El Wail acaba d’enllestir l’home bala i el Beni i el Moha es troben treballant amb el seu funambulista. Són alguns dels elements que estan creant durant aquest juliol els nens i nenes participants en el bibliocasal Saltimbanqui de paraules, que organitza aquest estiu la Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta. Amb el circ com a element conductor la canalla llegeix, juga, crea i experimenta amb diferents fonts artístiques sobre els elements propis d’aquesta disciplina.

el circ, fil conductor del casal d’estiu de la biblioteca pepita ferrer

Durant les activitats, la lectura i els contes esdevenen també una eina per a la inclusió, cohesió i empatia i formen part d’un treball d’habilitats personals. Es plasmen en una programació amb la intenció d’augmentar la curiositat per la lectura, els treballs manuals i la capacitat d’adaptació, posant-se en la pell d’infants amb diversitat funcional.

El bibliocasal s’enfoca d’una forma inclusiva i també afavoreix la diversitat i el sentiment de comunitat. Així, el circ i tots els seus personatges fantàstics permeten als infants descobrir nous mons, aprofundir en el llenguatge i fomentar la imaginació d’una manera amena i entretinguda. Actualment, tots es troben construint el personatge que han triat i els seus elements típics, amb cartó i materials reciclats. L’objectiu és enllestir-los per tal que el darrer dia puguin oferir un espectacle davant de les seves famílies.

els infants creen personatges i oferiran un espectacle a final de mes

A tots ells els agrada el circ. Se’ls plasma a la cara mentre il·lustren el seu personatge preferit. Es percep un interès per fer les coses bé, però també una sensació de felicitat per fer el que els agrada i passar tres hores diferents. S’hi pot apreciar de tot, des d’equilibristes, malabaristes o acròbates. No s’hi veurà, però, cap domador d’animals per evitar fomentar el maltractament animal entre els més joves.

Els nens i nenes, preparant el seu personatge de circ

L’altre vessant del casal són els jocs inclusius. Es pretén mostrar la dificultat que, a voltes, tenen les persones amb diversitat funcional per fer una activitat tan quotidiana com és jugar.  Aquesta setmana toca el mocador, però amb la varietat que hauran d’anar a buscar-lo amb els ulls tapats, amb les mans lligades a l’esquena o a la pota coixa, entre d’altres.

el casal promou jocs inclusius i la imaginació

La lectura i el conte són una de les millors eines i una part important de la programació d’activitats del bibliocasal. “Gairebé ni els hi hem de dir, els encanta llegir”, explica l’Esther Giné, una de les responsables del projecte.

El 80 % dels nens i nenes que s’ha inscrit al casal durant el mes de juliol ja participa de forma activa durant l’any amb altres activitats que organitza la Biblioteca Pepita Ferrer, com clubs de lectura o tallers familiars. La resta són nous d’aquest estiu. És, a més, una bona eina entre els infants per generar noves amistats. També perquè els nouvinguts a la biblioteca s’animin a continuar durant l’any.

‘saltimbamqui de paraules’ es repetirà a l’agost

En aquest sentit, Giné detalla que el casal “ha tingut una rebuda excepcional” i que triar la temàtica del circ ha estat una molt bona opció. Tan bona ha estat la recepció de l’activitat que actualment ja no hi ha places ni per al juliol ni per a l’agost, amb 15 persones en llista d’espera. Ho consideren “tot un èxit”, amb l’afegit que Saltimbanqui de paraules es va omplir en menys de 3 hores.

Tot plegat fa que aquest bibliocasal es converteixi, en paraules de Giné, “en una eina global de cohesió”, amb la lectura com a fil conductor. “El llibre és la millor forma per introduir altres temes”, explica l’Esther, la qual afegeix “la filosofia de treballar en equip” també com a element important. En aquest sentit, llegeixen junts per, posteriorment, construir els personatges ajudant-se entre ells.

El joc del mocador inclusiu, a l’exterior de la Biblioteca Pepita Ferrer

Montse Recasens, directora de la biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta, destaca les activitats i casals del centre, sigui durant l’any o a l’estiu. Referma “la gran sort d’estar oberts a tots els barris de Ponent”, fet que permet que hi assisteixin canalla i adults de diferents escoles i zones.  “Ens dóna molta riquesa, amb l’afegit de poder fer feina amb diverses cultures i edats”, conclou Recasens.

la biblioteca aposta per “fer comunitat a través de la cultura”

Una de les singularitats positives de la Biblioteca Pepita Ferrer és aquest servei al barri més enllà de ser un indret de préstec de llibres. La directora de l’espai remarca un dels valors que tenen més interioritzat: el de fer comunitat. “És la nostra línia de treball i la tenim molt assimilada”, detalla. Considera que la seva tasca al barri “és fer comunitat a través de la cultura i la lectura”, amb el doble objectiu de crear un enllaç sòlid entre tots els barris de Ponent i amb el centre de la ciutat de Tarragona.

El bibliocasal Saltimbanqui de paraules es realitza durant els mesos de juliol i agost amb dos grups de dotze infants de 5 a 12 anys. Un grup hi participa actualment els dimarts i dijous, fins al 28 de juliol, i l’altre grup ho farà els dimarts i dijous, del 2 al 25 d’agost.