22.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 29, 2022

La dualitat de la ment, a debat amb el TEDx

Una de les xerrades de TEDxTarragona de l’any passat. Foto: Dani Legaz.

Des de fa vuit anys el TEDxTarragona s’ha erigit com un espai per difondre les idees que valen la pena sobre qualsevol qüestió del nostre entorn. Enguany, aquest esdeveniment de caràcter internacional es torna a organitzar amb una premissa bàsica: parlar dels dos hemisferis del cervell, de l’ambivalència de la ment i descobrir-ne els molts enigmes que encara ens són desconeguts.

Dissabte 21 de maig a la tarda: vuitena edició del TEDx Tarragona

Per això l’edició d’aquest 2022 es diu ‘HEMISFERIS’, sovint contraris però sempre interconnectats, l’origen de les idees i el motor que fa moure el món. Una edició del TEDx que, a més, vol recuperar la filosofia de les seves característiques xerrades amb un escenari sobri i sense cap suport més que -com no- la pròpia ment. Tot plegat al Teatre Tarragona, aquest dissabte 21 de maig a la tarda.

Què fan els actors quan han d’interpretar un personatge que és contrari a les seves idees? Què preval, en aquest cas, la part més artística i creativa de la ment, o la part més racional? Aquesta és una de les preguntes que s’han fet al TEDxTarragona i per això han convidat ni més ni menys que Oriol Grau, reconegut actor tarragoní: “El probema sorgeix de la incapacitat d’alguns actors de representar un personatge que atempta la pròpia moral, per això la meva xerrada serà sobre l’empelt que ens posem els actors quan hem d’actuar”. Una espècie de cervell extern i imaginari que un es pot posar i treure a voluntat i que dona ordres quan toca actuar; “explicaré com ho faig jo però amb un text de l’actor Jaume Melendres”, fa Oriol Grau.

L’ambivalència de la ment, el tema central de les xerrades d’enguany

Tot explorant altres opcions de parlar sobre el coneixement de la ment és evident que s’ha de tractar aquell que s’està descobrint en aquests mateixos moments. Nasareth Castellanos és llicenciada en Física Teòrica i doctora en Neurociència per la Universitat Autònoma de Madrid, una gran investigadora i divulgadora dels coneixements del cervell humà. Es troba a Mallorca i vindrà expressament a Tarragona: “Parlarem de com la meditació és capaç de regular l’activitat cerebral i controlar les emocions”. Una manera d’explorar la relació entre el nostre òrgan més important i l’actitud i el funcionament de la resta del cos.

A més d’Oriol Grau i Nasareth Castellanos, tot un seguit d’experts en diversos àmbits parlaran aquest dissabte de les diferents perspectives que pot tenir la ment. La comunicadora Ana Oliveras, la psicòloga Elena Muñoz i l’enginyer i professor Jordi Duch, entre d’altres, oferirant sengles converses per entendre el cervell. En destaquen, a més, la doctora en Sociologia Sandra González-Bailón i la neurocientífica Susana Martinez-Conde, que vindran expressament dels Estats Units -on treballen actualment- pel TEDxTarragona. I és que els protagonistes de les converses són l’autèntic valor del TEDx.

la filosofia del tedx és trobar les idees que mereixen ser explicades

“Conèixer la ment ens permet controlar-la millor, saber què ens passa pel cap ens ajuda a portar les situacions d’estrés o quan estem enfadats”, explica Castellanos, que valora molt positivament l’aposta del TEDx per fer arribar el coneixment a la gent i trencar murs. Per a Oriol Grau, per estrany que sigui, sortir a l’escenari serà un repte: no tant pel fet de parlar davant de tant gent, sinó més per haver de memoritzar tota una exposició de més d’un quart d’hora. “Per sort des de l’organització m’han ajudat molt”, fa l’actor. Un altre dels valors del TEDx, que no només busquen les idees que valen la pena: també les preparen per ser explicades.

Promoció amb el FET

Amb la voluntat de contribuir en l’esdeveniment, des del FET a Tarragona sortegem tres entrades dobles per l’acte al Teatre Tarragona d’aquest dissabte a la tarda entre els subscriptors de la revista.

Les persones interessades heu d’enviar un correu a l’adreça

subscripcions@fetatarragona.cat

al llarg d’aquest dimecres. Els afortunats amb el sorteig sereu avisats l’endemà dijous

A més, les entrades per l’esdeveniment encara es poden adquirir a la pàgina web, tot i que es van esgotant!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here