20.2 C
Província de Tarragona
Dijous, novembre 30, 2023

A un any vista de la gran retrobada del món casteller

Imatge del Concurs de Castells de 2012 a la Tarraco Arena Plaça (foto: David Oliete)

Hi haurà Concurs. D’aquí un any, la Tarraco Arena Plaça tornarà a acollir l’espectacle casteller més gran del món. I, probablement, serà el més emotiu després de l’aturada forçada per la pandèmia de la Covid-19. El més emotiu i el de la retrobada de les colles i els castellers de tot el país.

No importarà si a plaça no veiem un 3 de 10 amb folre i manilles carregat o un 4 de 9 i un 2 de 8 nets descarregats, l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que li va permetre guanyar el Concurs de Castells del 2018. Hi haurà menys nivell i menys castells grans, però més ganes i més entusiasme.

El Concurs de Tarragona del 2022 serà més emotiu i festiu i menys competitiu

La de l’1 i el 2 d’octubre del 2022 serà la 28a edició del certamen. I serà la que celebrarà els 90 anys d’història, des del seu naixement a Tarragona el 1932. I, a nivell polític i social, coincidirà amb el cinquè aniversari del referèndum de 1-O per la independència de Catalunya.

El Concurs de Castells haurà començat amb la jornada de Torredembarra, diumenge 25 de setembre. Una data que també cal marcar en vermell al calendari perquè aquell dia és previst la cloenda dels actes de commemoració del 700 aniversari de l’Entrada del Braç de Santa Tecla.

La Tarraco Arena Plaça, al Concurs de Castells de 2014. Foto: David Oliete.

A un any vista, ja es pot preveure que el Concurs de 2022 tindrà una orientació més festiva i social que no pas competitiva. És evident que totes les colles voldran recuperar les millors construccions possibles en els propers mesos, però tothom sap que tornar al nivell de 2019 costarà molt de temps.

L’organització del Concurs creu que aquest esperit menys competitiu “no li restarà valor”. Ben al contrari, serà l’edició del retrobament, de la festa i de la reivindicació dels castells com una magnífica manifestació de cultura popular.

A Tarragona cal marcar en vermell les dates de 13 de setembre al 2 d’octubre de l’any que ve

Amb el factor temps a favor, la comissió assessora del Concurs tindrà ocasió en els propers mesos de detectar el tarannà i la fortalesa amb que les colles de tot el país tornen als patis d’assaig i a les places. I com recuperen la part social que acompanya a cada agrupació.

Això ho anirem veient, sobretot amb l’arrencada de la propera temporada, sempre que la pandèmia ho permeti. Però de moment, a Tarragona ja podem marcar en números ben grans els dies que aniran DEL 13 DE SETEMBRE AL 2 D’OCTUBRE DE 2022. Una suma de 700 anys de Festa Major i de 90 anys de Concurs de Castells que es mereixen una celebració mai vista.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here