28.1 C
Província de Tarragona
Dimarts, juny 18, 2024

La Suïssa musical amb accent tarragoní que vindrà per Santa Tecla

La formació musical suïssa que vindrà a Tarragona per Santa Tecla. Al mig, a primera fila, el seu director, el tarragoní Jordi Bertran Sastre. Foto cedida.

És músic de professió -amb l’inseparable oboè– i viu a Suïssa des del 2008. Va començar a estudiar al Conservatori de la Diputació del carrer Cavallers i va créixer tocant amb la Banda Unió Musical de Tarragona i amb l’Orquestra Amics de la Catedral. Ara, després de molts anys d’absència a la Festa Major, torna a la seva ciutat per Santa Tecla.

Jordi Bertran Sastre, tarragoní de 38 anys, no vindrà sol. L’acompanyaran una trentena de músics que pertanyen a l’associació musical “Stadtharmonie Amriswil” per participar activament a les festes. Bertran és el director titular d’aquesta formació d’Amriswil, una ciutat suïssa al cantó de Thurgau, de parla alemanya.

jordi bertran sastre dirigeix una banda que participarà a la cercavila

Els músics suïssos acompanyaran la BUMT tocant a la Cercavila de la tarda del 22 de setembre. La implicació i complicitat de Jordi Masip, director de la banda tarragonina, farà possible aquesta suma d’instruments i sensibilitats pels carrers de la Part Alta.

A més, la formació d’Amriswil protagonitzarà un concert a la plaça de la Pagesia la tarda del dissabte 24, on interpretaran “música tradicional dels Alps”, en paraules de Bertran, amb un predomini de marxes, polques i pasdobles, i la presència destacada de la trompa alpina, instrument de fusta de tub molt llarg.

Jordi Bertran Sastre tocant l’oboè. Foto cedida.

En una entrevista amb el FET, Jordi Bertran diu sentir-se “molt content i motivat per tornar a Tarragona com a músic, amb els meus companys de banda i en unes dates tan especials com les de Santa Tecla”. Arribaran el 22 al matí i s’hi estaran fins diumenge 25, de tal manera que tindran temps per actuar i per conèixer la ciutat amb les seves manifestacions culturals més destacades, com els castells i el Seguici.

el 24 de setembre faran un concert de música alpina a la plaça de la pagesia

“Tenen moltes ganes de descobrir altres cultures, alguns dels músics no han sortit mai del seu entorn rural”, explica Bertran. “La banda està molt present a les activitats d’Amriswil i participa en molts festivals de música i ha guanyat diversos concursos -afegeix- i el plat fort d’enguany és el viatge a Tarragona, n’estan molt orgullosos”.

En formen part una quarantena de músics no professionals -la xifra ha disminuït després de la pandèmia- amb una edat mitjana de 35 anys. L’origen de l’associació es remunta al 1876 amb el nom de “Musikgesellschaft Frohsinn Amriswil” i el 2011 va ser rebatejada pel seu nom actual. Interpreten peces modernes i les més tradicionals polques i marxes. Entre els seus èxits destaca el triomf al Concurs Federal de bandes en la primera categoria el 1999.

el tarragoní treballa com a músic a suïssa i alemanya

Bertran Sastre ha consolidat la seva carrera professional a Suïssa i Alemanya amb l’oboè i com a director i professor. Tornar a la seva ciutat natal coincidint amb els 700 anys de la Festa Major “és un regal”. Els seus companys viuran la festa des de dins i coneixeran les arrels del seu director. “Tinc moltes ganes que sentin i vegin què suposa tocar per Santa Tecla l’Amparito Roca”, conclou.

El tarragoní ha consolidat la seva carrera professional com a director d’orquestra. Foto cedida.
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here