16.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Descobrir i aprendre mitjançant la llum

Un infant del centre jugant amb materials de colors sobre un plafó de llum. Fotos: cedides per LLIM Sant Salvador.

El passat desembre de 2021, la Llar d’Infants Municipal (LLIM) de Sant Salvador va guanyar el Premi IMET d’Educació Josep Vives Ciurana en la categoria d’Educació Infantil de primer cicle, dels 0 als 3 anys, amb el projecte L’estança màgica de la llum. El projecte està enfocat des d’un vessant científic, basat en la investigació de la llum com a estratègia metodològica. L’infant aprèn a través dels sentits i coneix el món amb jocs i l’experimentació.

La Llar d’infants de Sant Salvador va guanyar el premi IMET d’Educació amb un projecte d’investigació

Els nens i nenes fan hipòtesis i comproven resultats, convertint l’activitat en un centre d’experimentació i expressió artística gràcies a les propietats lumíniques. La directora de la LLIM de Sant Salvador, Vanessa Antonell, destaca que és important que “els infants puguin crear per ells mateixos i nosaltres, com a educadores, facilitar-los la descoberta del món real”, amb l’objectiu d’oferir un ambient “ric en estímuls i facilitant el desenvolupament de les seves capacitats”.

Cada activitat consta de “provocacions” que tracten d’atraure l’atenció dels xiquets i xiquetes.

Cada racó de l’estança on realitzen l’activitat té el seu propòsit i raó. Aquest espai és ple de les anomenades provocacions. Materials que tenen com a objectiu cridar l’atenció als nens i nenes animant-los a reflexionar i experimentar per treure’n les pròpies conclusions. L’estança màgica de la llum és una iniciativa que es va sembrar durant el confinament de 2020 i que va veure la llum el passat curs. Actualment, es treballa amb els dos grups d’edat del centre educatiu, d’un a dos anys i de dos a tres, i s’hi dedica al voltant de quaranta-cinc minuts setmanals. “És un procés que no està marcat per l’edat de l’infant sinó pels seus interessos i maduració i la seva constant evolució”, diu Antonell. Així, els grups es parteixen per la meitat per actuar de forma més individualitzada.

L’objectiu és observar els interessos i l’evolució de cada infant

El projecte es realitza en una estança enfosquida i es treballen diversos materials com pintura fluorescent, gots transparents de colors, peces rodones de vidre o fulles. També disposen de safates d’experimentació on col·loquen sorra, gelatina o plomes, entre d’altres, així com taules i plafons de llum. La directora de la LLIM de Sant Salvador destaca que també es fan exercicis on els infants “juguen amb les seves pròpies ombres”.

Cada nen o nena és diferent i el projecte es basa en un desenvolupament personal i individualitzat de cadascun. És per aquest motiu que les educadores sempre busquen “les propostes més atractives possibles”, ja que “tenen més preferència per un material o un altre”. Així, la tasca de les mestres és observar el grup i comprovar quins elements cal canviar les següents setmanes “depenent de la resposta”.

La Llar d’Infants de Sant Salvador va guanyar el Premi d’Educació Josep Vives Ciurana.

Des de feia temps, a les educadores de la llar d’infants els atreia la idea, la qual va sorgir de les formacions realitzades per l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona. Ja disposaven al centre d’una sala d’experimentació amb un projecte d’art i van optar per crear un altre espai vinculat a la llum. Després de consolidar la iniciativa, Vanessa Antonell la valora “com a molt positiva en els infants”. “Ho esperen cada setmana amb sorpresa i il·lusió, amb ganes d’entrar a l’estança màgica”, expressa.

Els Premis IMET d’Educació tenen la voluntat de reconèixer i difondre els projectes i experiències educatives que desenvolupen els centres escolars com a comunitat educativa integrada per professorat, alumnat, mares i pares i personal no docent, així com les que incorporen la participació extraescolar en un context de Ciutat Amiga de la Infància i Ciutat Educadora.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here