14.3 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

Santa Tecla a través de l’art mural

La iniciativa ‘Murs 700’ és una manera diferent de veure i exhibir les Festes de Santa Tecla. Foto: Polígon Cultural.

Murs 700 naixia el passat juliol de 2021 amb l’objectiu de guarnir la ciutat amb diferents intervencions artístiques realitzades per artistes del territori amb un denominador comú: crear un relat divers i descentralitzat de com la ciutadania de Tarragona viu i experimenta les festes de Santa Tecla. La iniciativa va ser impulsada de la mà de l’associació Polígon Cultural. Es troba emmarcat dins el programa de Santa Tecla 700, que commemora els 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç de Santa Tecla a la ciutat. Ara, mesos després, des de l’entitat cultural en fan una valoració molt positiva. De fet, tot just es publiquen al seu compte d’Instagram una sèrie de vídeos en els quals els artistes expliquen la seva experiència en el projecte i argumenten el perquè de la seva obra.

‘Murs 700’ és una proposta artística sobre com es viuen les festes de Santa Tecla

El projecte proposava treballar amb artistes de diferents disciplines i metodologies creatives. Les intervencions seleccionades van ser les d’Íria Rodon, Pablo Carpal, Miquel Falgàs, Alba Domingo, Cristina Lavilla, David Oliete i la dupla Maite Serna & Adrià Targa. El resultat es pot apreciar a Bonavista, el barri del Port, la platja del Miracle, Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Torreforta i Monnars. El president de Polígon Cultural, Darío Cobacho, declara que “volem que el mural no quedi amb una il·lustració més, sinó que hi hagi algun tipus d’intervenció davant d’aquests”.

En aquest sentit, pretenen per exemple que l’obra de Miquel Falgàs al Mirador del Miracle tingui protagonisme en el pròxim espectacle de focs artificials de Tarragona. “La intenció és fer una petita acció amb el mateix artista, ja que la seva creativitat reflexiona al voltant del context del mateix espai del Miracle com a contemplació dels focs, explica Cobacho.

També s’ha cercat la interacció i les valoracions, positives i negatives, de les obres, amb un paper destacat de les xarxes socials. En aquest sentit, un dels qui més ho ha aconseguit ha estat l’artista Pablo Carpal a la zona del Port, amb una intervenció “més satírica”, segons Darío Cobacho. “Va presentar en el seu mur la part més punk i alternativa de la festa de Santa Tecla”, afirma, amb il·lustracions vinculades al món de la nit, els joves i les begudes alcohòliques. Per aquest motiu, pensa que és positiu “el fet de fer reflexionar la gent sobre situacions aparentment normalitzades”.

El mur que ha decorat Alba Domingo, a Bonavista. Foto: Pol Masip.

Cobacho creu que s’han complert els objectius de la iniciativa, la qual considera que “va ser molt valenta per part de la comissió de Festes”. Així, pensa que a la població “li ha agradat el fet de recrear una actuació diferent de la festa”, a més de millorar “l’espai públic”. El president de Polígon Cultural referma que totes les propostes han estat consensuades i obrades “de la mà de les associacions veïnals i d’altres entitats de la zona”. Un dels propòsits de Murs 700 era fer arribar la història de Santa Tecla als més joves. “Sobretot als barris”, destaca Darío Cobacho, on creu que molts cops “la qüestió històrica i patrimonial és més desconeguda”.

l’opinió dels veïns ha jugat un paper important en les creacions dels artistes

Murs 700 ha aconseguit treballar cada intervenció des de diverses disciplines i metodologies creatives. Un fet que Cobacho posa en relleu gràcies al treball dels seus companys de l’associació Albert Gironès i Pere Grané. “Els interessava introduir per primer cop poetes, dibuixants o fotògrafs, per exemple”, diu el president de Polígon Cultural, el qual inclou que aquest aspecte multidisciplinari “ha estat un avenç important”. Tot plegat ha servit perquè Tarragona s’omplís de murals que també han tingut l’ingredient “d’aspecte monumental”. Per Cobacho, s’ha manifestat la presència de Santa Tecla en els diferents barris que conformen la ciutat més enllà del centre del municipi, com podrien ser els casos de les intervencions de Cristina Ladilla o Alba Domingo, a Sant Salvador i Bonavista, respectivament.

els promotors volen donar continuïtat a ‘murs que parlen’

Ara, des de Polígon Cultural voldrien donar continuïtat al projecte i altres iniciatives que puguin sorgir. De fet, Murs que parlen és una marca registrada des del departament de Joventut de l’Ajuntament. “És un dels problemes de la nostra associació”, detalla Darío Cobacho, qui comenta que des de l’entitat els agradaria disposar d’algun tipus de projecte més estable. Per aquest motiu, es plantegen parlar pròximament amb Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona. Un primer pas és aquest dissabte. L’espai tarragoní acull la trobada de l’Associació d’Artistes Visuals del Sud de Catalunya, en la qual participarà l’entitat presidida per Darío Cobacho, entre moltes d’altres.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here