23.1 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

La Setmana Santa dels Gitanos

Lluís Gutiérrez (esquerra), fundador i president, i Kevin Gómez (dreta), secretari i cap de la banda de la Germandat del Sant Crist dels Gitanos. Foto: Biel Roquet-Jalmar.

“Sortir Divendres Sant enguany és una alegria molt gran. Ens omple molt. A Tarragona vivim molt la Setmana Santa des de petitets. Per a qui li agrada i és catòlic, és una cosa molt forta de viure”. Són paraules de Lluís Gutiérrez. És el president i fundador de la Germandat del Sant Crist dels Gitanos, la darrera entitat en unir-se a la processó del Sant Enterrament, un acte que sempre ha paralitzat la ciutat i que no es vivia des de la primavera del 2019.

LA GERMANDAT DEL SANT CRIST DELS GITANOS DEBUTA enguany A LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT 

En efecte, els Gitanos han esdevingut la tretzena germandat tarragonina. El procés de naixement, iniciat el 2014, evoluciona ara cap a una fase de consolidació i el Divendres Sant d’aquest 2022 significarà un punt d’inflexió. Els de la parròquia de la Santíssima Trinitat podran dir que, a tots els efectes, són uns més de la família setmanasantera de Tarragona. Es tracta d’un fet especial, ja que l’Agrupació d’Associacions els va admetre a finals del 2020. Han hagut de passar gairebé tres dècades per tenir una nova entitat; l’última a estrenar-se a la ciutat va ser la Cofradía del Cristo del Buen Amor, ja un llunyà 1993. 

Pel debut ja ho tenen pràcticament tot enllestit. “Divendres Sant, el primer any que sortim, volem tenir prou atxes per fer goig, és la principal preocupació”, confessa Kevin Gómez. El secretari de la Germandat dels Gitanos és també el cap de la seva banda, encara que no va formar part de les primeres passes de la confraria, ja que ell es va sumar a la causa el 2018. Gómez parla dels ciris. A la pràctica, és la traducció de quantes persones figuraran a les files de la germandat. Actualment, són 53 membres amb fitxa -no paguen quota, però sí la medalla i el cordó de la cintura-, a banda dels simpatitzants. “La pandèmia ens ha passat factura, com a totes les confraries”, admet Gutiérrez. Si totes les entitats s’estan veient tocades per la covid-19, els Gitanos hi han d’afegir que encara persegueixen la consolidació. El 2014, any en el qual ja van sortir amb una processó pròpia, els van acompanyar una vuitantena de persones. “M’he trobat amb gent que ja m’han dit que no comptés amb ells. Encara els deu fer cosa venir”, resumeix el president.  

L’ENTITAT ÉS LA TRETZENA DE LA SETMANA SANTA TARRAGONINA, ES VA FUNDAR EL 2014 I SUPERA EL MIG CENTENAR DE MEMBRES 

Qui forma part, però, de la Germandat del Sant Crist dels Gitanos? “La majoria som veïns de la Part Alta de tota la vida”, explica orgullós en Lluís. Bona part dels membres ja havien sortit a les processons de la Setmana Santa tarragonina amb anterioritat. Així, la majoria no són nouvinguts a aquest món, sinó que procedeixen d’altres entitats de la ciutat. Com Gutiérrez: “Jo vaig portar durant 19 anys el Natzarenu”. De fet, hi ha moltes persones que no han fet el canvi definitiu, tal com apunta Gómez: “Encara tenim gent amb un peu aquí i a una altra germandat i que Divendres Sant se’n van a portar un altre pas”. Quant al caire social de l’entitat, aquest no és casual. El nucli de la germandat són gitanos arrelats al barri des de sempre. Així i tot, “a la germandat hi ha més paios que gitanos”, apunta el president. El 2014 van començar a sortir el Lluís i el seu cercle més proper. Amb els anys s’hi han anat sumant diversitat de gent. 

Si en Lluís Gutiérrez és una figura clau per entendre la fundació de la Germandat del Sant Crist dels Gitanos, també ho és la del mossèn Josep Queraltó. Ara fa vuit anys, l’aleshores rector de la parròquia de la Santíssima Trinitat va fer una proposta que Gutiérrez no va poder rebutjar: “A tu t’agradaria sortir amb el Crist, Lluís?”. L’ara president reconeix que li va fer “molta il·lusió”. Així, els primers membres d’una germandat encara llavors sense nom ni estatuts van començar a assajar per treure al carrer la figura de Jesús a la creu, que penja al costat esquerre de la Trinitat, just a tocar de l’entrada. És una talla que pesa 85 quilos, ja que és de fusta. El Crist dels Gitanos no era la seva denominació fins fa escassos anys, però Queraltó va concedir el privilegi de “batejar-lo” a en Lluís: “Vaig decidir que seria el nostre Crist, el dels Gitanos”. 

El Crist dels Gitanos, de 85 quilos de pes, sortirà en processó aquest dijous, però no podrà fer-ho per normativa Divendres Sant. Foto: Biel Roquet-Jalmar.

De fet, un cop Queraltó va deixar de ser el màxim responsable de la Trinitat, la seva figura va continuar sent clau per als Gitanos. El mossèn va passar a ser el prefecte de la Puríssima Sang, o cosa que és el mateix, la principal autoritat eclesiàstica de la congregació que organitza la processó del Sant Enterrament i, en extensió, una de les més importants de la ciutat. Sota el mandat de Queraltó, la Sang ha apadrinat de facto els Gitanos. Els han deixat vestes, ciris i les corretges i el caixó per portar el crist. Però, sobretot, els van deixar acompanyar el pas de la Flagel·lació els darrers Divendres Sants. “No només som veïns a la plaça del Rei. Ens han ajudat molt”, reconeix Gutiérrez. La relació amb la Sang és excel·lent, com ho és amb la totalitat de les dotze confraries en el marc de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. “Mentre no els fem enfadar…”, bromeja el president dels Gitanos. 

Els estrets carrers de la Part Alta, il·luminats amb la tènue llum dels ciris, fa anys i panys que veuen desfilar negres vestes. Entre les dels Natzarens i les de la Sang, la setmana vinent s’hi incorporaran les de la Germandat del Sant Crist dels Gitanos. Ja han trobat el seu lloc a la processó del Sant Enterrament: entre el pas de Jesús és despullat de les seves vestidures i el Crist dels Penitents. La nova entitat opta pel verd a la cucurulla i al cordó com a elements distintius. Una indumentària que ja van poder estrenar abans de la pandèmia. Això sí, encara no ho havien fet el dia principal. Aquest 2022 desfilaran amb caràcter propi. El penó encapçalarà la comitiva gitana i les files d’atxes donaran continuïtat. Tot plegat una esperançadora novetat per a la Setmana Santa de Tarragona, estancada des de fa uns anys. 

EL GRUIX DE LA GERMANDAT ESTÀ FORMAT PER VEÏNS DE LA PART ALTA DE TOTA LA VIDA, PERÒ “HI HA MÉS PAIOS QUE GITANOS” 

No obstant això, els Gitanos sortiran Divendres Sant amb una particularitat molt significativa: no acompanyaran cap pas. Tot i que el Crist dels Gitanos és la seva imatge, no podrà sortir a la processó del Sant Enterrament, ja que només hi pot haver una figura amb Jesucrist clavat a la creu. I aquesta és, com mana la tradició, el Sant Crist de la Sang, l’element principal i indispensable d’aquesta processó. Així que, de moment, els pròxims anys la Germandat del Crist dels Gitanos sortirà sense acompanyar cap pas. Tot plegat amb el vistiplau de la Sang. Tot això és un de moment, un impàs. En un futur encara sense data, la germandat vol tenir el seu misteri. Com la resta de confraries. “Tenir un pas propi és la il·lusió de la meva vida”, confessa Lluís Gutiérrez. Ara per ara, malgrat que queda lluny, ja tenen clar quines figures compondrien l’escena al Calvari: les tres creus -Jesús i els dos lladres-, la Verge Maria i Sant Joan.  

Es plantegen fer-ho en dues fases, la primera de les quals seria només amb les creus. Aquestes ja figuren al seu escut, on també hi ha la roda i la bandera verd-i-blava gitana. “Tenint en compte que també estem a la Trinitat, hi hauria molt simbolisme amb el tres”, reconeix Gómez, que afegeix: “Pel pas no tenim terminis. Primer hem de tenir un pressupost i, si no ens ajuden, no ho podrem assumir sols”. El secretari també indica que cal tenir, “com a mínim, una vintena de persones per tal que siguin portants”. Amb tot, ja han començat a temptejar el terreny parlant amb escultors per conèixer quina hauria de ser la quantitat de diners. Ara per ara, és un projecte que ni tan sols està dibuixat sobre paper; “tot està a la ment”, aclareix Gutiérrez, que deixa anar: “De mica en mica, s’omple la pica”. 

Els dos directius, davant la figura del Crist dels Gitanos, talla que es troba a l’església de la Santíssima Trinitat, seu de la germandat. Foto: Biel Roquet-Jalmar.

Mentre no tenen pas propi, els Gitanos ja van avançant feina. Tenen banda de timbals des de la seva creació. Enguany aglutinen gairebé 20 membres que no només toquen el timbal. La germandat surt amb dos instruments únics a la Setmana Santa de Tarragona: les panderetes i els ministrils, estrenats el 2019. “Fem una música del barroc i del renaixement. Volíem fer alguna cosa diferent, que no hi fos a la ciutat, allunyada de les bandes de l’estil de Calanda”, argumenta Kevin Gómez, cap de la formació. Aquest dissabte la banda dels Gitanos sortirà de Tarragona i oferirà el seu repertori pels carrers de Valls. La Germandat del Sant Crist de Lepant i la Mare de Déu del Roser els han convidat a participar en la processó d’aquest dissabte, 9 d’abril. Els tarragonins acompanyaran la verge vallenca. 

Més enllà de la il·lusió pel seu debut en un Divendres Sant, el dia més especial pels Gitanos continuarà sent el de la seva processó. La fan des del 2014, però des d’aleshores encara no han aconseguit consolidar cap dia. Enguany ho provaran aquest dijous. Així, a vuit dies del gran dia de la Setmana Santa tarragonina, la Trinitat viurà el viacrucis per l’interior i, després de sortir de la parròquia, la processó dels Gitanos, amb el seu crist. Aquest 2022 s’han decidit per les 22h: “El 2019 ho vam fer a les 20h i va venir poca gent, ja que és un dia laborable i moltes persones encara treballaven o estaven ja sopant”. Altres anys ho havien provat la nit del Dimecres Sant, però pràcticament se solapava amb la processó del Dolor. “Encara hem de trobar el nostre espai”, reconeix Kevin Gómez. 

EN UN FUTUR VOLEN TENIR UN MISTERI PROPI: LES TRES CREUS AL CALVARI AMB LA MARE DE DEÚ I SANT JOAN

Serà un dia especial per als Gitanos. Beneiran els nous ciris i el nou penó i tornaran a fer de nou la processó. Enguany recuperaran una cosa que no feien des del 2019, abans de la pandèmia. Els cosins Antonio ‘el Cocho’ i Iván Giménez, cantant i guitarrista de Lleida, interpretaran tres lloances gitanes. Dues seran durant el viacrucis a l’interior de la Trinitat i la tercera pels carrers de la Part Alta. També hi serà la banda del Crist de Lepant, fent així un intercanvi amb la formació vallenca. Tampoc faltaran els armats de Vilallonga del Camp, que ja es van consolidant a la processó de la Germandat del Crist dels Gitanos, tal com explica en Kevin: “Pertanyen a una confraria que també s’està creant, com nosaltres, així que és com una mena d’agermanament”. 

Sigui com sigui, aquest 2022 serà un any que es recordarà entre els setmanasanters tarragonins. Vestes, ciris, instruments i misteris tornaran a desfilar pels carrers de la ciutat. Congregants amb mascareta. Fins i tot, potser misteris sense faldilles. El preu a pagar en un intent de retorn a la normalitat. Una Setmana Santa que, de segur, la Germandat del Sant Crist dels Gitanos espera amb unes ganes com cap altra entitat, tal com exemplifica a la perfecció Lluís Gutiérrez: “Enguany és especial perquè hem estat dos anys sense fer-la. La gent demanarà més coses a Déu. Espero que hi hagi molts passos i molta gent. Tindran ganes de veure la processó i viure-la. Als tarragonins ens agrada de tota la vida. Serà especial. Aprofitarem per demanar a Déu que posi fi a la pandèmia”. 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here