28 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 24, 2024

‘El Diablo Cojuelo’, fet pallasso

 

‘El Diablo Cojuelo’ és el cinquè espectacle de Rhum & Cia. Foto: Cedida.

Personatges del segle XVII reinterpretats per pallassos del segle XXI. O el que és millor: Rhum & Cia oferint la seva versió del clàssic ‘El Diablo Cojuelo’. Aquesta és la proposta del Teatre Tarragona per aquest dissabte 14 de gener a les 20h, seguint amb la programació d’hivern després de les festes nadalenques.

la companyia RHUM & CIA INTERPRETa UN CLÀSSIC DEL SEGLE XVII

Parlem des del FET amb un dels membres de la companyia, l’actor Jordi Martínez, que ens assegura que l’obra són noranta minuts de “divertiment, poesia i bogeria”. Es tracta del cinquè espectacle de Rhum & Cia. En aquest cas, però, Martínez explica que han obert una porta que els ha fet accedir a mons diferents. “Ens hem adonat que, sense perdre la nostra essència de pallassos, podem enfrontar-nos a un clàssic, o al que faci falta, i això ens excita creativament”.  ‘El Diablo Cojuelo’ marca un abans i un després per la companyia, que diu estar vivint “un moment meravellós”.

l’ESPECTACLE arriba aquest dissabte 14 de gener al teatre tarragona

Tot comença fa un temps, quan el dramaturg Juan Mayorga, fidel seguidor dels Rhum & Cia, es planteja escriure’ls-hi una obra. Després de rumiar-hi molt, es llança a la piscina i opta per convertir la llarga i inacabada novel·la de Luis Vélez de Guevara en una dramatúrgia creada al detall per a aquest grup de pallassos. Una selecció d’escenes que els mateixos actors acabaran filtrant i fent-se seves.

L’espectacle està de gira per l’Estat espanyol i ara arriba a Tarragona. Foto: cedida.

Paral·lelament, Lluís Homar, conegut de fa molts anys del nostre entrevistat, és nomenat director de la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Martínez li comenta el projecte. La idea que els clàssics poden fer-se des de perspectives molt diferents lliga a la perfecció amb la filosofia que vol encapçalar Homar al llarg del seu mandat. Així, la companyia nacional coprodueix l’espectacle.

‘el diablo cojuelo’ està coproduïda per la compañía nacional de teatro clásico

Tot plegat desemboca en l’estrena d’aquesta particular versió de ‘El Diablo Cojuelo’, que actualment està visitant teatres de tot l’Estat. Sobre l’escenari, els pallassos de Rhum & Cia reben l’encàrrec de fer un espectacle clàssic. Al llarg de l’hora i mitja de funció, desenvolupen la boja obra de Vélez, des de la visió d’una companyia que sempre dubta i se sent a punt del fracàs.

L’actor català Jordi Martínez, en primera fila a l’esquerra. Foto: cedida.

I, la música? – li preguntem a Jordi Martínez. “És un punt molt important per a nosaltres. Juguem amb música en directe, ja que tenim la sort de comptar amb uns músics excepcionals dins la companyia, que han creat cadascuna de les peces per a aquest espectacle” – ens contesta.

I, la vestimenta? – insistim. “Segueix el ritme de transformació que experimenta l’espectacle. Tothom comença absolutament clàssic, blanc i negre, i tot va evolucionant cap a l’univers del pallasso, guanyant en colors” – matisa Martínez.

JORDI MARTÍNEZ: “TREBALLEM AMB EXIGÈNCIA, PARTIT A PARTIT”

Amb tot, l’obra vol dignificar l’ofici de pallasso, amb una demostració que, a través d’aquest món, es pot arribar a qualsevol lloc. Fins i tot, a una novel·la clàssica del segle XVII. La rebuda del públic, fins ara, ha estat excepcional, i Martínez ho atribueix a la seva forma de treballar: “amb exigència, partit a partit, com en el futbol”. Així, el pròxim repte serà aconseguir que el públic tarragoní gaudeixi de l’espectacle, per poder seguir omplint amb la seva essència tots els indrets que els acullin.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here