Advertisement Advertisement
12.8 C
Província de Tarragona
Dimecres, novembre 29, 2023

El teatre fet família, a la cloenda del FITT

‘Travy’ és l’homenatge a una família que ha tingut el teatre com a forma de ser i viure. Foto: Ros Ribas.

Un pare, una mare, una filla i un fill. Teatre i família. Els Pla-Solina, coneguts artísticament com La família Travy, seran els encarregats de tancar la novena edició del FITT, amb el seu homenatge personal a tota una vida dedicada al teatre: ‘Travy’ es representarà dissabte 3 de setembre, a les 21:30h, al Teatre Tarragona.

LA FAMÍLIA TRAVY TANCARÀ EL FESTIVAL AMB L’OBRA QUE HOMENATJA LA SEVA TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL

Oriol Pla, actor i director de l’obra, a més de fill en la realitat i en la ficció, ens explica que la peça parla de l’escletxa que existeix entre dues generacions que es dediquen al teatre en una mateixa família. Els pares representen l’old school, les companyies de teatre independent dels anys setanta i vuitanta. Es tracta d’un homenatge a unes formacions teatrals que rodaven pels pobles sense cap previsió, de forma caòtica i improvisada, “amb un vessant molt popular, de posar en valor les relacions humanes”, matisa Pla.

PARES I FILLS REPRESENTEN EL XOC GENERACIONAL ENTRE DUES FORMES D’ENTENDRE EL TEATRE

Una essència molt marcada, molt folklòrica, de prendre l’espai públic i riure’s dels conceptes morals, per portar el color i la festa després de la dictadura. Una visió que res té a veure amb les formes postdramàtiques i meta-teatrals, que no gaudeixen tant del procés, però que ofereixen un producte final més rigorós. Uns fills que ja no senten que la transgressió estigui en allò que feien els seus pares.

Els pares representen un teatre més folklòric i popular. Foto: Ros Ribas.

Així, a ‘Travy’ uns tenen l’essència i el caos, mentre els altres compten amb el rigor, però amb una idea difusa de qui són. Tot plegat, en una comèdia absurda, i de vegades surrealista, que els serveix per explicar allò que passa a totes les famílies: que els fills no estan d’acord amb la manera de fer dels pares.

Els fills són la realitat del teatre postdramàtic i modern. Foto: Ros Ribas.

Pla va iniciar aquest projecte fa uns anys. Van donar-li carta blanca per muntar una nova obra i va creure que només tenia legitimitat per posar sobre l’escenari la seva experiència: la d’una vida on la família i el teatre es barregen constantment. “Va ser quatre mesos més tard, que és el que triguem amb els meus a ajuntar-nos a sopar, quan els vaig plantejar la idea i els va semblar genial”, bromeja l’actor en una entrevista amb el FET.

ORIOL PLA: “L’OBRA ÉS UNA BARREJA DE NÚMEROS, ESCRIPTURA I IMPROVISACIÓ”

A partir d’aquí, i de la mà del seu company Pau Matas, van anar treballant en una dinàmica que barrejava números rescatats d’altres espectacles, molta escriptura i la improvisació i la naturalitat d’una família. Un conglomerat que, amb l’ajuda de l’escenografia, el vestuari, el moviment, les llums i la dramatúrgia, es va anar despullant de tot allò innecessari, fins a arribar a ‘Travy’.

Oriol Pla és actor i director d’una obra que comparteix amb Diana Pla, Quimet Pla i Núria Solina. Foto: Ros Ribas.

L’obra, de 75 minuts de durada, es va estrenar l’any 2018, amb una rebuda molt cohesionada de públic i crítica. “Un regal”, recorda Pla. A partir d’aquí, van iniciar una gira pels teatres catalans, que també farà parada a Tarragona gràcies al FITT. Una cita que fa molta il·lusió al director de l’obra, qui va créixer anant de gira amb els seus pares i la seva germana, i compartint tancaments de festival, de poble en poble.

‘TRAVY’ ES REPRESENTARÀ AL TEATRE TARRAGONA DISSABTE 3 DE SETEMBRE

“Una família de veritat, fent veure que és una família de mentida, explicant l’experiència que els ha travessat: el teatre, la vida, les generacions, fer-se grans, les relacions entre germans, entre pares i fills…”. Així ho defineix Oriol Pla i, segur, això serà el que podrà trobar-se tothom qui s’acosti al Tarragona a tancar una nova edició d’un festival de teatre referent al nostre territori.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here