22.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 15, 2024

La violència homòfoba, a l’escenari de la Trono

Els tres joves actors de l’obra ‘Qui estigui lliure’ a la Sala Trono. Foto: cedida.

Uns bidons rovellats en un espai abandonat de la perifèria de qualsevol ciutat. Tres amics de 20 anys es retroben: un dels dos nois ha estat un any a la presó per agressió a una parella gay. Aquest és el punt de partida a l’escenari de l’obra ‘Qui estigui lliure’ estrenada aquest divendres a la Sala Trono.

tarragona veu l’estrena de l’obra ‘qui estigui lliure’

Xavi Buxeda va escriure aquesta obra el 2019. Aborda qüestions de màxima actualitat com la violència homòfoba, l’alcohol i la pròpia identitat dels joves. El muntatge esdevé una eina per remoure consciències i convida a reflexionar el públic. Com reaccionaria cadascú de nosaltres si el nostre amic apallissa dos homosexuals? Podríem arribar a perdonar o entendre aquest comportament?

L’assessorament del Programa d’Atenció als Homes de l’Ajuntament de Barcelona ha estat clau per traslladar a l’escenari els comportaments dels agressors. L’obra no busca un final feliç i el deixa obert, per remarcar la complexitat del problema i per “incomodar” l’espectador, en paraules de Buxeda.

l’autor i els joves actors busquen remoure la consciència del públic

Paula Jornet, Pau Escobar i Nil Cardoner interpreten la Carla, el Paul i l’Àlex en una obra que interpel·la tothom, però especialment a la gent jove. La Sala Trono participa en la producció de l’espectacle, un nou encert de l’equip liderat per Joan Negrié. Això ha fet possible l’estrena a Tarragona, abans que faci temporada a la Villarroel de Barcelona.

Aquest divendres, la Trono va recuperar el col·loqui posterior a la funció. Un altre encert. El psicòleg Jaume Descarrega va compartir escenari amb el director i els tres actors davant d’un públic impactat i “inquiet” per l’obra i per l’increment de les agressions homòfobes els darrers temps. Un diàleg molt interessant que van agrair l’autor i els actors.

‘Qui estigui lliure’ és una proposta d’alt interès –talent molt jove a l’escenari, temàtiques socials punyents i de màxim actualitat- que es representa aquest dissabte i diumenge a la Trono. Molt recomanable. Aneu-hi: salatrono.cat

Col·loqui posterior a la funció, moderat pel psicòleg Jaume Descarrega (a la dreta). Foto: Ricard Lahoz.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here