23.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Quan Tarragona va ser notícia internacional durant la guerra

Una de les imatges de l’exposició a l’Espai Turisme. Foto: Gio Gonzales.

Vuitanta-cinc anys després dels atacs als vaixells ‘Thorpeness’ i ‘Stanwell’ a Tarragona, una mostra fotogràfica rememora aquests fets tràgics que van convertir la ciutat en notícia internacional. ‘L’atac als mercants anglesos al port de Tarragona de l’any 1938 durant la Guerra Civil’ és una de les tres exposicions que s’emmarquen en el programa de memòria democràtica d’enguany, ‘Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys’.

una exposició explica l’atac a dos vaixells anglesos el 1938 al port de tarragona

L’exposició ubicada a l’Espai Turisme il·lustra en forma d’imatges els atacs aeris a les dues naus per part de l’aviació italiana i alemanya, que donaven suport al bàndol franquista durant la guerra. El ‘Thorpeness’ va ser bombardejat el 20 de gener de 1938 i set mariners britànics i tres estibadors tarragonins hi van perdre la vida, mentre que a la matinada del 15 de març, el vaixell ‘Stanwell’ va rebre l’atac amb la mort de dos mariners anglesos i un observador danès del Comitè de No-Intervenció.

Funerals solemnes i multitudinaris per les víctimes dels atacs.

Ambdues tragèdies ocorregudes al Port de Tarragona, que aleshores era un lloc amb interès militar, van commocionar la ciutat fins al punt que es van celebrar uns solemnes funerals en record de les víctimes, tal com es pot apreciar en algunes de les imatges de la mostra. Alhora, la ciutat de Tarragona esdevenia notícia dissortadament per la repercussió mediàtica d’aquest succés en l’esfera internacional. La República va aprofitar l’ocasió per incidir sobre la política de no-intervenció.

els comissaris destaquen l’impacte que van provocar els dos atacs

Òscar Martín i Txell Navarrete són els comissaris d’aquesta mostra que es podrà visitar a l’Espai Turisme fins al 5 de març. Martín descriu que l’atac dels dos vaixells és “un fet local de rellevància internacional”. Afegeix que les fonts documentals són inèdites i remarca l’alta qualitat i la bona conservació dels arxius. La Biblioteca Nacional d’Espanya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i la premsa de l’època són algunes de les fonts que han utilitzat per a la recerca. Els dos historiadors van explicar tots els detalls del seu treball en una conferència aquest dijous a l’Arxiu del Port de Tarragona.

Retalls de la premsa anglesa de l’època. Foto: Gio Gonzales.

Aquesta exposició de fotografies és un complement del documental ‘Bombes sobre Tarragona. L’atac als mercants anglesos (1938)’, dirigit per la periodista Joana Zapata i estrenat el passat dimarts 31 de gener. Ambdós actes versen sobre la temàtica principal d’aquesta edició del programa de memòria democràtica, que vol rememorar el pànic que va patir la població civil de la ciutat amb els bombardejos entre el 1937 i el 1939, i a la vegada, reflecteix l’actual guerra d’Ucraïna, un fet amb el qual l’organització se sent interpel·lada. Sens dubte, és un tema que convida a la reflexió i a la memòria de les nombroses víctimes d’aquests atacs.

la mostra a l’espai turisme es pot veure fins al 5 de març

“Amb aquesta exposició posem nom i cara als mariners i posem de manifest el seu patiment”, afirma Navarrete. Tot plegat és una mostra que mira al passat, però que també mira al futur posant en primer pla els valors de la pau i la democràcia amb una interpel·lació cap a les generacions més joves.

L’exposició estarà oberta fins al 5 de març a l’Espai Turisme. Foto: Gio Gonzales.
Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here