En aquest sentit, la salut mental es troba cada cop més present en el debat polític i ja s’ha parlat, fins i tot, de l’aprovació d’una llei integral sobre l’àmbit. Un fet que celebra la directora de La Muralla. “Ja era hora”, referma, i afegeix que “fa molts anys que lluitem perquè ens trobàvem a la cua de les malalties”. “La ment és una part més del cos i s’ha d’igualar a totes les disciplines de la salut”, crítica Ulloa. Així, lamenta que s’hagi esperat a una pandèmia “per parlar més de salut mental”.

Malgrat tot, no amaga que “s’ha avançat molt en el tema”. “Abans era impensable que la gent digués que té un problema de salut mental i ara molts ho expliquen de forma normalitzada”, diu. És un primer pas davant les traves que es poden trobar per “cercar una oportunitat laboral, trobar un pis on viure o tenir una parella”. Una barrera que, segons Ulloa, és culpa de “l’estigma de la societat”.

Diversos serveis sense oblidar les famílies

El Club Social La Muralla té una àmplia diversitat de perfils entre els seus usuaris, depenent del servei en el qual acudeixen. El club social compta amb 147 persones majors de 18 anys. Es tracta d’un espai on el trastorn mental és sever.

Al centre s’hi troba un altre perfil, el d’aquells que fan una vida més normalitzada. Ja no es consideren usuaris en sí, sinó que acudeixen per participar en els grups d’experiència pròpia aportant el seu testimoni. Des de la Muralla també treballen al voltant de les famílies que pateixen en algun membre la situació d’una malaltia mental. “Són les grans oblidades”, expressa Paula Ulloa. D’aquesta forma arriben a elles amb l’escola de famílies, on se’ls ofereixen diversos serveis.

Al Mercat central, fa poics dies, pintant un mandala de grans dimensions de l’artista Berta Artigal. Foto: La Muralla.

En tots els serveis que ofereix el Club Social La Muralla, la directora no s’oblida de “la gran tasca dels voluntaris”. Sense ells seria impossible seguir endavant amb l’ampli catàleg d’activitats d’oci terapèutic que ofereixen. Natació, pàdel, tenis, sortides, cursos d’idiomes, una granja-escola, un hort terapèutic… Infinitat de possibilitats perquè els usuaris recuperin el teixit social.

Aquestes activitats d’oci “fan recuperar l’autoestima i les ganes de viure” a les persones afectades. Els ajuda a “disminuir la medicació” i, tal com detalla la directora de La Muralla, es fan amb l’objectiu que a mitjà termini “aconsegueixin una reinserció en una vida normalitzada i que tornin a sentir-se útils”.

A més, han iniciat un nou projecte de pisos tutelats, una “necessitat molt urgent”, segons Paula Ulloa. L’any passat van obrir el primer habitatge, on conviuen dues persones i enguany tenen previst oferir-ne dos més. També han presentat l’‘Espai Situa’, que orienta la ciutadania en general sobre els problemes de la salut mental.

Dia Mundial de la Salut Mental

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental aquest 10 d’octubre, l’Ajuntament de Tarragona ha presentat per primer cop un ampli programa amb més de 25 activitats, organitzades conjuntament amb entitats, entre elles La Muralla. Podeu consultar el programa d’activitats al web de l’Ajuntament.