13.8 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

La realitat desconeguda i persistent de la crisi migratòria

Carlos Domènech (esquerra) i Robert Gassó, dos dels autors del documental. Fotografies cedides per l’equip ‘Alpes: última salida’.

Juliol de 2018. Quatre intrèpids periodistes tarragonins decideixen llogar una furgoneta, adaptar-la, i desplaçar-se als Alps, just a la frontera entre França i Itàlia. El motiu? L’enregistrament del documental Alpes: última salida. La producció narra els obstacles que es troben els joves migrants en aquest territori amb l’objectiu d’assolir una vida millor, creuant d’Itàlia a França. Muntanyes i pics de gairebé 2.000 metres d’altura sense la indumentària necessària, vigilats per la policia i l’exèrcit, els separen del seu propòsit.

un documental tarragoní retrata els obstacles dels migrants per travessar europa

El documental s’ha estrenat aquest divendres en un acte organitzat per la Conselleria de Nova Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona i la Taula Intercultural, amb el suport de Conselleria de Cooperació. “Parlem molt del viatge que els migrants fan des d’Àfrica i com creuen el mar, però no pas dels obstacles que descobreixen quan arriben a Europa”, expressa Carlos Domènech, un dels autors del documental juntament amb Sandra Pascual, Robert Gassó i Àlex Folguera. Una de les intencions de la peça audiovisual és mostrar les fronteres “que només existeixen per a ells i no pas per la resta d’europeus”, amb una forta repressió policial i militar.

Sandra Pascual, durant la gravació del documental.

Després de creuar el desert i el mar Mediterrani, els sorgeix encara un obstacle més: els Alps. Creuar d’Itàlia a França no és gens senzill per a ells, al contrari de qualsevol persona membre de la Unió Europea. Mentre que per a aquests les fronteres no existeixen, pels migrants sí. És per aquest motiu que ho han de fer de forma clandestina, per arribar a territori francès i demanar asil.

A Itàlia els resulta més complicat. Existeix una impossibilitat de treballar-hi i un sentiment xenòfob a causa dels anys de la política migratòria de Salvini. Si els cossos policials els intervenen, els tornen a l’indret de partida. Les seves pretencions són, habitualment, desplaçar-se cap a grans ciutats com París, Brussel·les o, fins i tot, Barcelona i Madrid.

La ruta que travessa la frontera s’ubica entre estacions d’esquí.

El Carlos havia estat cooperant als camps de refugiats grecs i en tornar a Tarragona es va plantejar, junt amb els tres companys, iniciar algun projecte audiovisual vinculat a la migració. Un tema que continua candent actualment, malgrat que no se’n parla tant, però que, segons Domènech, “continua ocurrent, i la gent continua creuant els Alps hivern i estiu”. Així, doncs, en un primer moment es van plantejar desplaçar-se a Ventimiglia, a la costa. La casualitat va fer que quan ja tenien feta tota la producció, Jordi Évole va fer un programa de Salvados “i vam decidir avortar la missió”. Cercant informació van descobrir articles on comentaven la dura fita des de la muntanya. “Vam documentar-nos i vam optar per tirar-ho endavant”, recorda el tarragoní.

La crisi migratòria arreu d’europa segueix existint però ja no se’n parla tant

Alpes: última salida ha estat possible gràcies a la campanya de micromecenatge que van fer a la plataforma Verkami. Les despeses van cobrir un mes de gravació, el lloguer d’una furgoneta, l’adaptació per pernoctar-hi i l’adquisició del material. Carlos Domènech i els participants del documental només tenen paraules d’agraïment per a tots els mecenes que han col·laborat en el projecte, com també per la Universitat Rovira i Virgili i companys de professió.

Un moment del col•loqui celebrat aquest divendres després de la projecció del documental. Hi participen Sandra Pascu, Carlos Domènech, Robert Gassó i Àlex Folquera. Foto: Ajuntament de Tarragona. 
Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here