15.7 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 17, 2024

Més de mig segle de petjada positiva a la ciutat

 

Coberta del llibre ‘Club Vaixell: 50 anys d’un llarg viatge’ Foto: Júlia Abelló

Avui dia, gairebé tothom a Tarragona ha sentit a parlar alguna vegada del Club Vaixell. L’entitat va iniciar la seva activitat el 1966 amb les primeres colònies per persones amb diversitat funcional, encapçalades per Mossèn Tomàs. D’això va fer-ne 50 anys el 2016. I, amb motiu de la celebració, es van organitzar diverses activitats a la ciutat, com ara una cursa solidària amb la Fundació URV i una trobada d’esplais i caus, i el febrer de 2018 un sopar de monitors va servir de tancament pel 50è aniversari.

El Club Vaixell edita un llibre recopilatori de la seva activitat iniciada el 1966

Paral·lelament, l’entitat havia anat recopilant arxius, fotografies i testimonis de l’activitat al llarg dels seus primers cinquanta anys. D’aquesta manera, un grup de voluntàries va decidir provar d’escriure un llibre recopilatori, però la falta d’experiència editorial ho feia tot massa difícil. La solució va ser contactar amb la Rosalia Ciuró, diplomada en biblioteconomia i documentació, i amb alguns llibres infantils i juvenils publicats, perquè s’encarregués del projecte. El llibre va començar a maquinar-se a inicis del 2019 i, per fi, aquest desembre ha sortit a la llum.

La presentació del llibre es va realitzar el passat 2 de desembre. Foto: Júlia Abelló.

Ciuró, l’autora del llibre ‘Club Vaixell: 50 anys d’un llarg viatge’, explica al FET que en un inici li va semblar un encàrrec massa gros. “Em va fer respecte, jo coneixia de lluny l’entitat, però no ho havia viscut en primera persona”, matisa. Finalment, reconeix que la van convèncer ràpidament i es va posar mans a l’obra.

La documentalista Rosalia Ciuró ha escrit ’50 anys d’un llarg viatge’

“Van encarregar-me un llibre molt amè, gens feixuc i extremadament visual”. Així, Rosalia Ciuró va decidir jugar amb el nom de l’entitat per plantejar l’obra com un llarg viatge per mar, la trajectòria del qual la formarien els diversos fets històrics del mateix Club Vaixell. Per exemple, quan parla dels inicis amb Mossèn Tomàs, el capítol es titula ‘El primer capità del llarg viatge’. O quan comencen les colònies, ‘Llevem l’àncora’.

En total, el llibre té onze capítols que relaten cronològicament la història de l’entitat, des de les primeres colònies, quan encara no tenien un espai físic on trobar-se diàriament, i fins a l’arribada al local actual, al carrer Taquígraf Martí, número 11.

Precisament, el llibre es ven a un preu de 15€ i es pot aconseguir a les instal·lacions del centre en horari de dilluns a divendres de 17,30 h a 20 h i dissabtes de 17 a 20 h.

L’obra recull la lluita per normalitzar les persones amb diversitat funcional

La base de ‘Club Vaixell: 50 anys d’un llarg viatge’ són totes les experiències i vivències que monitors i monitores, que hi són o que hi han estat, van explicar-li a l’autora. “Sense parlar amb ells no et fas a la idea de com s’ha lluitat, al llarg dels cinquanta anys, perquè les persones amb diversitat funcional formessin part de la ciutat”, diu Ciuró que, en un inici s’ho mirava tot des de fora, però amb el temps va acabar convertint-se en una més de la família.

Monitors i usuaris formen una gran família. Foto: cedida.

“Tots em deien que el Club Vaixell enganxa i que un cop hi entres, ja no pots deixar de formar-hi part”. Ella reconeix que, en un inici, aquestes paraules les veia molt tòpiques, però, amb el pas del temps, i sense adonar-se, es va sentir plenament involucrada en el projecte social de l’entitat. “Donant molt poc, reps molt, han sigut ells qui m’han donat a mi, en lloc de donar-los jo a ells res”, acaba dient la Rosalia.

“Els voluntaris ho són tot i sempre són necessaris”, diu l’actual directora

El llibre es presenta com una oportunitat d’apropar l’entitat encara més a la ciutat, també des d’un sentit de crida. I és que “els voluntaris ho són tot i sempre són necessaris”, remarca Pepa Martín, directora actual del Club Vaixell. En la seva conversa amb el FET, fa una mirada enrere i recorda l’arribada de Mossèn Tomàs al Col·legi Sant Rafael, l’inici dels inicis, on va descobrir “el món tan preciós i poc fomentat de la diversitat funcional”.

L’entitat compta amb un centre obert que ofereix una activitat diferent cada dia

L’encapçalada per Martín és una entitat pionera al territori, que actualment compta amb un centre obert i activitats diferents cada tarda. Dilluns, reforç escolar. Dimarts, esports. Dimecres, expressió corporal. Dijous, catequesi. I, divendres, Teatre Ganyotes. En totes aquestes iniciatives hi participen, setmana rere setmana, persones d’entre quinze i més de seixanta anys amb diversitat funcional.

Membres del club vaixell participant en una obra amb el grup Teatre Ganyotes. Foto: cedida.

“El pitjor de la pandèmia ha estat aturar les desitjades colònies, com també el fet de no poder sortir per carnaval ni per la cavalcada de reis”. Martín explica que aquestes són unes activitats molt engrescadores pels usuaris i que formen part de la seva història de lligam amb Tarragona.

Volen seguir acollint persones amb diversitat funcional des de ben joves

Per l’agrupació, poder celebrar els 50 anys, o 55 ja el 2021, suposen una gran alegria, que, segons torna a remarcar la seva directora, “no hagués estat possible sense l’ajuda de tots els monitors que hi han format part”. La petjada que el Club Vaixell ha deixat a la ciutat és molt positiva i, de cara al futur, només desitgen poder continuar en la mateixa línia i acollir persones del col·lectiu des de ben joves, per poder-les acompanyar al llarg de tota la seva vida a la nostra ciutat.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here