22 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Els diables surten de l’infern de la pandèmia

El Ball de Diables de Tarragona, en una actuació d’un Sant Joan anterior a la pandèmia (Foto: Cedida)

Després de dos anys excepcionals, Sant Joan tornarà a ser el que era. Aquest 2022 la celebració de l’arribada del solstici d’estiu serà ja pràcticament idèntica a la de la vella normalitat d’abans de la pandèmia. Entre els qui tenen més ganes de girar full i tornar a viure aquesta festivitat hi ha els grups de foc, com les colles dels balls de diables de Tarragona o de Voramar. La pandèmia els ha obligat a adaptar-se a la situació i a treballar per avançar.

els grups de foc de tarragona ‘reapareixen’ PER SANT JOAN

Ambdues entitats van rebre amb incertesa l’esclat d’aquesta nova situació i les conseqüències que va portar. Tanmateix, els balls de diables de la ciutat no van deixar mai de treballar per tirar endavant malgrat les circumstàncies. Segons la presidenta de la colla de diables Voramar, Bego Ibarrola, «l’objectiu principal era mantenir el teixit social una mica actiu i que la gent no perdés el fil de la colla malgrat no haver-hi correfocs». És per això que mentre les restriccions i la situació sanitària ho permetien «es van començar a fer activitats, a trobar-nos en grups petits i a trobar idees a petita escala per mantenir la vitalitat de l’entitat», admet el president del Ball de diables de Tarragona, Dani Montero.

El Ball de Diables de Tarragona, amb ganes de recuperar l’activitat habitual (Foto: Cedida)

Com totes les agrupacions culturals, la pandèmia ha tingut un impacte en la seva activitat i en el seu funcionament. No obstant això, no han patit tant com altres colles, com poden ser les castelleres. Dani Montero comenta que «sabia que els diables en el moment que els convoquéssim estarien preparats. Al final d’assajos en fem pocs, més enllà dels versos, i, per tant, la nostra activitat potser no s’ha vist tampoc tan afectada». També explica que en l’aspecte econòmic no hi ha hagut gaires problemes i que això no els ha afectat gaire per poder continuar endavant.

bego ibarrola: “l’objectiu ha estat mantenir el teixit social”

Des dels balls de diables de la ciutat valoren el rol de l’Ajuntament per tal de poder ajudar les associacions a tirar endavant, per exemple amb subvencions. Dani Montero comenta que «des de Tarragona és veritat que s’han intentat fer coses. Almenys durant les dues Santes Tecles de la pandèmia hi ha hagut opcions i això s’ha de valorar». Tanmateix, admet que des de l’administració es podria haver fet encara una mica més per ajudar-los, sobretot pel que fa a posar en marxa més activitats o actuacions.

El president  del Ball de Diables de Tarragona treu també conclusions positives d’aquest període. «Ara potser valores molt més una actuació del Ball de Diables o un seguici, per exemple. Quan veus que de la nit al dia no hi haurà aquestes actuacions, el neguit i les ganes de tenir-les augmenten», reflexiona. Una altra valoració positiva que n’extreuen és que ara hi ha una major unitat i cooperació entre els grups de foc de la ciutat, que s’espera que continuï sòlida de cara al futur.

dani montero: “ara valores més cada actuació”

Ara, però, la pandèmia ja és pràcticament quelcom del passat. Això vol dir que els elements de foc tornen als carrers de Tarragona per donar la benvinguda a l’estiu com abans del 2020. Des dels balls de diables de la ciutat s’afronta la nit de Sant Joan amb moltes ganes de tornar a la normalitat i sobretot de «retrobar-se amb els altres grups de foc de la ciutat i amb la gent de Tarragona», confessa Montero. Una de les novetats de la celebració d’aquest any és que els grups de foc seran els que portaran la flama del Canigó pels carrers, i s’espera que això continuï així en els pròxims anys. Com apunta Montero aquest gest servirà «perquè la ciutat vegi que no estem quiets».

Tota la programació de Sant Joan la podeu consultar aquí.

Gerard Gros
Gerard Gros
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here