Dos educadors ambientals informen arreu de Tarragona sobre la importància de la recollida dels excrements de gossos. El Javier i la Yaneth s’aturen amb qualsevol persona que es troben passejant amb la seva mascota i els proporcionen la informació necessària, així com els lliuren una ampolla d’aigua i bossetes per procedir correctament.

educadors ambientals informen de la importància de mantenir net l’espai públic

Un dels objectius de la campanya ‘Cuidem entre tots la ciutat’ és fer pedagogia entre els tarragonins i tarragonines per erradicar la problemàtica. El Javier afirma que des que va començar la campanya “hem apreciat que la població està conscienciada i va equipada amb la seva ampolla i les bossetes”. Tot i això, el cert és que quan s’aturen a informar els ciutadans, molts d’ells es queixen del “petit grup” que no recull les femtes, fet que afecta la qualitat de la neteja dels carrers.

L’Aurora és veïna del barri de Campclar i passeja amb la seva mascota diàriament. Valora de forma molt positiva aquests tipus de campanyes “per conscienciar el ciutadà” i espera que serveixin “per arribar a bon port”.

L’Aurora, amb el seu gos, conversant amb els agents ambientals

Des de l’any 2009, la Unitat de Medi Ambient (UMA) de la Guàrdia Urbana de Tarragona també inspecciona, controla, vigila i denuncia actes incívics relacionats amb els animals de companyia. Durant aquest estiu també hi ha agents vestits de paisà dedicats específicament a aquesta tasca. Des del cos policial asseguren que “des de fa uns anys la gent té més cura i no és com abans que trobaves les voreres plenes d’excrements” i afegeixen que “el treball fet durant aquests anys té els seus fruits”.

agents de la guàrdia urbana vestits de paisà denuncien actes incívics

Cal recordar que l’Ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals determina que els propietaris de gossos els han de portar lligats i, a més, n’han de recollir els excrements i abocar una miqueta d’aigua al lloc on han orinat per evitar males olors i no fer malbé l’espai públic. L’incompliment d’aquesta ordenança té tipificada una sanció de 300 €.

La Guàrdia Urbana creu que “la sanció no és la finalitat, sinó l’aprenentatge i l’educació amb els propietaris d’animals de companyia”. Els agents també posen molt èmfasi en el fet de llençar aigua allà on el gos ha orinat, sobretot ara a l’estiu. Per la seva banda, el Javier considera que, de vegades, “la gent pensa que no passarà res per no recollir-la i és quan rep la denúncia que són conscients que no actuen correctament”.

els educadors reparteixen ampolles d’aigua i bossetes

Falta pedagogia? El Javier té clar que sí, ja que hi ha “molta gent que no ho neteja i ho troba el més normal del món”. Una afirmació amb la qual també està d’acord l’Aurora. Així, l’educador ambiental detalla que hi ha certs barris on existeix una major concentració d’excrements. Una afirmació que corroboren des de la Guàrdia Urbana de Tarragona: “Òbviament hi ha zones més conflictives que d’altres”.

El Javier, parlant amb l’Aurora i entregant-li l’ampolla i les bossetes

Tarragona disposa actualment de 13 pipicans situats en espais urbans i en un futur immediat n’hi haurà cinc més de nous, al barri del Pilar —amb un canvi d’emplaçament de l’actual— a Icomar, El Serrallo, Tarragona 2 i Torreforta. Després de setmanes de treball i dialogar amb els propietaris de gossos, el Javier explica que els usuaris “valoren molt aquests espais”. “Ens han comentat que en fan falta més i que es millorin”, afirma.

els propietaris de gossos volen més pipicans. ara n’hi ha tretze

Així, en general els propietaris de gossos reben amb acceptació la presència dels educadors ambientals i els demanen, a més de les millores en els pipicans, més papereres i contenidors per dipositar els excrements i zones d’aigua perquè els gossos puguin passejar tranquils.

Durant la campanya també s’informa als ciutadans de totes les qüestions relacionades amb recollida selectiva, abocaments incontrolats i dubtes que puguin sorgir als usuaris.