25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

(H)istrionis, per amor al (T)eatre

La primera representació d'(H)istrionis, recitant versos de Vicent Andrés Estellés, el 2013. Foto: Albert Rué/(H)istrionis.

Per sort, el teatre juvenil a Tarragona sembla que gaudeix d’una salut de ferro. Nombroses companyies no professionals i amb membres molt joves s’ajunten i assagen amb la voluntat -o no- d’arribar a l’escenari. Precisament per això, que una d’aquestes companyies amateurs arribi a la xifra rodona dels deu anys és tot un èxit. I és el cas, aquest 2023, d’(H)istrionis Teatre, una companyia que està d’aniversari i que no per això ha perdut la seva joventut i jovialitat. Aquesta és una (h)istòria d’amor: d’amor a l’art i al teatre.

la companyia juvenil (H)istrionis Teatre compleix 10 anys aquest 2023

Amb aquesta excusa visitem un dels seus assajos al local de l’Esbart Dansaire de Tarragona. Sembla que el d’avui serà un assaig curt però intens, potser per això alguna de les actrius es descalça per anar més còmoda: preparen ‘El sofà dels mentiders’, una obra estrenada el 2015 i escrita i dirigida pel president de l’entitat, Jorge Pérez de la Torre. El director dona les indicacions que la resta de membres escolten bé, al voltant d’unes cadires que han disposat per tot escenari. “Tenir un equip tècnic tan professional i potent et dona la tranquil·litat de poder delegar i allibera el director; és un element més de qualitat de tot plegat”, diu Arnau Fa, un dels actors. Són una companyia jove de gent jove, però això no els eximeix de tenir cura de la caracterització, la il·luminació, l’escenografia i els tècnics, més enllà dels actors…

Els personatges d’El sofà dels mentiders’ l’any de la seva estrena, el 2015. L’autor i director de l’obra és Jorge Pérez de la Torre. Foto: Aina Fort/(H)istrionis.

El director i president li dona la raó: “Sempre hem tingut molta sort amb la qualitat professional dels membres en tots els àmbits, això no és habitual en una entitat amateur com la nostra”. Aquest fet es demostra en l’exigència i en allò que porten a l’escenari: un no arriba a la dècada sense la rigorositat necessària. La Laia Font i la Vanesa Ureta, dues altres components del grup, coincideixen plenament amb això, i sembla que aquest element és un dels èxits de la companyia, però n’hi ha un altre: l’estima pel teatre.

Alguns dels membres d'(H)istrionis es plantegen dedicar-se professionalment al teatre

“A (H)istrionis entenem que fem teatre pel simple fet de fer teatre, sense cap altra meta, no pas per guanyar-nos la vida”, sostenen ells. Això és literalment amor a l’art, al teatre per ser més exactes. “Entendre això és la base de tot plegat, perquè a partir d’aquí ha girat la nostra filosofia lligada al teatre”, diu Pérez. Això els permet dedicar-se en cos i ànima a una representació però també els allibera quan la fenya els deixa poc temps lliure; aquesta llibertat de moviments ha estat, sovint, la clau de volta: “Jo he fet d’actriu, d’escenògrafa, de directora i de tècnica, el meu paper dins la companyia varia molt en funció del meu temps lliure, i sort d’això perquè si no ho hauria deixat abans“, reflexiona Vanesa Ureta.

Representació de ‘La petita Santa Tecla’, el 2020. Foto: Albert Rué/(H)istrionis.

Professionalització, ganes, ambició, llibertat, joventut, temps,… tot plegat es redueix a la capacitat d’equilibrar aquests elements. Si ho aconsegueixes, tens (H)istrionis Teatre. “Imagina’t muntar això als disset anys, com vam fer naltros”, fa Ureta, una de les fundadores de la companyia, juntament a Fa i Pérez, entre d’altres. “Complir deu anys demostra compromís i molta energia, perquè hem hagut de sacrificar moltes coses perquè teníem assaig cada diumenge, apartar els nostres interessos… això ens fa sentir orgullosos“, diu ella. Una dècada més tard, sembla que les ganes persisteixen i que l’energia original, malgrat tot, ha anat canviant. El secret ha estat poder compaginar les fenyes i prendre-s’ho com una activitat més.

Per a les companyies joves, la mostra de teatre és “una oportunitat”

“A més, el teatre no és barat“, avisa Arnau Fa, que segueix: “Sort que ara ja ens coneixen una mica aquí a Tarragona, i això vol dir que compten sovint amb naltros“. L’evolució és això, que l’Ajuntament et truqui i que tinguis un calendari més o menys fixe d’actuacions. I en això, la Mostra de Teatre Jove ha estat crucial. El festival de teatre juvenil que se celebra cada maig des d’enguany fa 30 anys ha esdevingut, amb el temps, una excel·lent plataforma i altaveu perquè les companyies amateurs comptin amb ajuda logística i puguin lluir-se.

Membres d'(H)istrionis durant l’assaig. A l’esquerra, el president i director Jorge Pérez de la Torre. A la dreta, Arnau Fa, Vanesa Ureta i Laia Font. Foto: Jan Magarolas.

Sovint la Mostra és la mateixa raó de ser, el pal de paller dels grups acabats de néixer. Per (H)istrionis, ja consolidat, la Mostra de Teatre és “com la festa de final de curs“, ja que els ajuda a tenir un objectiu i a posar-se en marxa, que contribueix amb material, publicitat i escenari, però no és més que una data important al calendari. Ells la reivindiquen, per boca del president: “És molt difícil trobar una Mostra i un Ajuntament amb tanta trajectòria i solidesa, és una oportunitat“. Allò que prepares per la Mostra és el que pots portar als altres escenaris.

“A (H)istrionis entenem que fem teatre pel simple fet de fer-ne”: això és amor al teatre

Amb tot, els membres d'(H)istrionis troben a faltar una major importància del teatre a la ciutat, com l’articulació d’una potent escola pública de teatre o a través de més professionals, com els dramaturgs joves, poc freqüents. “Estaria bé que des dels instituts es contribueixi a la literatura teatral, tenim molta creativitat que no ha tingut el seu espai”, reclamen. Una aposta que descobreixi més amors amagats pel teatre que puguin arribar a plantejar-se, com alguns dels membres d'(H)istrionis, si la seva carrera professional els espera dalt o darrere dels escenaris.

Els actes de l’aniversari

Per celebrar aquest aniversari, (H)istrionis ha preparat tot un seguit d’actes al llarg d’aquest 2023. Després de presentar-ne el programa al març i de l’habitual paradeta de Sant Jordi amb teatralitzacions, el mes de maig serà el més intens de la celebració. El diumenge 14 de maig preparen un vermut amb jocs participatius, a partir del 23 protagonitzaran una exposició al hall del Teatre Tarragona i el dia 29, en el marc de la trentena Mostra de Teatre Jove, representaran ‘El sofà dels mentiders. Un musical de bones intencions’.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here