Advertisement Advertisement
25.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, setembre 27, 2023

La veterania en la dansa obrirà el FITT

‘Titanas, el arte del encuentro’ és l’obra inaugural del FITT 2022. Foto: Fabian Kriese.

La dansa, en totes les seves formes i colors, és bonica, és bella, és exigent i és transformadora. Aquesta és una realitat que les ballarines coneixen quan s’inicien en aquest camí, i corroboren quan ja fa anys que el caminen. Això és el que proposa ‘Titanas, el arte del encuentro’, el muntatge coreogràfic que posa en valor la veterania dins del món de la dansa, i que inaugurarà el FITT, Festival Internacional de Teatre de Tarragona 2022.

LA INAUGURACIÓ DEL FESTIVAL DE TEATRE anirà a càrrec de sol picó

Des del FET parlem amb una de les seves cares visibles, la coreògrafa Sol Picó, i ens explica que tot va iniciar-se com un encàrrec del Palau de les Arts de València. “Van donar-me carta blanca i vaig decidir executar aquella idea que feia temps que em rondava pel cap: treballar en un espectacle amb altres dones ballarines que visquessin el mateix moment vital que jo”.

Així és com contacta amb Charlotta Öfverholm, de procedència sueca i amb qui havia coincidit en altres espectacles a Estocolm i a Berlín, i amb Natsuki, que ja havia intentat contactar amb Picó amb anterioritat per altres projectes. No es coneixien massa, però hi havia una cosa que les unia i les connectava a totes tres: haver viscut tota una vida dedicada a la dansa.

PICÓ, ÖFVERHOLM I NATSUKI SÓN BALLARINES I DIRECTORES DE LES SEVES PRÒPIES COMPANYIES

‘Titanas, el arte del encuentro’ és aquesta trobada viscuda i codirigida per les tres ballarines amb una llarga trajectòria en dansa contemporània. Sol Picó comenta que és estrany i enriquidor alhora veure com tres directores de tres companyies diferents es dirigeixen les unes a les altres, compartint, així, diferents mètodes i visions de fer i desfer.

L’espectacle s’inicia amb coreografies individuals de les tres ballarines. Foto: Fabian Kriese.

La sinopsi promet un “espai de llibertat on tot és possible”. Picó, Öfverholm i Natsuki presenten, doncs, una part inicial de la peça on cadascuna de les tres té un moment de protagonisme. Un inici més solitari que, cap al final, va convertint-se en un camí conjunt de “dones titàniques, poderoses, eufòriques i optimistes, que malgrat haver superat la barrera dels cinquanta anys, se senten fortes ballant”, en paraules de Sol Picó.

UN COR DE DOTZE DONES TARRAGONINES OMPLIRÀ LA PEÇA DE MÚSICA

I en aquesta trobada també hi juga un paper important la música. Es tracta de “la quarta titana”, encarnada per Judit Farrés i per un cor de dotze dones que, en aquest cas, formen part de l’Orfeó de la URV. L’espectacle es va crear amb el cor del Palau de les Arts de València, però quan la peça viatja, molts cops s’aposta pels cors locals que estiguin disposats a participar-hi.

Els jocs amb la llum són vitals per representar els diversos mons de les ballarines. Foto: Fabian Kriese.

Un altre aspecte rellevant és la il·luminació, que s’allunya de la tradicional i està en mans de Milosh Luczynski. Juguen amb llums i projeccions que els ajuden a crear els seus propis mons i a representar-los. Aquest detall, segons exposa Picó, afegeix un punt de fascinació en l’espectador que s’endinsa en la peça.

SOL PICÓ: “OBRIR EL FITT ÉS UN HONOR I UNA RESPONSABILITAT MOLT GRAN”

L’espectacle arribarà el dimecres 31 d’agost a les 21:30h, quan el Teatre Tarragona viurà aquesta reivindicació de tres dones adultes que continuen ballant a l’elit i, lluny dels arquetips, se senten vives i fortes fent-ho. Picó parla d’honor i responsabilitat, pel que fa a l’encàrrec d’obrir el FITT. Jo, des de la meva humil opinió, no tinc cap dubte que el públic quedarà captivat per la virtuositat d’aquestes dones amb una llarga trajectòria en termes de vida i art.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here