19.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Si vols un periodisme de qualitat, paga’l

Les dues últimes revistes publicades: 52 i 53. Foto: Marc Colilla.

Fa poc llegia un titular -no recordo quin- d’un mitjà local -que sí que recordo i que tu, lector, lectora, ja t’imaginaràs– que tenia un error garrafal de traducció automàtica. No era el primer cop, ni el segon. I això denotava la poca atenció que s’havia posat en aquell article i, particularment, en aquell titular. Perquè no ens enganyem, no era ni tan sols una notícia mínimament elaborada: era una nota de premsa acabada de rebre i preparada per ser la primera en ser publicada.

“Es troben a faltar peces que s’allunyin de la dictadura de la immediatesa”

No agafeu l’exemple que he posat com la norma del periodisme; agafeu-lo, en tot cas, del no-periodisme. Del periodisme negatiu, de l’absència de periodisme. Perquè prendre una nota de premsa, copiar-la, enganxar-la i posar-hi les fotos no té cap valor: el periodisme requereix temps i el temps costa diners.

Els reportatges llargs demanen paciència i hores de fenya. Amb tots els respectes cap als mitjans d’actualitat -totalment necessaris, ningú no ho dubta-, sovint es troben a faltar peces periodístiques més elaborades, que comptin amb tots els punts de vista i que s’allunyin de la dictadura de la immediatesa. I per naturalesa, els mitjans d’actualitat no acostumen a tenir la capacitat humana, temporal ni -sobretot- econòmica per produir aquest tipus de reportatges. És aquí on apareix el ‘FET a Tarragona’.

“Qui no reconegui el valor del periodisme de qualitat que no demani miracles”

Aquí no publiquem directament la nota de premsa: optem per trucar el/la protagonista en qüestió, quedar-hi per fer un cafè, entrevistar-lo i fer-li unes fotos a l’alçada. Elaborem el reportatge tot consultant altres fonts i opinions d’experts, fem pluges d’idees per saber quin tema centrarà el proper dossier de la revista, discutim sobre què pot interessar més la nostra comunitat de subscriptors i els escoltem per saber què volen. Perquè ens ho passem bé i perquè és la nostra fenya.

Tot això té un valor i qui no el vulgui reconèixer que no demani miracles. Ens hem molt ben-acostumat a tenir els articles gratuïts a internet, com si no costés res fer-los, però no és així. Per això al FET acabem de llençar una promoció: si te’n fas subscriptor/a avui mateix (només 35€ l’any), et regalarem les dues últimes revistes publicades -la 52 i la 53- i la subscripció es començarà a fer efectiva al juliol. A més, com sempre, podràs gaudir de molts actes culturals i socials que organitzem tot sovint.

“Els mitjans d’actualitat no tenen capacitat de fer reportatges grans; aquí apareix el ‘FET'”

Et diria, perquè d’arguments ens en sobren, que enguany al FET complirem nou anys de trajectòria demostrada, que hem guanyat diversos premis de periodisme i que més de 700 subscriptors i subscriptores avalen la nostra feina contínua. Però al final tot es redueix a això: si vols un periodisme proper, atent i de qualitat, paga’l.

EM VULL SUBSCRIURE AL ‘FET’!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here