17 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 22, 2024

Ara fa noranta anys…

 

Imatge de la plaça de braus durant la celebració del primer Concurs de Castells, el 2 d’octubre de 1932. Fotografia: H. Vallvé. Placa de vidre. Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu.

El dia 6 d’agost de 1932, la premsa recull la primera notícia de la preparació d’un concurs de castells que s’havia de celebrar a primers d’octubre a la plaça de braus de Tarragona. Es calculava que els premis podien superar les 5.000 pessetes i que “d’anar les coses tal com els organitzadors es proposen, mai s’haurà vist un conjunt de castells com el que està en preparació.”

el primer concurs de castells es va celebrar el 2 d’octubre de 1932

Un mes més tard, l’article titulat El refloreixement de l’art casteller (Diari de Tarragona 09.09.1932) manifesta que “no es parla d’altra cosa arreu de la ciutat que del proper concurs de castellers (…) L’expectació és gran a Tarragona, però ho és més encara als pobles de les comarques veïnes on l’afició castellera a arribat a un punt que voreja la passió i en certs moments, el deliri”.

En aquest ambient d’efervescència castellera, a quarts de quatre de la tarda del diumenge 2 d’octubre, ara fa 90 anys, davant d’unes sis mil persones, les quatre colles participants van fer la seva entrada a la plaça: Vella i Nova de Tarragona i Vella i Nova de Valls. Es van aixecar castells com el tres de set, el quatre de set i el pilar de cinc, amb un intent del quatre de vuit de la colla nova de Valls.

hi van participar 4 colles i el jurat el va presidir pau casals

Acabat el concurs, el jurat, presidit pel músic Pau Casals, es va dirigir a l’Ajuntament per a resoldre els premis que s’havien d’atorgar. El veredicte va ser: primer premi a la Colla Vella de Valls, 3.000 pessetes i copa de la Generalitat de Catalunya; segon premi a la Colla Nova de Valls, 2.000 pessetes i copa Ajuntament de Tarragona; tercer premi a la Colla Vella de Tarragona, 1.250 pessetes i copa Ajuntament de Valls; quart premi a la Colla Nova de Tarragona, 750 pessetes i copa Ajuntament del Vendrell. Acte seguit, l’agrupació guanyadora de Valls va aixecar davant de l’Ajuntament de Tarragona un quatre de set i un pilar de cinc.

Dos dies més tard, l’editorial del Diari de Tarragona va admetre que durant el concurs hi va haver alguns errors d’organització i va lamentar l’absència dels castellers del Vendrell, que, finalment, no hi van participar. Tanmateix, reconeixia que l’experiment va ser un èxit i que, al mateix temps, la ciutat va poder retre un homenatge de simpatia a Pau Casals, “consagrat des d’ara com el més autoritzat paladí de l’Art Casteller”. Aquesta primera edició va tenir continuïtat l’any 1933, però després ja no es va tornar a convocar fins a l’any 1952.

el certamen va crear una gran expectació a tarragona i comarques veïnes

El finançament dels premis i de les despeses generades per l’organització del concurs, a més a més de ser assumits en part per les diverses administracions, va comptar amb 6.725 pessetes recollides per diversos establiments i particulars cooperadors.

L’Ajuntament republicà de Tarragona, amb l’alcalde Pere Lloret al capdavant, va promoure el primer i el segon concurs de castells i altres manifestacions culturals com els concerts natura a la pedrera del Mèdol o els primers actes de la diada de Sant Jordi.

Jordi Piqué Padró
Jordi Piqué Padró
Cap del Servei d'Arxiu i Documentació Municipal
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here