4.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, març 4, 2024

Yoel Vargas: “Estrenar a Tarragona és un pas endavant”

Yoel Vargas en plena actuació. Foto: cedida.

(Yoel Vargas ha obtingut aquest cap de setmana del 12-13 d’agost de 2023 el guardó ‘Desplante’ al millor ballarí de flamenc masculí al Festival Internacional del Cante de las Minas de la Unión).

Yoel Vargas és un jove tarragoní, del 2003, que es va graduar al Conservatori de l’Institut del Teatre a Barcelona en l’especialització de dansa espanyola. Va estudiar amb els millors professors durant la seva etapa formativa, i ben aviat va entrar a treballar amb Ángel Rojas, referent coreògraf i ballarí de flamenc.

El seu primer contacte amb el món del flamenc va ser de petit, quan volia imitar els balls que feia la seva germana. Explica que “va arribar un punt on vaig decidir seguir aquest camí, perquè tenia molt clar que era la meva passió”. Actualment forma part de la companyia del granadí Manuel Liñán, encara que en paral·lel busca una manera de crear productes propis.

el jove coreògraf presenta nou espectacle al festival sona flamenc

El jove artista retorna a Tarragona, la seva ciutat natal, debutant amb l’espectacle  Flamenco, tablao, que precisament té el tablao com a element central. Aquesta serà una estrena mundial i un dels actes més destacats (divendres 10 de març) en el marc del festival Tarragona Sona Flamenc.

El coreògraf explica que a l’espectacle que presentarà a Tarragona no hi ha un fil conductor, encara que “tots els components tenen el seu moment per brillar, a més de tenir alguns moments on ballem junts”. Per a la seva elaboració ha comptat amb un equip que defineix com a “mixt i interdisciplinari” i ha decidit confiar tant amb gent de Tarragona com de fora. “Hi ha una mica de tot”, comenta.

‘flamenco tablao’ es podrà veure el 10 de març al metropol

Segons detalla Yoel Vargas, aquest espectacle proposa “un viatge per tot el que passa dins del tablao flamenc”. Descriu les diferents escenes com a “quotidianes, des de moments on els artistes estan asseguts al camerino, fins a explorar algunes escenes que passen més enllà de l’escenari, jugant amb les emocions que vivim abans, durant i després”.

L’espectacle Flamenco, tabla és, segons Vargas “un moment clau” per a la seva carrera, on estrenarà una obra “on em sento com a casa, envoltat de la meva família”. Encara que ho viu amb una mica de respecte, vol demostrar “la seva evolució com a artista”. Només hi haurà una funció, que serà al Teatre Metropol el pròxim 10 de març a les 20:30 h.

 

El flamenc és un gènere que es troba en constant transformació i reinterpretació. Vargas assegura que dins les noves generacions hi ha “molts casos que demostren que la seva concepció està canviant, com el de Rosalía”. Destaca la capacitat de l’artista catalana de cantar flamenc en una de les gires amb més renom de la indústria musical. “Està arribant a un públic al qual no havia arribat fins al moment”, afirma. L’artista defensa que tot i que a vegades “l’evolució s’allunyi de l’estil més tradicional, no per això deixa de ser flamenc”.

Encara que la proposta que presenta a Tarragona sigui “de caràcter tradicional”, Vargas no descarta en un futur experimentar amb la interacció entre gèneres: “Ara mateix estic treballant amb músics d’altres disciplines. Crec que al final tot suma, et pot agradar més o menys, però sempre t’aporta alguna cosa”.

“vull ballar fins que el cos m’ho permeti”

De cara al futur admet que “m’agradaria molt poder tornar a comptar amb els artistes per a poder repetir aquesta funció, encara que soc conscient que en aquest món és complicat”. Respecte als seus objectius, la seva resposta és clara: “Ballar fins que m’ho permeti el cos”, tot i que afegeix que “en el dia de demà també m’agradaria poder tenir la meva pròpia companyia o col·lectiu, per poder-me expressar com soc realment, apropant tota la meva feina en teatres i altres espais”.

Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here