25.6 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Moltes il·lusions per a una estrena total

Assaig de l’Esbart Santa tecla al seu local. Foto: Gio Gonzales.

Dies intensos a l’Esbart Santa Tecla. L’entitat ultima el darrer espectacle de la trilogia commemorativa del seu 50è aniversari. Després de ‘Cinquanta anys en dansa’ (2021) i ‘Ex Tecla’ (2022), aquest dissabte 12 de novembre arriba al Teatre Tarragona ‘Testimoni, calidoscopi en dansa’, que posarà punt final a l’efemèride. En aquests dies previs assistim a un dels assajos al local del carrer Soler. Minuts abans de començar parlem amb el seu director, en Jaume Guasch Llorach.

l’esbart santa tecla culmina el 50è aniversari amb un nou espectacle

Li preguntem pel curiós nom que porta l’espectacle. Guasch explica al FETque es tracta d’una barreja de conceptes: “El ‘testimoni’ pot referir-se al relleu que hi ha hagut o a allò que hem viscut al llarg d’aquests anys de vida de l’Esbart, i ‘calidoscopi en dansa’ és una metàfora sobre les coreografies. Els cristalls representen els dansaires i el que fa girar el calidoscopi és el coreògraf”. D’aquesta manera, l’Esbart Santa Tecla dona nom a aquest muntatge que dibuixarà el recorregut de l’entitat a través dels coreògrafs que han participat i col·laborat al llarg d’aquest temps.

s’estrena aquest dissabte 12 de novembre al teatre tarragona

Des del 2009 no realitzen cap estrena i per això la cita d’aquest dissabte és molt especial. Guasch declara que “l’espectacle és una estrena total” amb alguna dansa ja debutada en alguna passada ocasió i amb una sorpresa final. “No es recicla res, tots els balls són de nova creació”, afegeix. David Martínez, Lluís Calduch, Teresa Agustí i el mateix Guasch han estat els autors de les coreografies que exhibiran els 19 dansaires. Una de les ballades dissenyades per Guasch versarà sobre la idea argumental del seu pare, el desaparegut mestre i ànima de l’entitat Jaume Guasch Pujolà.

Els membres de l’Esbart Santa Tecla van mostrar a Manresa el vestuari i un tastet del nou espectacle. Foto: cedida.

“L’espectacle és un tastet d’allò que era fins a allò que és l’Esbart, tocant els punts més sentimentals i mostrant qui som i cap a on anem”, explica Laura Fernández, una de les balladores que participaran. Il·lusionada per la funció, afirma que “estem molt contents de la feina que hem fet”. ‘Testimoni, calidoscopi en dansa’ significarà un pas més per a l’entitat, anant més enllà de la dansa tradicional i moure’s per danses més modernes. “És un pas que volem fer i que creiem que ens toca fer, sense arribar a ser contemporanis del tot”, remarca Guasch. La varietat musical serà un element clau que ho confirmarà: sonaran des de músiques i tonades tradicionals de la festa fins a músiques modernes com Manel, Els Catarres o Kepa Junkera.

“tots els balls són de nova creació”, afirma jaume guasch

Gairebé a les 10 de la nit, el silenci s’apodera del local, només se sent la música. Els balladors comencen a executar la primera coreografia d’assaig al parquet. Un moment captivador de moviments diversos, sincronia, passes endavant i endarrere, mirades, somriures, cares de concentració. A l’altre costat del local, fragments del mig segle d’història de l’Esbart Santa Tecla en forma de quadres, cartells, fotografies, reconeixements i plaques commemoratives. Durant el descans entre balls, parlem amb la Rosa Llorach, presidenta de l’Esbart Santa Tecla. Afirma que “tornar a pujar a l’escenari amb una estrena és un repte” i assegura que “el fet de poder haver arribat fins aquí és un esforç malgrat la pandèmia”.

dinou dansaires ballen les coreografies de quatre creadors

Després d’una llarga espera i preparació, l’Esbart desitja amb moltes ganes que arribi dissabte. Anys d’espera que es converteixen en dies intensos. Il·lusió és la paraula que Guasch, Fernández i Llorach han utilitzat per descriure la sensació que tenen. No hi ha millor manera de posar la cirereta del pastís dels 50 anys que un espectacle en gran. Que siguin per molts anys més!

 

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here