15.9 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

‘Rojos’: posar cos a la memòria

L’espectacle ‘Rojos’ compta amb la interpretació de quatre ballarins. Foto: cedida.

La dansa és una disciplina que, entesa i treballada des de la metàfora, permet al públic poder-hi veure la seva història personal. Aquesta és la idea de ‘Rojos’, un espectacle coreogràfic, de la companyia Miquel Barcelona, que aprofundeix en el context de la postguerra espanyola, i que donarà el tret de sortida a la temporada escènica tarragonina de primavera aquest dissabte 4 de març a les 20h.

L’ESPECTACLE ‘ROJOS’ ARRIBA A TARRAGONA AQUESTA SETMANA AMB DIVERSES ACTIVITATS

“En molts àmbits, se n’ha parlat poc, d’aquells temps, i hi ha moltes històries properes que no coneixem”, explica al FET el director de la companyia, Miquel Barcelona. De fet, va ser a partir d’aquesta curiositat que van iniciar un projecte de dos anys per indagar en les històries i els testimonis familiars, i estudiar una quinzena d’agents culturals del territori.

LA COMPANYIA DE MIQUEL BARCELONA OBRE LA TEMPORADA DE PRIMAVERA

Tot plegat va desembocar en l’estrena d’una peça coreogràfica de poc més d’una hora, a inicis del 2022, que mai va tenir la voluntat d’esdevenir un espectacle documental. “És una obra que es basa en l’experiència de les persones, en com van viure diversos episodis, però no relata una història”, matisa Barcelona.

La companyia Miquel Barcelona oferirà un tast de l’obra el 3 de març, a la plaça del Rei. Foto: cedida

Així, són 4 els ballarins que posen cos a la memòria. Com? Bé, des de la companyia han buscat pautes de moviment que els permeten generar estats que, per a la gent, representen una sensació. El director ens posa l’exemple de la vibració. Incloure-la en la dansa dels intèrprets permet expressar fragilitat, debilitat, malaltia i misèria, entre altres conceptes que s’associen a la postguerra.

EL MUNTATGE DE DANSA ES REPRESENTA AL TEATRE TARRAGONA DISSABTE 4

A tota aquesta feina coreogràfica, cal sumar-hi la música, un aspecte molt curiós del muntatge. I és que a ‘Rojos’ es canten cinc cançons que han estat creades per a l’ocasió, i que s’han transmès oralment entre els ballarins, recuperant, així, un tret característic de l’època. “La cançó que jo canto me la va ensenyar una ballarina que, alhora, se l’havia après a través d’un arxiu d’àudio”, detalla Barcelona.

Presentació de l’espectacle a la plaça del rei amb l’antiga presó de Pilats de fons. Foto: Ajuntament de Tarragona.

Fins ara, l’espectacle no ha deixat indiferent a ningú. Miquel Barcelona ho justifica amb què “el retrat d’una postguerra fa reflexionar al públic sobre com és possible que, avui dia, es continuïn permetent guerres que, tard o d’hora, acabaran desembocant en situacions i sensacions com les que l’obra posa sobre la taula”.

UN TAST DE L’ESPECTACLE ES VEURÀ AMB LA PRESÓ DE PILATS DE FONS

Per tal de no deixar el públic “desemparat”, la companyia oferirà activitats prèvies: dijous 2 de març al matí el Teatre Tarragona acull un taller d’eines pedagògiques per a professorat de dansa, i a la tarda, l’activitat anirà adreçada als estudiants de dansa amb perfil avançat a partir d’un taller coreogràfic.

Divendres dia 3 de març a les 18h l’activitat es trasllada a la plaça del Rei, on es podrà veure una petita mostra de l’espectacle amb la presó de Pilats de fons. La representació, en format de carrer, és gratuïta i d’accés lliure. A continuació, a les 20 h, el mateix Miquel Barcelona oferirà la xerrada “Posar cos a la memòria”, al Vestíbul del Teatre Tarragona.

Premis

L’espectacle Rojos ha rebut des de la seva estrena al Mercat de les Flors el Premi Butaca 2022 al millor espectacle de dansa, el Premi Butaca 2022 al millor intèrpret masculí, el Premi Dansacat 2022 al millor espai escènic, el Premio Certamen de Nuevos Investigadores Teatrales Cenit 2022 (Sevilla) al millor espectacle de dansa. 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here