13.7 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

De Colòmbia a Tarragona buscant l’asil polític

Dora Vargas, a la plaça dels Infants. Foto: Josep Gallofré.

La Dora Vargas, junt amb el seu marit, dos fills i la seva mare, fa dos anys que viu a Tarragona. Naturals de Colòmbia, van decidir demanar asil polític a Espanya davant de la situació política i social que viu el país. Des d’aquell moment han viscut situacions burocràtiques complicades, agreujades per la pandèmia de la covid-19.

la familia de dora vargas va arribar fa dos anys per la violència al seu pais

La Dora forma part de la Taula Intercultural de la Conselleria de Nova Ciutadania i ha estat, en gran part, gràcies a aquesta iniciativa que ella i els seus han aconseguit integrar-se i, a la vegada, poder explicar i difondre les seves tradicions.

Vivien a Ibagué, al departament de Tolima, al centre de Colòmbia. Tant la Dora com els seus fills es dedicaven a la docència, mentre que el seu marit era comerciant. Es van interessar per desplaçar-se a Barcelona, però “vam veure que la vida era molt costosa i vam optar per cercar alguna ciutat propera que fos més petita”, declara.

de moment, no els han concedit l’asil polític: “vivim indocumentats”

La família de la Dora Vargas aterra a Tarragona a principis de març de 2020 i, dies després, es troben amb el confinament total a causa de la pandèmia. És llavors quan comencen els seus problemes. “No enteníem moltes coses, i això que parlàvem igualment el castellà”, expressa. Ho desconeixien tot, des de com agafar un autobús fins a quin centre sanitari acudir en cas de malaltia, o com gestionar la seva documentació. A aquesta situació se li va afegir la petició denegada d’asil polític.En aquesta problemàtica, van rebre el suport i ajuda de Creu Roja.

La Dora, a l’entrada de l’Escola Oficial d’Idiomes

Tot i tenir la certificació RUV per part de Colòmbia (Registre Únic de Víctimes) i estar reconeguts com a desplaçats per la violència, no han trobat encara la manera d’obtenir l’asil. Va passar un any i mig fins a rebre la negativa, amb l’única explicació, segons detalla la Dora, “que al nostre país hi regna la pau i no hi ha cap tipus de guerra”.

“Vivim indocumentats”, expressa amb resignació. Avui en dia, només disposen d’un resguard que els indica que es troben dins del procés, a l’espera de rebre la resposta de l’al·legació que han presentat al Ministeri d’Interior.

la taula interculturals els serveix per integrar-se a la ciutat

Malgrat tot, han intentat integrar-se a la ciutat de la millor forma. “No hem vingut a viure d’ajudes, som aquí per protegir-nos la vida”, diu de forma rotunda. Així, considera que la integració no és “només fer un curs de català i aprendre la cultura, sinó també fer-ho en l’àmbit laboral i aportar al país on vius”, comenta. La nouvinguda, però, es pregunta com ho poden fer “si no vivim de forma reglada”.

A la Dora li agrada el català, l’entèn i, tot i que no el parla, és una de les seves assignatures pendents. Per ara, ja ha fet un curs per obtenir coneixements. Gairebé no mantenen contacte amb la seva família colombiana i intenten mantenir les seves arrels tot degustan plats típics com les arepas, el sansocho o les achiras.

La Dora, amb la seva família

Des de la Conselleria de Nova Ciutadania els han brindat les ajudes necessàries i els han convidat a participar de la Taula Intercultural. Ha estat una forma d’integrar-se a la ciutat,poder expressar la seva problemàtica i brindar als tarragonins i tarragonines la cultura colombiana. Per a ells “significa una oportunitat” i, des de dins la Taula, “lluito per la pau del meu país”. “Qui és feliç marxant del seu país i zona de confort?”, es pregunta. Té clar, però, que ara “toca pensar amb Tarragona” i el seu objectiu “és crear una vida aquí, aportant el millor de nosaltres”. Ho expressa amb il·lusió i esperança en una ciutat que li “encanta”.

Pendent de les eleccions

Colòmbia té una important cita aquest diumenge 13 de març. El país celebra les eleccions per la nova composició del Congrés. La Dora i la seva família tenen previst anar a l’ambaixada de Colòmbia a Barcelona per exercir el seu vot. Mentrestant, reclama “llibertat i democràcia perquè cap país sigui esclau d’unes doctrines polítiques”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here