20.2 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

Mai és tard per a un amor de Carnaval

Francina Pons i Rafel Lluís, Concubina i Carnestoltes 2022. Foto: Tjerk van der Meulen.

 

Poc es podien esperar la Francina Pons i el Rafel Lluís que serien la Concubina i el Carnestoltes del Carnaval de Tarragona d’enguany. La inesperada trucada del Toni García, president de la Colla la Bóta i de la qual en són membres, els va deixar descol·locats. Ells seran els monarques de la festa de la disbauxa d’enguany. Uns representants carnavalescos insòlits, tal com ells mateixos expliquen amb humor, ja que Pons té 62 anys i Lluís, 72.

Francina Pons i Rafel Lluís inicien el seu regnat inesperat amb la Colla la Bóta

“Vaig haver de pensar-m’ho un parell de dies, però finalment vaig acceptar”, recorda la Francina. En canvi, el Rafel va negar-s’hi primerament, però després de parlar amb el seu fill s’ho va repensar. El Carnestoltes rememora entre rialles: “em va dir que potser era el meu últim cartutx”.

‘Encara estem bastant bé, oi?’

L’edat no és cap impediment per dedicar-se de ple als actes de Carnaval en els quals participaran. No els fan respecte ni l’Entrada a la ciutat, la Rua de l’Artesania o el Judici del Rei Carnestoltes. En tots es volen esforçar al màxim. No veuen l’edat com una xifra i això és important. De fet, des de la Bóta els van deixar molt clar que la seva data de naixement no era un problema. Malgrat tot, la Francina creu que “estem molt acostumats a veure cossos esculturals, però vaig pensar que jo també podia”. “Tot i els nostres anys, encara estem bastant bé, eh?”, comenta el Rafel. Per ambdós, el més rellevant són les ganes de participar.

Més enllà de ser la reina del Carnaval de Tarragona d’aquest 2022, la Bota regna enguany i organitza una gran diversitat d’actes. La colla més satírica de la ciutat ha fet un cop d’estat i ha passat a governar per sobre de les comparses Colours Fantasy i Disc45, les darreres guanyadores el 2020. A més, els hi faran de súbdits com a sèquits reials.

Una setmana d’allò més frenètica

La Francina Pons té molt clar que serà una setmana cansada, però il·lusionant. “El Carnaval ja ho té això, quan acabi dormiré durant set dies”, assegura. “Jo soc la típica mestressa de casa, imagina”, afegeix. Per la seva part, el Carnestoltes ho veu “amb molta responsabilitat, però també amb ganes de fer quedar la meva ciutat en el millor lloc possible”.

Arriben dies de feina intensa. Més enllà dels actes que tradicionalment organitza la Colla La Bóta, sigui el Judici, la Vetlla o la Mascarada del Dol, l’entitat ha d’organitzar els actes propis del regnat del rei Carnestoltes i la Concubina, com l’Entrada a la ciutat, entre molts d’altres. S’ho miren amb respecte i preveuen una setmana frenètica, sense poques hores lliures.

Tant la Francina com el Rafel tenen un sentiment carnavalesc molt arrelat a Tarragona. L’etapa de Pons es va iniciar a la comparsa de l’escola Sagrat Cor fins que aquesta va desaparèixer. Posteriorment, “mirava el Carnaval des de la vorera i no m’agradava. Jo el que volia era participar-hi”. Així, fa més deu anys es va integrar a la Colla La Bóta. “Nosaltres fem sàtira i riem de tot. Això és el que m’agrada de la meva colla”, expressa. En resum, prefereix l’humor a la ploma.

Per la seva banda, el Rafel és una persona molt coneguda a la ciutat. Natural del Serrallo, és el fundador de la Colla de Diables Voramar i un dels promotors de la Víbria i la Vibrieta. Va començar la seva experiència al Carnaval al Gremi dels Marejants, a la comparsa del barri, fins que en el desè aniversari van decidir que era el seu darrer any com a participants de la rua. D’aquesta forma, el 2008 també s’unia a la Bóta, de la qual en va ser president durant quatre anys.

El Carnaval de Tarragona, el més especial

Emprovar-se el vestit, el maquillatge, les darreres directrius… Tot és important per a ells aquest Carnaval 2022. Reconeixen que fer de Carnestoltes i Concubina no es pot assajar, que surt de dins. “L’important és que la gent gaudeixi amb nosaltres”, comenta el Lluís. Només desitgen que els tarragonins i tarragonines presenciïn la festa de la disbauxa després de dos anys sense poder sentir-lo de prop.

Guardem la pregunta obligada per la darrera. Per què el Carnaval de Tarragona és especial? “Estimo la ciutat”, diu la Francina. Malgrat no viure-hi (resideix a Vilallonga del Camp), el seu cor és tarragoní. Per a ella, els actes carnavalescos són “estima i implicació amb el municipi”. El mateix pensa el Rafel Llúís. El Carnaval és especial per a ell. “La qualitat d’enguany serà igual o millor que en passades edicions”, conclou el Carnestoltes.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here