18.3 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

Innovar en temps de Quaresma

Claustre de la catedral de Tarragona, escenari aquest dissabte 12 de març de la presentació del llibre de l’AASST. Foto: Tarragona Turisme. Autor: Rafa Pérez.

L’escriptora Olga Xirinacs esdevenia l’any 1988 la primera presentadora del llibre de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona (AASST). Des d’aleshores, periodistes, advocats, metges, representants d’entitats i persones vinculades a l’Església s’han encarregat de comentar i valorar els continguts de la publicació.

En 34 edicions, només vuit dones. Un dèficit que s’ha anat corregint durant l’última dècada amb la participació de Maria Elena Virgili, Ester Roca, Pilar Alió, Rosa Maria Codines, Aina Mallol i Maria José Figueras (en el 2003, Carme Borbonès). En tot cas, hi ha molt camí per recórrer i la presència de la dona ha d’estar molt més present als actes de les diferents entitats de la Setmana Santa.

la presentació del llibre de l’agrupació de setmana santa canvia de format

On també hi ha camí per avançar és en l’adaptació d’aquest tipus de convocatòries a la realitat actual. Enguany -i escric en clau personal- em toca innovar en el format de l’acte de presentació del llibre (i del cartell) a petició de la junta de l’Agrupació i del seu president, Francesc Seritjol.

Innovació en l’espai escollit -per primera vegada al preciós claustre de la catedral-, innovació en l’horari -per primera vegada en dissabte i en horari de migdia– i innovació en el format -per primera vegada s’opta per un conductor de l’acte en comptes d’un presentador del llibre, tal com s’ha entès fins ara.

el claustre de la catedral acollirà l’acte, que es podrà seguir per youtube

La idea és substituir els discursos protocol·laris de les autoritats i la intervenció del convidat/ada per una conversa més distesa i amena, amb preguntes i respostes al voltant de la publicació i, especialment, del significat de la Setmana Santa d’enguany en clau local, però tenint en compte el context mundial de pandèmia i de guerra.

El format s’adapta als nous temps i està pensat per seguir presencialment (hi ha un aforament màxim de 150 persones), però també per seguir en directe pel canal de YouTube de l’Agrupació. Hi intervindran l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el canceller i portaveu de l’arquebisbat de Tarragona, Mn Simó Gras Solé; i el propi Francesc Seritjol.

una conversa substituirà els tradicionals discursos

Innovar o morir, diu una dita. La celebració de la Setmana Santa no morirà, esclar, però si no vol perdre pel camí les noves generacions i un públic més ampli que el que formen els membres de les entitats, ha d’assumir fins a cert punt alguns riscos i equilibrar el tradicional seny amb dots de rauxa. La que permetrà estrenar en pocs dies l’espai de museïtzació de Sant Agustí i la que farà possible enguany una presentació del llibre de l’Agrupació del tot diferent.

  • L’acte tindrà lloc aquest dissabte 12 de març a les 12,45h.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here