Advertisement Advertisement
14.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

La memòria del vi a la Part Alta

Itinerari pels cellers desapareguts de la Part Alta, en l’Embutada del 2021. Foto: Gabriella Nonino.

Un itinerari per la Part Alta per descobrir on eren diferents cellers històrics de Tarragona ja desapareguts. És una ruta guiada per Argos, amb recreació històrica i acompanyament musical i de castells. Aquesta és una de les propostes singulars de la Festa de l’Embutada, que aquest primer cap de setmana de novembre arriba a la sisena edició.

la festa de l’embutada arriba aquest cap de setmana

L’origen de la ruta es remunta al 2009, quan Jordi Bertran publica un article al diari El Punt Avui esmentant mitja dotzena de cellers que havien estat oberts a la Part Alta fins als anys seixanta. Les aportacions orals i la recerca de documentació històrica ajudaran Bertran els anys següents a incrementar la llista de locals on s’elaborava vi.

Fira de vins joves a la plaça del Rei. Foto: Gabriella Nonino.

Avui hi ha identificats una trentena de cellers al nucli antic de la ciutat. “L’objectiu és posar en valor aspectes de la vida quotidiana a la Part Alta vinculats a l’agricultura, que desapareixen progressivament”, explica Bertran, professor del Màster internacional en Innovació en Enoturisme de la URV. “Falten referències visuals directes, perquè no hi ha signes exteriors, i per tant els antics cellers passen desapercebuts“.

una ruta ens apropa a 30 cellers ja desapareguts

Aquests espais estaven als baixos de la casa familiar i també es dedicaven a vendre el vi elaborat. En alguns casos, no en tots, s’ha identificat la ubicació exacta gràcies a la memòria oral expressada per persones que van viure aquest fenomen. “Amb el tancament, alguns d’aquests cellers es van convertir en prostíbuls“, relata Bertran. Un signe evident de la transformació que va patir la Part Alta.

jordi bertran farà una xerrada per “xalar amb el vi”

Aquests locals desapareguts s’han vinculat a l’Embutada, la fira del vi novell de Tarragona que vol recuperar la memòria d’aquest sector a la ciutat i posar en valor l’embut, “un estri original de les comarques de la Catalunya Nova“. Bertran valora positivament aquesta “experiència pionera” de Tarragona i diumenge 6 de novembre farà la xerrada “L’Embutada, ADN tarragoní per xalar amb el vi”. Tindrà lloc a les 11,30h a l’Espai Turisme del carrer Major.

L’embut, símbol de la festa organitzada per Santa Teca i Tarragona Turisme. Foto: Gabriella Nonino.

La festa tindrà com a epicentre la plaça del Rei al llarg de tot el dissabte, amb una fira de 22 cellers que oferiran el primer vi de l’any, una zona de tastos amb productes de proximitat, una mostra d’oficis vinculats al món del vi (llauner, vidrier i cistellaire) i les actuacions musicals de Carles Belda i Joan Colomo.

Com a novetat d’enguany, la festa tindrà un acte previ divendresamb la projecció de la pel·lícula Revolució líquidade Clara Isamat, i un tast de vins novells. A les 18 hores, a la seu del Col·legi d’Arquitectes (carrer de Sant Llorenç, 20).

L’Embutada és una iniciativa de l’associació Santa Teca que compta amb el suport de Tarragona Turisme. Més informació en aquesta pàgina web.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here