Advertisement
19.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 7, 2023

Una tarragonina al capdavant del pessebrisme espanyol

Maria Antònia Martorell Poveda és membre de la junta de l’Associació Pessebrista de Tarragona i presidenta de la Federación Española de Belenistas. Foto: cedida. 

Maria Antònia Martorell Poveda és infermera i doctora en Antropologia Social i Cultural. Es dedica a la docència i a la investigació al Departament d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili. Però, més enllà de la seva trajectòria professional, Martorell té passió pels pessebres. I des de fa gairebé dos anys és la presidenta de la Federación Española de Belenistas.

maria antònia martorell presideix la ‘federación de belenistas’

Tarragona ostenta des de juny de 2018 el lideratge del món pessebrista de l’Estat espanyol. Carles Tarragó Gatell va assumir la presidència de la Federación per un mandat de quatre anys, però el desembre de 2020 va morir a causa de la Covid i l’Associació Pessebrista de Tarragona va decidir continuar la seva tasca a través de Maria Antònia Martorell.

forma part de l’organització d’un congrés internacional

I a la tarragonina li toca afrontar “un repte de primera magnitud” perquè aquest proper 2023 Sevilla i altres ciutats andaluses acolliran el congrés internacional de pessebristes amb motiu del 800 aniversari del primer pessebre que Sant Francesc d’Assís va muntar a la cova de Greccio (Itàlia). El congrés duu com a títol ‘Franciscus 1223-2023’ i se celebrarà del 29 d’octubre al 5 de novembre de l’any vinent.

Un dels diorames que formen part de l’exposició d’aquest 2022. Foto: Associació Pessebrista de Tarragona.

En qualitat de presidenta de la Federación Española de Belenistas, Martorell ha viscut de primera mà la decisió del ministeri de Cultura del passat mes de juny de declarar el pessebrisme com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial: “Això significa que les administracions públiques s’han de comprometre a salvaguardar i difondre aquesta tradició”, explica satisfeta.

La infermera tarragonina viu des de petita l’afició de muntar el pessebre amb els pares i les seves dues germanes. De gran, ha seguit la tradició nadalenca, però les seves inquietuds l’han portat a formar-se amb tallers per muntar diorames -“n’hi ha que són fascinants, una meravella”- i conèixer mestres pessebristes de tot Catalunya. El seu compromís també deixa empremta com a membre de la junta directiva de l’Associació Pessebrista de Tarragona, amb gairebé 100 anys de trajectòria.

impulsa una recerca a partir de la memòria oral dels pessebristes

Martorell, des de la seva vessant professional d’antropòloga, està realitzant una recerca basada en la memòria oral per “recuperar i deixar constància de les vivències dels pessebristes catalans”. Les entrevistes en profunditat són una de les claus de l’estudi d’aquesta ‘pessebròloga’, que en dates com aquestes no deixa d’anar a veure exposicions i participar en trobades.

Tot plegat per donar a conèixer les experiències d’aquest món de tradició nadalenca que és patrimoni cultural. A Tarragona, l’Associació Pessebrista ha tornat a l’església de Sant Antoni de Pàdua (Rambla Nova, 105) amb una exposició magnífica que estarà oberta fins al 15 de gener.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here