23.5 C
Província de Tarragona
Diumenge, juny 9, 2024

El FET obre La Capona per últim cop

El Ricard Espinosa, el Pau Espinosa i el Pitu Rovira, llibreters que es disposen a gaudir de la jubilació. Totes les imatges són de David Oliete.

Aquest dimarts a la tarda el local del número 41 del carrer Gasòmetre ha obert, un cop més, les seves portes. Però ho ha fet en aquesta ocasió per un acte organitzat pel FET i en reconeixement als propis llibreters que, durant vint-i-cinc anys, han estat al darrere del taulell de La Capona: el Pau Espinosa, el Ricard Espinosa i el Pitu Rovira. Una trentena d’amics i amigues de la revista ens ha volgut acompanyar en aquest acte amè i emotiu per acomiadar-nos d’una de les llibreries tarragonines que ha tingut tota la nostra confiança des de fa ja nou anys.

Un petit homenatge per recollir la revista, per última vegada, a La Capona

El número que acaba de sortir al carrer, el 54 -dirigit a l’emergència climàtica-, no es podrà adquirir per primera vegada a La Capona. Durant l’acte del FET, els tres socis han volgut recordar temps passats però amb el toc d’humor que els caracteritza i amb el qual el públic s’hi ha trobat molt a gust. Tanca La Capona, i que tanqui una llibreria sempre és trist, però és per jubilació dels propietaris, i això ha de ser un motiu d’orgull. “Aquests últims temps ens hi hem anat fent a la idea, a mesura que ens fèiem grans anàvem pensant: a qui li deixaré aquest monstre?“, es preguntava Pitu Rovira. Al seu costat, el Ricard i el Pau Espinosa reconeixien que “és fotut perquè no et fa pas il·lusió, tancar la llibreria, sobretot després d’obrir-la tants anys”.

El format de l’esdeveniment ha estat com qualsevol de les seves presentacions de llibres. Aquest cop, però, els protagonistes eren ells.

El ‘FET’ ha organitzat l’acte de tal manera que fos com una de les tantes presentacions de llibres que hi hem viscut –mig miler, diuen els llibreters-, i en les quals han passat autors molt coneguts, poc coneguts o desconeguts totalment. Tot plegat, enmig de capses de cartró i piles de llibres llestos per tornar a l’editorial d’on venen, com preparant-se per fer una mudança, amb la familiar olor de llibre nou que, personalment, tant trobaré a faltar. Tot aquest material que ni tan sols ha estat fullejat serà retornat a la impremta, mentre que pels llibres més antics ja hi ha un destí assegurat: la trinxadora. Els lectors de preus entre prestatgeries buides encara funcionaven, talment com si ningú els hagués agraït els serveis prestats.

Els llibreters veuen “una incògnita molt complicada” el relleu del negoci

I ara què? El relleu de La Capona, “la gran incògnita” que els tres socis veuen, ara mateix, “molt complicada“. El Pau ho planteja molt negre i el Pitu ho refreda: “No ens hem d’emmirallar amb altres ciutats, a Tarragona segur que apareixeran més llibreries“, diu amb la seguretat flegmàtica que el defineix. Amb l’esperança que algú agafi el timó i apugi novament la xifra de llibreries tarragonines a dues -o més-, aquí un exèrcit de lectors i d’amants dels llibres ens hem quedat sense una Meca on peregrinar i busquem aixopluc. Sort de la Llibreria Adserà!

L’acte ha servit per treure al carrer el número 54 del ‘FET’.

El Pau, el Ricard i el Pitu estan totalment a disposició d’aquell que s’atreveixi a emprendre el repte, però ja avisen: no és una tasca fàcil. Un cop al torn d’intervencions, el públic agraeix novament la tasca dels tres socis i emmarca la visió d’una Capona que ha estat un lloc de trobada per a molts, una porta oberta a un món immens per a d’altres. Aportant un toc personal, si se’m permet, i amb el nus a la gola d’estar escrivint aquesta crònica, penso que l’estona que ha durat l’acte s’ha quedat ridículament curta al costat de les hores i hores que hi hem passat pensant com gastar-nos la setmanada.

Tots plegats, llibreters i públic, acceptem quedar-nos amb les imatges de la inauguració i del tancament de la llibreria per anar-nos-en amb un bon i emotiu regust de boca, i amb la visió onírica d’un Sant Jordi tranquil que podran gaudir com mai. El ‘FET’ ja no tornarà a ser exposat a l’aparador de les revistes de La Capona, a l’esquerra del taulell, i ja no s’hi tornarà a vendre més. Però merescuda jubilació i que visqui l’esperança d’un recanvi que ens faci tornar al carrer Gasòmetre, 41, a somiar.

Un acte amè i distès per agrair la confiança a La Capona.
La Capona tanca després de 25 anys al servei de la ciutadania.
Una trentena d’amics de la revista i dels llibres ens ha acompanyat aquest dimarts a la tarda.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here