

Joventuts Musicals de Tarragona estan d’aniversari. L’entitat arriba enguany als 60 i ho fa ben lluny dels tòpics de pensar en la jubilació. “No ho contemplem en absolut”, subratllen en una trobada amb el FET Josep Maria Rota, Rosa Ricomà i Maria Teresa Duch, tres membres de la junta de l’entitat, conscients que sobre les seves espatlles recau de facto la programació anual de música clàssica a la ciutat.
l’entitat neix el 1962 i continua oferint una programació de música clàssica
Ricomà afirma que Joventuts Musicals arriben al seixantè aniversari “rejovenides”, i el Josep Maria destaca “la molt bona salut” de l’entitat malgrat les dificultats inevitables de temps passats. Ara encara es refan “de la sotragada forta” de la Covid-19, que va amenaçar seriosament el futur del projecte, però tots tres coincideixen a avançar que “sembla que la cosa va tornant a revifar” i que la massa d’associats, fonamental per a la supervivència del grup, no s’ha debilitat.
“No volem oferir un cicle per a experts, sinó per al gran públic”
L’hemeroteca fa com sempre una funció valuosa. Un moviment internacional nascut a Brussel·les l’any 1945, determinat a emergir de la foscor de la Segona Guerra Mundial i canviar el soroll de les bombes per les melodies més elegants del continent, va anar quallant progressivament i es va anar expandint pels territoris com qui munta i desmunta una nina russa infinita. La idea de Joventuts Musicals va aterrar a Tarragona l’any 1962, dins el marc del desert cultural que caracteritzava la dictadura franquista, i res ni ningú ha aconseguit des de llavors silenciar-ne la melodia.


“El gran èxit d’aquests seixanta anys ha estat, sens dubte, mantenir-nos sempre fidels a la finalitat de la institució”, assenyala el president Josep Maria Rota: talent jove, artistes de casa, oferta variada i una voluntat manifesta d’enterrar l’ombra de l’elitisme que encara avui allunya moltes persones de la música clàssica. “No volem un cicle de música per a crítics o experts, sinó per al gaudi del gran públic”, declara. “Ens creiem molt el nostre eslògan de «Música per a tothom» i el nostre compromís per desfer prejudicis i introduir molts veïns a la musica clàssica”, hi afegeix la Rosa.
aposten pel talent jove, artistes de casa i una oferta variada
Després de centenars de concerts a la motxilla, les Joventuts han fet tot el possible per demostrar que un pressupost limitat no és una barrera suficient per anul·lar les ganes de fer-ho bé. “Cada any, hem de fer una tria tan rica i variada com sigui possible per tal de determinar els trenta concerts que finalment oferirem a la ciutat”, expliquen amb orgull els impulsors de l’entitat.
(…)
Aquest és un fragment del reportatge que publiquem íntegrament al número 56 del FET a TARRAGONA. La revista la podeu trobar a Llibreria Adserà i Llibreria La Capona.
Aquest i la resta de continguts els podem elaborar gràcies al suport dels 700 subscriptors del FET. El periodisme de qualitat necessita el compromís de la societat.