Totes les fotos de l’article són de Joan Vives.

Presidit pel majestuós Castell de Tamarit trobem l’Hort de la Sínia, un espai natural en un entorn privilegiat, a tocar de la desembocadura del riu Gaià i de les platges naturals que envolten l’espai. Fa més de vint anys naixia amb la finalitat de protegir aquest territori des de l’educació, la divulgació i el respecte vers al medi ambient.

El seu impulsor, Joan Vives, resumeix l’Hort de la Sínia com un “centre d’educació ambiental on divulguem la producció i alimentació ecològica, les propietats i usos de les plantes aromàtiques i medicinals i la divulgació dels valors naturals”. Un projecte sota la denominació d’ecoturístic, que inclou visites guiades per descobrir l’entorn natural, sempre amb grups reduïts per incidir en la cura de l’entorn i incidir, en paraules de Vives, que “tot el mal que fem a la natura ens repercuteix en nosaltres mateixos”.

l’espai ofereix des de fa 28 anys tallers i activitats mediambientals

Tot plegat sense deixar de banda l’agricultura ecològica, un dels valors destacats de la iniciativa. Actualment, disposen de 20 espais d’autoconsum on participen famílies de Tarragona i Altafulla. Són parcel·les de trenta metres quadrats que “dinamitzen el projecte”. Des de l’Hort de la Sínia se’ls ofereix assessorament amb tallers i xerrades sobre els productes de temporada i de km 0 per a una alimentació saludable. D’aquesta forma, l’impulsor del projecte destaca que “sempre els incidim en les tècniques ecològiques”.

Tot plegat, d’una forma totalment sostenible, ja que els residus que es generen a la finca serveixen de compostatge pels cultius. “Si tenim una terra sana i amb vida, les plantes creixen més equilibrades”, explica. L’hort és des d’un inici una finca totalment sostenible, amb una ferma aposta per les energies renovables.

Joan Vives detalla que també “treballem molt les plantes silvestres”. Herbes espontànies que surten de forma estacional i que, tal com argumenta, “ens ajuden a escala nutricional”. En són un exemple l’ortiga, la malva, la xicòria i les calèndules. L’impulsor de l’Hort de la Sínia també fa valdre el paper important de la funció de les abelles. És un altre dels punts que s’expliquen en les activitats que realitzen. “Són essencials per a la vida”, comenta Vives, qui afegeix que durant la tardor i l’hivern “plantem flors per mantenir l’essència de les abelles, ja que sense elles no hi ha pol·linització”.

l’hort compta amb vint parcel·les d’autoconsum

Avui en dia l’Hort de la Sínia es troba centrat en activitats familiars i propostes per a la gent gran i amb capacitats diverses. Així, doncs, Joan Vives expressa que “ens hem centrat com un espai de natural i benestar que incideix en els seus beneficis en referència a l’estat anímic i contacte amb la terra a través dels sentits”.

Una de les iniciatives que recentment ha tingut més èxit, entre d’altres, és Tastets de Natura. Són visites que es fan cada darrer diumenge de mes per l’entorn natural de Tamarit per descobrir la flora i fauna més representativa i que seguiran de cara a l’any 2023. Cada diumenge s’han realitzat activitats temàtiques relacionades amb ocells, plantes o els insectes “per conèixer la nostra biodiversitat”. De fet, en aquesta línia, detalla que amb vint-i-vuit anys del projecte “hem augmentat la presència de la fauna al territori i, en conseqüència, un increment d’animals que ens visiten, sobretot ocells”.

fan visites per descobrir la flora i fauna de l’entorn

Vives també posa èmfasi en el Jardí dels Sentits. Un espai dedicat a les plantes medicinals i aromàtiques que es treballa conjuntament amb col·lectius de gent gran. Duen a terme dinàmiques de relaxació física i mental. El coordinador del projecte creu que “si agilitzem la ment tenim la percepció dels sentits més aguda”. D’aquesta forma es treballa amb les plantes, es toquen, oloren i es finalitza l’activitat tot tastant una infusió.

Més enllà de les activitats esmentades, l’Hort de la Sínia té un interessant projecte al voltant de l’ecoturisme, amb visites guiades o Altafulla o Tamarit, activitats dels Munts de Tamarit, un espai de benestar o els Banys de Bosc, una forma d’apropar-se a la natura de forma diferent mitjançant el silenci i el respecte. També disposen d’un centre de cria de tortugues de terra autòctona mediterrània. Durant l’estiu es fan visites familiars per donar a conèixer el projecte de reinserció d’aquest rèptil al parc natural del Montsant i a la conca del Riu Gaià.

a l’entorn de tamarit hi ha 4 ecosistemes

Joan Vives remarca que l’Hort de la Sínia es troba en la zona idònia per potenciar el projecte. Explica que a la zona de Tamarit existeixen quatre ecosistemes diferents de forma que, mitjançant caminades curtes, es perceben ambients totalment diferents. “Això ens permet treballar conjuntament persones d’edat avançada i amb altres capacitats”, diu.

D’on sorgeix la idea del Joan? L’Hort de la Sínia era una finca familiar on hi havia estat vinculat des de ben petit. “El meu avi ja hi plegava avellanes”, recorda. Després de treballar en altres oficis, “la llavor va germinar quan tenia vint-i-quatre anys”. “Vaig començar a parlar d’agricultura ecològica i fomentar l’espai natural del Gaià”, afirma, i va optar per divulgar el concepte d’agricultura ecològica. Admet que per a ell és “un projecte de vida”, per al qual “vaig renunciar a una feina que estava millor remunerada”. Malgrat tot, considera que “ara treballo amb quelcom que em fa sentir útil”.

Així, doncs, l’Hort de la Sínia s’ha convertit en un espai on desconnectar del ritme trepidant del dia a dia. Vives explica que “quan tenim activitats la gent no vol marxar, els passa el temps massa ràpid perquè se senten a gust”. El projecte ha evolucionat i ara “incidim més en la vivència, amb poques explicacions”. La bona rebuda de les activitats que realitzen és, en paraules del creador,a causa de viure “en una societat amb excés d’informació i consumista”. “Val la pena aturar-se, escoltar el silenci i connectar amb la nostra essència. Som natura i necessiten revitalitzar-nos”, conclou.

Imatges: Joan Vives