Amb el poc temps que el Lim porta a la Guàrdia Urbana de Tarragona ja s’ha guanyat l’afecte del cos. Tal com titulava la sèrie televisiva dels anys noranta, el Lim és un policia diferent. No per això menys efectiu, al contrari. Es tracta d’un pastor belga malinois que des de fa aproximadament dues setmanes forma part de la recuperada unitat canina (K9) de la policia municipal amb la principal funció de detectar substàncies estupefaents.

la policia municipal recupera la unitat canina

L’artífex de l’arribada del Lim a la comissaria del carrer de l’arquebisbe Josep Pont i Gol ha estat l’agent Fran Maireles. Va iniciar el seu apropament a les unitats canines en un curs de Seguretat Ciutadana a la Vila Joiosa. Gràcies a un agent de la policia local del municipi de la Marina Baixa el Lim és a Tarragona. “Em va introduir en el món de les unitats K9 i em va facilitar el gos amb el seu ensinistrament”, detalla l’agent.

el gos ‘lim’ es dedica a detectar substàncies estupefaents

Després de l’experiència viscuda a Vila Joiosa, Fran tenia clar que el Lim havia d’acabar a la ciutat amb ell. Ara ja és un ‘tarragoní’ més. Va ser el premi a una sana insistència, després que els responsables de la Guàrdia Urbana i la consellera de Seguretat Ciutadana, Cristina Guzmán, decidissin estudiar la viabilitat del projecte i donar-li sortida. L’agent fa dos anys que conviu amb el Lim i, abans que entrés al cos policial, va estar dia a dia seguint l’ensinistrament pel seu compte.

El Lim ensuma una ampolla amb contingut estupefaent a l’interior

Maireles explica que la cerca i detecció de substàncies estupefaents és la principal funció del Lim, tot i que en té d’altres, com apropar la Guàrdia Urbana a la ciutat. El Fran es mostra “gratament sorprès” de la seva rebuda durant els patrullatges que realitza. “És una forma de crear un vincle amb la ciutadania”, comenta. Així mateix, el nou membre de la unitat canina formarà part de l’equip de Seguretat Ciutadana durant la campanya de Nadal.

Prop de 35 denúncies i un detingut

El Lim té un grau d’efectivitat de gairebé el 100 %. Es pot dir que, a voltes, allà on no arriben els agents, ho fa ell. Fa dues setmanes que el policia municipal treballa junt amb ell i ja s’han realitzat prop 35 denúncies i s’ha efectuat una detenció. A més, tal com afirma el policia local, la situació és menys incòmode per la persona escorcollada, ja que el Lim només ensuma i marca el lloc on hi ha hagut substància o n’hi ha. També ha participat en un operatiu de registre d’establiment dels Mossos d’Esquadra, la passada setmana.

Per al Fran, el Lim “és un agent més, a banda de ser el meu gos de casa”. L’acompanya a tots els seus torns, junt amb un altre company, tot i que si hi ha serveis que requereixen la seva presència per altres unitats “ens hi desplacem”.

Entrenament diari

El pastor belga malinois necessita un entrenament diari. El seu amo assegura que “perquè tingui l’olfacte totalment desenvolupat, s’ha de treballar constantment. Si ho deixes, finalment s’acaba perdent”. Maireles fa valdre el grapat d’hores dedicades i el fet “d’estar-hi molt a sobre”. Com és l’entrenament? Fàcil i efectiu: “li guardo una substància i la col·loco en una persona, dins de casa o un vehicle i ell inicia la cerca”.

Fran Maireles, amb el Lim

Les condicions ideals d’un gos policia passen pel seu estat físic. Cal tenir en compte que la mitjana d’anys de treball dels gossos de les unitats K9 és de nou anys, aproximadament. En aquest sentit, Maireles assegura que “el treball que realitzis amb ell i la connexió ha de ser efectiva” i afegeix que és important que “quan el gos et vegi, tingui ganes de treballar”. El Fran detalla que de vegades “cal ser contundent, ja que no deixa de ser un gos i cal donar-li un toc d’atenció perquè sàpiga que està treballant i no és moment de joc”.

Alt grau d’acceptació

L’agent de la Guàrdia Urbana de Tarragona reconeix que li agradaria comptar amb altres gossos a la unitat, “amb companys que comparteixin la meva passió”. Tot i que la decisió final no depèn d’ell, ja ha fet el primer pas. Es tracta d’una experiència pilot, que fins al moment té un alt grau d’acceptació. De fet, la presència de les unitats canines en les policies locals d’altres municipis del territori demostren la viabilitat de la insistència de l’agent.