19.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 11, 2024

“Si no es frena el preu de l’energia, algunes plantes químiques són insostenibles”

Rubén Folgado, en l’entrevista d’aquest dimecres a Ràdio Ciutat de Tarragona.

Ara fa just un any eren detinguts Rubén Folgado i altres 5 directius de les empreses Messer i Carburos Metálicos, acusats de presumptes delictes d’estafa, falsedat documental i suborn. Van quedar en llibertat poques hores després, però l’operació policial va provocar un fort impacte perquè un dels implicats era i és el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

El president de l’AEQT, Rubén Folgado, alerta de la frenada econòmica

Un any després, Rubén Folgado ha parlat per primera vegada d’aquest afer judicial en un mitjà de comunicació, a través d’una entrevista al programa ‘Bon dia Tarragona’, de Ràdio Ciutat de Tarragona. Folgado, que va declarar fa uns mesos davant del jutjat que investiga el cas, s’ha limitat a dir que confia que “es resolgui aquest tema aviat”  i que llavors donarà “tot tipus d’explicacions”.

A l’entrevista, el president de la patronal química -que ocupa el càrrec des de fa dos anys- adverteix dels riscos que suposa el fort encariment de l’energia que s’està registrant els últims mesos. L’escalada del preu de l’electricitat i el gas “encara no està sota control” i multiplica per cinc les previsions que havien fet al sector químic per aquest 2021.

El volum de negoci del sector químic de Tarragona creix un 14% aquest any

“Si l’evolució a l’alça dels preus de l’energia no s’atura, algunes plantes químiques no seran sostenibles”, assegura. “L’hivern pinta malament, però cal tornar a preus raonables”, diu. Amb aquest panorama, l’AEQT considera que queda “frenada la recuperació econòmica” posterior a la pandèmia i que s’havia traduït ja en unes xifres de creixement del volum de producció del 3-4% i del volum de negoci del voltant del 14%.

En relació a la gran aposta de futur que suposa la Vall de l’Hidrogen Verd, Folgado ha assegurat que “s’estan configurant 3 o 4 projectes complexes, de gran abast, amb la implicació de diferents empreses del sector” que aspiren als fons europeus Next Generation. Aquests projectes estan “bastant madurs” i veuran la llum “en els propers mesos” per presentar-se a les diferents convocatòries que faci el govern espanyol.

Folgado explica que hi ha “3-4 grans projectes del sector que aspiren als fons europeus”

En el context d’emergència climàtica i amb la cimera de Glasgow en marxa, el president de la patronal química remarca que l’AEQT i la URV  “lideren aquest projecte de país per aglutinar totes les iniciatives que ens portin a canviar el model productiu“. Folgado reconeix que han d’actuar ja, i que s’han de “posicionar bé” o tindran un problema amb els seus “competidors europeus”.

A l’entrevista el president de l’AEQT també ha valorat, entre d’altres temes, la gestió d’IQOXE al cap de gairebé dos anys de l’accident, i el nou decret de la Generalitat sobre energies renovables. Aquí la podeu recuperar de manera íntegra:

https://rctgn.cat/podcast/programes/bon-dia-tarragona-amb-ricard-lahoz/folgado-amb-aquest-preu-de-la-llum-les-plantes-petroquimies-son-insostenibles/

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here