23.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 6, 2024

Música republicana i memòria democràtica

Un dels assajos dels músics de Tarragona que han arranjat les peces de Ricard Garriga. Foto: Ricard Lahoz.

La Taverna Republicana arriba a la quarta edició dins del programa de Memòria Democràtica de Tarragona. El concert, que tindrà lloc dissabte 19 de novembre a les 19h a la Capsa de Música, ofereix enguany una novetat rellevant: un grup format per membres de l’associació de Músics de Tarragona, tancarà la Taverna amb la interpretació de dues composicions del tarragoní Ricard Garriga, fruit de la seva experiència com a presoner al camp d’extermini de Mauthausen.

dissabte 19, a les 19h, concert especial a la capsa de música

Al número 53 de la revista FET a TARRAGONA, en el marc d’un reportatge sobre els deportats als camps nazis, ja us explicàvem que des del mes de febrer aquests músics estaven arranjant i actualitzant les peces composades per Garriga i enregistrades a França a la dècada de 1960. Ara, després de mesos de feina i assajos, arriba el moment de presentar-les al públic.

estrena de dues peces composades per un deportat als camps nazis

El grup format per Tomàs Alija, Guille Soler, Jordi Jaria i Núria Cartañà han donat un toc contemporani a les cançons Retornarem i Canción del prisionero. La primera, en català i francès, expressa esperança en el futur. La segona transmet el dolor i la foscor dels camps nazis.

el tarragoní ricard garriga va sobreviure a mathausen

“Les peces originals sonen molt antigues —explica Jaria— i l’encàrrec que ens va fer l’Arxiu municipal és preservar les lletres, però oferint un llenguatge musical modern i atractiu per al públic actual.” Sense partitures, han treballat només a partir de l’EP editat amb els quatre temes i incorporant-hi guitarres elèctriques, baix elèctric, bateria i veu. I han enregistrat els temes als bucs de l’Associació de Músics de Tarragona. La producció ha anat a càrrec de Miguel Alberto Cruz.

L’estrena d’aquestes versions forma part del reconeixement als 42 deportats tarragonins als camps de concentració i extermini nazis. Un d’ells és Ricard Garriga, que va marxar a l’exili el 1939, el van detenir a França i el van traslladar al camp de concentració de Mauthausen (Àustria), on hi va restar fins que fou alliberat, el 5 de maig de 1945.

La Taverna Republicana d’aquest proper dissabte inclourà l’actuació d’altres formacions: el power trio tarragoní 2UT interpretaran un seguit de versions de temes coneguts de la història del rock de temàtica antimilitarista i política; la penedesenca Sonia Linares que portarà cançons del seu projecte en solitari; el cantautor tarragoní Ivan Gas, que recentment ha publicat el seu primer disc, “L’espurna”; i el saxofonista Xavier Pié, que interpretarà un parell de peces en solitari.

Obsequi per als subscriptors

Gràcies a l’associació de Músics de Tarragona, us convidem a aquest concert de sons republicans a la Capsa de Música. Disposem de dues entrades dobles per sortejar entre els lectors del FET. Les persones interessades heu d’enviar un correu a

subscripcions@fetatarragona.cat

abans de les 20h. de dijous 17. Recordeu que la Taverna Republicana tindrà lloc dissabte 19 a les 19h a la Capsa de Música (Magatzem 1 de Tabacalera).

Preu de les entrades: 6€ anticipada i 8€ a taquilla.

Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here