13.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Castells per aixecar un barri

Fotografia de grup davant de l’església de Sant Pere en el dia de la presentació, el 27 de novembre de 1988. Foto: Fer-vi.

El 27 de novembre de 1988 es presentaven oficialment els Xiquets del Serrallo. El seu naixement va ser significatiu per a la vida social i cultural del barri mariner. Enrere quedaven mesos de preparació per crear la que esdevindria la primera colla castellera del país en dur un nom de barri. En aquells moments, mossèn Xavier Fort era el rector de la parròquia de Sant Pere. La seva etapa va deixar empremta per haver pilotat el canvi de rumb d’un Serrallo degradat i oblidat dels anys 80. La sala parroquial va esdevenir una mena de laboratori d’on van sorgir diverses iniciatives culturals de la mà del rector. Entre elles, la creació d’aquesta emblemàtica colla.

els xiquets del serrallo fan 35 anys aquest 2023

Ens remuntem 35 anys enrere, dies abans de la celebració de la Mare de Déu del Carme, la patrona del barri. Mossèn Fort tenia constància que alguns elements festius baixaven al Serrallo per amenitzar les festes. “Els Negritos, els gegants i els Xiquets de Tarragona baixaven allà baix fins que vaig dir no, que havíem d’aconseguir que nosaltres tinguéssim els nostres propis elements”, assenyala. D’aquí, va sorgir la llavor de la colla castellera. Recorda que “anava cada dia a les barques dient als pescadors que havíem de fer un pilar per a la processó de la Mare de Déu del Carme”. I així va ser. El 16 de juliol d’aquell any, un grup de serrallencs, vestits de camisa blava, va alçar dos pilars de 4 en la sortida de la verge marinera a la plaça del Bisbe Bonet, davant de l’església.

la colla es va presentar al novembre de 1988 amb el 3 i 4 de 6

La breu experiència va ser tan satisfactòria que el grup va voler embarcar-se en l’art de fer castells. Dies després, el 6 d’agost, es va celebrar una reunió que va aplegar un bon grapat de persones interessades. Una setmana després, es va celebrar el primer assaig a la mateixa plaça. Amb Fort com a president, Josep Anton Gual, un casteller experimentat, va prendre el timó com a primer cap de colla. A poc a poc, amb l’experiència que s’anava agafant, el transcurs d’assaig rere assaig augurava el futur garantit d’un projecte que començava a donar forma.

Un 3d7 dels Xiquets del Serrallo a la Diada de Santa Tecla de 1992. Arxiu: Rafael Vidal (Tarragona Antiga).

La colla també va llançar una campanya de promoció adreçada a entitats, empreses i veïnat per recaptar finançament sota el lema “Castells per aixecar un barri” arrodonit amb “Un barri per aixecar castells”. I així era. L’activitat castellera fomentava socialment el barri i el barri s’implicava en el nou projecte. “Tot va tirar endavant gràcies a l’aportació de pescadors”, destaca Josep Maria Sabaté, historiador, cronista oficial de la ciutat i membre fundador. Tanmateix, la colla també es trobava amb algun conflicte intern durant el procés. Una situació que Sabaté descriu com “arrencada de cavall, parada de matxo”.

El dia de la presentació

El procés de fundació culminava amb la presentació oficial. Alguns castellers van començar aquell diumenge 27 de novembre ben d’hora preparant l’esmorzar, mentre que els grallers despertaven el barri amb el so de les matinades. A les nou del matí va tenir lloc la missa presidida per mossèn Fort i pel pare Mario Buonanno de la comunitat rogacionista del Llorito. Acabat l’ofici religiós, van aixecar un pilar de 4 a l’interior de l’església i es va fer l’esmorzar. Una cercavila va recórrer els carrers del Serrallo i, en tornar davant de la parròquia, van dur a terme la primera actuació. Van portar el 3 de 6, el 4 de 6, un intent del 2 de 6, un pilar de 5 aixecat per sota i un pilar de 4.

4d6 del dia de la presentació. Arxiu: Rafael Vidal (Tarragona Antiga).

L’estrena va comptar amb la presència d’autoritats com l’alcalde Josep Maria Recasens, i representants dels Xiquets de Tarragona i de la Colla Jove com a padrins dels serrallencs. El vermut tancava el matí intens amb bones sensacions que no van fer més que iniciar el camí “amb força dignitat”, en paraules de Sabaté. La jornada no va acabar aquí, ja que, a la tarda, van actuar al camp de futbol del Gimnàstic de Tarragona amb un 3 de 6 i un pilar de 4 a la mitja part del partit entre el Binèfar i l’equip local. Mossèn Fort titlla d’apoteòsic aquell dia. “Era una cosa que no simplement era fer castells, sinó que al mateix temps fèiem pàtria de barri”, argumenta l’actual capellà de l’Hospital Joan XXIII. Retirat i allunyat del Serrallo, mossèn Fort ostenta el títol de president honorífic de l’entitat.

La presentació dels Xiquets del Serrallo a la plaça Bonet. Hi apareixen l’alcalde Recasens, mossèn Fort, Josep Anton Gual i Josep Maria Sabaté. Foto: Arxiu Rafael Vidal (Tarragona Antiga)

preparen pel 15 d’abril una diada commemorativa de l’aniversari

Josep Ramon Tules Armela, Pitu Mosquits, és un altre dels membres fundadors, que recorda perfectament el naixement. “Al llarg dels 35 anys, la colla ha tingut els seus moments d’alts i baixos”, exposa. Pitu Mosquits, que ha exercit de president fins fa poc, posa en valor la progressió i la bona salut dels Xiquets del Serrallo gràcies a la incorporació de gent jove. La seva estima cap a la colla és evident: “És la colla de la meva vida. Com a serrallenc, li desitjo el millor del món”. Un dels seus desitjos és que la colla pugui assolir el 3 de 8 i el 4 de 8, dos castells pendents. Fins ara només s’ha vist el carro gros carregat, el darrer va ser el 2013. Actualment, el 2 de 7 és la construcció estrella dels del barri mariner.

Tot plegat, a les portes d’una nova temporada castellera, aquest 2023 serà l’any per commemorar els 35 anys. El dissabte 15 d’abril hi ha prevista una diada per celebrar l’aniversari a la plaça del Bisbe Bonet, a partir de les 18 hores, acompanyats dels Castellers d’Altafulla, els Nois de la Torre i els Xiquets de Torredembarra.

 

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here