23.1 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

Seixanta anys de Joventuts Musicals de Tarragona

D’esquerra a dreta, Maria teresa Duch, Josep Maria Rota i Rosa Ricomà. Foto: David Oliete.

Joventuts Musicals de Tarragona estan d’aniversari. L’entitat arriba enguany als 60 i ho fa ben lluny dels tòpics de pensar en la jubilació. “No ho contemplem en absolut”, subratllen en una trobada amb el FET Josep Maria Rota, Rosa Ricomà i Maria Teresa Duch, tres membres de la junta de l’entitat, conscients que sobre les seves espatlles recau de facto la programació anual de música clàssica a la ciutat.

l’entitat neix el 1962 i continua oferint una programació de música clàssica

Ricomà afirma que Joventuts Musicals arriben al seixantè aniversari “rejovenides”, i el Josep Maria destaca “la molt bona salut” de l’entitat malgrat les dificultats inevitables de temps passats. Ara encara es refan “de la sotragada forta” de la Covid-19, que va amenaçar seriosament el futur del projecte, però tots tres coincideixen a avançar que “sembla que la cosa va tornant a revifar” i que la massa d’associats, fonamental per a la supervivència del grup, no s’ha debilitat.

“No volem oferir un cicle per a experts, sinó per al gran públic”

L’hemeroteca fa com sempre una funció valuosa. Un moviment internacional nascut a Brussel·les l’any 1945, determinat a emergir de la foscor de la Segona Guerra Mundial i canviar el soroll de les bombes per les melodies més elegants del continent, va anar quallant progressivament i es va anar expandint pels territoris com qui munta i desmunta una nina russa infinita. La idea de Joventuts Musicals va aterrar a Tarragona l’any 1962, dins el marc del desert cultural que caracteritzava la dictadura franquista, i res ni ningú ha aconseguit des de llavors silenciar-ne la melodia.

Cartell d’un concert organitzat per Joventuts Musicals de Tarragona l’any 1970 a l’auditori del Camp de Mart.

“El gran èxit d’aquests seixanta anys ha estat, sens dubte, mantenir-nos sempre fidels a la finalitat de la institució”, assenyala el president Josep Maria Rota: talent jove, artistes de casa, oferta variada i una voluntat manifesta d’enterrar l’ombra de l’elitisme que encara avui allunya moltes persones de la música clàssica. “No volem un cicle de música per a crítics o experts, sinó per al gaudi del gran públic”, declara. “Ens creiem molt el nostre eslògan de «Música per a tothom» i el nostre compromís per desfer prejudicis i introduir molts veïns a la musica clàssica”, hi afegeix la Rosa.

aposten pel talent jove, artistes de casa i una oferta variada

Després de centenars de concerts a la motxilla, les Joventuts han fet tot el possible per demostrar que un pressupost limitat no és una barrera suficient per anul·lar les ganes de fer-ho bé. “Cada any, hem de fer una tria tan rica i variada com sigui possible per tal de determinar els trenta concerts que finalment oferirem a la ciutat”, expliquen amb orgull els impulsors de l’entitat.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 56 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà i Llibreria La Capona.

Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies al suport dels 700 subscriptors del FET. El periodisme de qualitat necessita el compromís de la societat.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here