Una de les activitats del projecte de foment de la lectura. Foto: Cuentropía.

Utilitzar els contes com a eina socioeducativa amb els infants i les seves famílies. Aquesta és la premissa principal de Cuentropía, la iniciativa guanyadora de la beca Consolida que atorga Tarragona Impulsa en el marc del programa Tarragona Economia Social i Solidària (TEES).

Cuentropía va néixer l’any 2019. Una de les seves fundadores, Sara López, va crear l’associació junt amb una companya després de fomentar la cohesió social amb els contes a la Casa d’Infants de la Xarxa Santa Tecla. Educadora social de professió, va veure com “hi havia la possibilitat d’oferir la nostra passió a l’exterior i combinar l’educació social amb la literatura”.

Cuentropia utilitza el llibre com a eina socioeducativa amb els infants

La iniciativa va anar creixent, fins i tot amb la pandèmia de la covid-19 pel mig. La crisi sanitària va ser un bon moment per donar-se a conèixer a les xarxes socials, comenta López, oferint contes en línia, recomanacions o, fins i tot, cafès literaris en línia. Un cop les restriccions es van relaxar, van optar per “descontextualitzar” el projecte. No només el volien portar a escoles i biblioteques, sinó que també pretenien “dur la literatura a espais on no hi és present com parcs i boscos i fer tallers fora del comú, més lúdics”.

La Sara fa valdre el foment de la lectura des dels més petits, tot i que defensa “que mai és tard o aviat per treballar el gust per la literatura”. Entre els més joves, defensa que no sempre cal començar llegint llibres: “Es pot fer a través de la narració, jocs, oralitat…”. De fet, són pràctiques habituals en els seus tallers. La fundadora de Cuentropía creu que és important introduir els contes i la lectura “perquè els nens descobreixin la màgia de les històries”. “Els llibres t’ajuden en el teu creixement personal i començar de petit incorpora aquest bagatge”, comenta.

fomenten “la lectura que emociona”

Els tallers de Cuentropía es treballen sempre amb llibres d’acompanyament emocional respectuós, junt amb la participació i l’experimentació. El projecte cerca altres alternatives i publicacions que no siguin de caràcter comercial. “Busquem tresors”, diu López. En aquest sentit, referma que hi ha molts llibres d’editorials petites “que permeten treballar moltes coses”. És per això que els agrada, i molt, “buscar alternatives i oferir-les”. Des de Cuentropía tenen clar que els satisfan “els llibres que emocionen”. La Sara pensa que a través de la literatura es pot parlar “clarament d’emocions”.

El projecte literari ofereix diverses tipologies de tallers. Per una banda, els que fan a les escoles i altres entitats, que de vegades encarreguen activitats relacionades amb una temàtica concreta. També existeix el que denominen Laboratori de Contes, un tipus de taller per jugar i experimentar i “aconseguir una experiència afectiva”. “Són tallers on passen coses, perquè els nens vegin la literatura d’una altra forma”. L’objectiu no és altra que els infants vegin “les possibilitats que té un llibre i tot el que implica llegir”.

Des de Cuentropía fan formacions a les escoles i a professionals de l’àmbit socioeducatiu, per treballar “la mirada de la literatura des de la visió més oberta”, ja que a voltes, i en paraules de la Sara López, “no sabem com utilitzar l’eina”. Una de les accions que estan reprenent actualment són els cafès literaris on durant dues hores es parla sobre una temàtica i es recomanen llibres.

El projecte treballa per formar-se com a cooperativa

Una de les activitats que més èxit té és la Caravana, inaugurada l’any 2021. Es tracta d’un projecte de llibres en ruta per portar-la a les escoles de forma ambulant i també en municipis on no hi ha llibreries ni biblioteques. Un exemple del ‘Bibliobus’ que es realitza a Barcelona, Girona o Lleida. Ara, des de Cuentropía els agradaria “poder-ho moure amb les administracions públiques i oferir el servei de forma més extensa”.

La Sara percep que, en un entorn totalment digitalitzat, “cada cop costa més posar-se a llegir i cal posar-hi remei”. “S’està perdent el llibre, la lectura calmada”, lamenta. López opina que cal oferir la literatura com una activitat “que sigui més atractiva, perquè competir amb tot el que és audiovisual és complicat”.

reben una beca del programa ‘Tarragona Economia Social i Solidària’

Ara, Cuentropía es troba en procés de formar-se com a cooperativa gràcies a la beca Consolida i la seva participació en el programa Tarragona Economia Social i Solidària (TEES). Ha ampliat el seu equip amb una plena dedicació pel projecte, amb la incorporació d’Elena Piñol i Albert Campo. “La formació ens ha encantat. Més enllà de les sessions pràctiques i teòriques agraïm molt haver conegut altres persones per crear sinergies”, conclou.