10.6 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

Com era la Tarragona de fa 200 anys?

Imatge d’edicions anteriors de Tarragona 1800. Foto: Rafael López-Monné, Tarragona Turisme.

Tarragona reviurà la història, cultura, els hàbits i costums de les primeres dècades del segle XIX en el marc de les 9es Jornades de divulgació històrica de la Tarragona del 1800. L’associació Projecte Tarragona 1800 i el Patronat Municipal de Turisme han organitzat una vintena d’activitats a la Casa Canals que giraran al voltant de recreacions històriques i de la vida social de l’època.

Casa Canals, espai central de les jornades de divulgació tarragona 1800

Les jornades tindran lloc el dissabte i el diumenge, 20 i 21 de novembre. “Serà un cap de setmana on reviurem el passat de Tarragona, no només durant el setge francès, sinó de l’època”, explica el president de Projecte Tarragona 1800, Paco Tovar. Així, doncs, la iniciativa posa el seu punt d’atenció en la vida quotidiana i la realitat social del període entre 1800 i 1815, una etapa marcada per la Guerra del Francès i l’entrada de les tropes napoleòniques. Tovar, però, remarca que han posat èmfasi “en elements militars i d’instrucció, però també en temes musicals o d’indumentària civil, per exemple”.

Més enllà de l’època romana

L’objectiu de les jornades no és altra que “difondre aquesta part de la història de Tarragona de forma didàctica per divulgar un passat que molts ciutadans ignoren”. “A la ciutat tenim molts anys d’experiència pel que fa a reconstrucció històrica, i no només per explicar la cultura romana”, comenta el president de Projecte Tarragona 1800. Tovar considera que l’època del segle XIX, més enllà del setge napoleònic, “és una gran desconeguda” i detalla que “el municipi va ser crucial en el desenvolupament econòmic del territori”.

Paco Tovar exemplifica que Tarragona, per exemple, exportava grans quantitats d’aiguardent des del Port, era capital eclesiàstica i militar i seu arquebisbal. A més, rememora que va ser la ciutat triada per Carles IV per “passar-hi quinze dies el 1802”. “Tarragona va ser la capital d’Espanya durant uns dies, encara que fos de forma efímera”, expressa. Per l’historiador, el municipi no creix “a causa de l’impacte de la Guerra del Francès”.

Paco Tovar, a la Casa Castellarnau

A Tovar li agradaria que les activitats servissin “per trencar amb el tòpic de la perruca, les mitges blanques i els pantalons curts de l’època”. “Cal recordar que és una època que dona inici a la modernitat, malgrat que és trencada per la guerra i la invasió napoleònica”, comenta el responsable de Tarragona 1800.

Les activitats tindran lloc el cap de setmana del 20 i 21 de novembre

Tots els actes es faran a la Casa Canals. S’ha triat aquest emplaçament per dos motius. El primer, per la seva decoració “d’estil neobarroc, amb motllures i colors daurats, que s’apropa a l’estètica de l’època”. El segon, per qüestions d’aforament, ja que “és prou gran per fer-hi diverses activitats simultànies amb entrada i sortida per diferents espais”.

Paco Tovar destaca les tres activitats que no es pot perdre en aquesta edició de les jornades:

  1. Dissabte 20 de novembre, a les 13 h. La reconstrucció històrica Ida y vuelta, de Pepe Botella al Deseado. Diàleg de dos veterans de bàndols oposats, que anirà a càrrec del Projecte Tarragona 1800.
  2. Dissabte 20 de novembre, a les 17.30 h. La xerrada El equipo y vestimenta del soldado: granaderos, zapadores y tiradores, que oferirà l’Asociaciòn Fusiliers- Chasseurs de Madrid.
  3. Diumenge 21 de novembre, a les 13 h. El concert de cloenda Música per a una recreació, d’accés gratuït amb reserva prèvia.

Podeu consultar tots els actes de les jornades al web del Patronat Municipal de Turisme.

Imatge d’una recreació històrica del 1800 a Tarragona

Projecte Tarragona 1800 neix amb l’objectiu de divulgar com era la vida i quines eren les principals tradicions i costums de l’època a les principals poblacions del territori, amb la ciutat de Tarragona com a referent. Així mateix, vol fer conèixer el paper de la ciutat envers Catalunya i les seves relacions amb Espanya i Europa i aprofundir en el període napoleònic, en la Guerra del Francès i en el Setge de Tarragona de 1811. Precisament, la iniciativa neix l’any 2011 arran del segon centenari del Setge. “Ens vam adonar que era una cosa que no tenia la ciutat”. D’aquesta forma, naixia l’associació i el treball per recrear “el vestuari de les milícies de Tarragona”.

les jornades fan més visible el període de la guerra del francès i el setge de 1811

Per Tovar, el fet d’arribar a fer unes jornades divulgatives és una forma de “sortir de l’anonimat associatiu amb conferències i xerrades i fer una cosa molt més viva”. “Tot plegat ens ajuda a fer-ho molt més visible i que la gent ho entengui. Volem fer viure la història”, expressa. Per poder dur a terme aquesta tasca, el president de Tarragona 1800 explica que hi ha al darrere “moltes hores de documentació, lectures i troballes”. Un treball que es fa en comú “amb un ampli nombre d’associacions, no només de la ciutat, sinó d’arreu d’Espanya, el que ens permet encaixar totes les peces del trencaclosques”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here