11.8 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Instantànies benvingudes

 

Els tres fotògrafs de l’exposició. D’esquerra a dreta, Adrià Borràs, Alba Rodríguez i Àngel Ullate. Foto: Josep Gallofré.

Ningú pot imaginar el que és deixar-ho tot per buscar una vida millor fins que ho viu. Nous hàbits, costums i tradicions a les quals s’han d’integrar, des d’un punt de vista laboral i social, per generar economia en una nova ciutat. Així ho han volgut plasmar els autors de l’exposició “PIB, producte Interior que Batega”Adrià Borràs, Àngel Ullate i Alba Rodríguez. La mostra fotogràfica incideix en la relació entre la realitat intercultural de Tarragona i la seva activitat econòmica, a través de les seves instantànies.

Tres fotògrafs creen l’exposició ‘pib, producte interior que batega’

La mostra, organitzada per la Conselleria de Nova Ciutadania i que es pot veure al pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona fins al 6 de gener, se centra en la migració i la seva resiliència econòmica a la ciutat de Tarragona. Ho fan a través de diversos gremis. En aquest cas, han escollit motors econòmics com els comerços, els pescadors i les noves tradicions, per tal de visibilitzar els treballadors i treballadores de distints orígens.

la mostra es pot veure fins al 6 de gener al pati jaume i

L’objectiu no és altre que documentar la seva feina i plasmar com s’han convertit en protagonistes i dinamitzadors de l’activitat comercial de Tarragona. Nouvinguts que han agafat un relleu generacional i que segueixen una tradició en un indret que han escollit com la seva nova llar.

hi participen alba rodríguez, àngel ullate i adrià borràs

La primera sèrie, realitzada per l’Alba, tracta la festivitat dels quinze anys, molt comuna a l’Amèrica Llatina, i que ha arribat a la ciutat de la mà de la comunitat del Paraguai. Aquest esdeveniment suposa la implicació de molts actors econòmics locals, entre els quals destaca el vestuari, adquirit a un comerç de la ciutat amb més de trenta anys de trajectòria. “És un reconeixement als migrants que actualment aixequen molts negocis que s’estan perdent”, expressa.

La segona col·lecció tracta sobre els pescadors de la confraria del Serrallo, que a hores d’ara compta amb molts treballadors i treballadores de l’Àfrica subsahariana. L’Adrià ha volgut plasmar un recorregut des que es captura el peix a alta mar fins que arriba als restauradors tarragonins.

Per últim, els comerços marroquins ocupen la darrera part de l’exposició. Ells han agafat el relleu de molts establiments tarragonins indispensables, com supermercats, carnisseries o fruiteries. En aquest sentit, l’Àngel considera que “les botigues de barri s’estan perdent i gràcies a ells continuen endavant”.

L’Alba Rodríguez mira atentament una de les seves fotografies

Curiosament, l’Adrià és fill de pare pescador i de mare peixatera. Coneixedor de primera mà de la cultura marinera del Serrallo ha intentat mostrar com “el negoci generacional s’ha perdut i ara és gràcies a gent arribada sobretot de territori africà que podem seguir gaudint de productes de primera qualitat”.

l’exposició se centra en persones migrades i l’adaptació a tarragona

Per la seva banda, l’Àngel detalla que els marroquins, que sumen un dels percentatges més elevats d’estrangers a Tarragona, “han apostat pel seu propi negoci i mantenir aquesta economia local i de barri, deixant enrere oficis precaris”. Així, en la seva col·lecció podem veure imatges d’una barberia, un basar o una carnisseria, entre d’altres.

L’Alba es va centrar en la història d’una de nena paraguaiana i tot el que l’envolta, “profunditzant en la seva vida”.

L’Adrià Borràs, envoltat de la seva col·lecció

“Sorprèn que es tracta d’històries molt diferents dins d’una mateixa exposició, però el rerefons és el mateix”, diu l’Alba Rodríguez. “Gent que canvia els hàbits i que genera economia a la ciutat”, afegeix l’Adrià. La fotògrafa tarragonina té molt clar que és un “reconeixement a persones que han deixat les seves arrels per buscar una vida millor”.

Així mateix, l’Àngel pretén que els visitants “connectin amb el personatge, que s’obrin les portes de la ment i es trenquin barreres”, en un treball que li ha servit “per obrir-me noves vies de comunicació”.

“és un reconeixement a la gent que deixa les seves arrels per una vida millor”

L’Adrià, en canvi, volia mostrar “el que fa cada personatge i que fos una exposició molt documental”. Un dels seus objectius és que els assistents a la mostra “es generin preguntes i pensin en les històries que hi ha darrere de cada persona”. “L’ofici continua igual, només han canviat les persones”, diu.

L’Àngel Ullate ha dedicat la seva sèrie als comerços marroquins

Àngel Ullate fa més de 10 anys que treballa com a fotògraf, dedicat al fotoreportatge, treballant per a diversos mitjans de comunicació, Per la seva banda, l’Alba Rodríguez ha estat en diversos estudis i des de fa vuit anys exerceix la professió com autònoma. Per últim, l’Adrià Borràs fa quinze anys que es troba immers en el món de la fotografia i la comunicació audiovisual.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here