25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Mònica Borrell: “Comença el procés de remodelació de la Necròpolis”

Mònica Borrell, directora del MNAT, en la conversa amb Ricard Lahoz, director del FET a TARRAGONA, als jardins de la Necròpolis. Foto: David Oliete.

“Quan era un nen, vivia al Serrallo i venia aquí a jugar i berenar. Ens colàvem per un forat des del passeig de la Independència”. L’anècdota la revela Magí Seritjol als jardins de la Necròpolis en l’acte de presentació del número 58 de la revista FET a TARRAGONA. El comentari del director de Tarraco Viva el ratifica pocs minuts després, entre bromes i somriures, Rosa Maria Ibarz, directora del Centre de Normalització Lingüística: “Jo també venia aquí a jugar”.

LA DIRECTORA DEL MNAT EXPLICA LES FASES DE LA INTERVENCIÓ FINS AL 2026

Aquestes paraules s’expressen en el context d’una trobada amb amics del FET on la directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Mònica Borrell, explica que acaba de sortir a licitació “el concurs per a la redacció del projecte bàsic executiu de la remodelació de la Necròpolis”. Calcula que a l’estiu decidiran quin “equip d’arquitectes, museòlegs i arqueòlegs” faran aquest projecte bàsic que ha d’estar d’enllestit “a principis de l’any que ve”.

EL ‘FET’ ES PRESENTA A LA NECRÒPOLIS PER CELEBRAR ELS 100 ANYS DE LA TROBALLA

Borrell remarca la importància de comptar amb 7 milions d’euros de fons Next Generation. Això obliga a tenir acabada la intervenció el juny del 2026. Es reobrirà el museu, tancat des del 1992: “Volem explicar aquesta vida fora muralles perquè tinguem un edifici més entenedor i fer-ho a través d’un diàleg amb l’entorn”. Ho diu en el marc de la presentació d’una revista que celebra el centenari de la descoberta de la Necròpolis: “Des de la primera troballa ningú ha qüestionat la seva importància, però potser aquestes restes s’han cuidat poc”.

Magí Seritjol, director de Tarraco Viva, intervé en l’acte organitzat davant el museu de la Necròpolis. Foto: David Oliete.

El centenari formarà part de les activitats de la propera edició de Tarraco Viva, la número 25. Magí Seritjol remarca que la Necròpolis estava al “suburbi” i que ara “cal entendre-la com un espai cívic amb un alt valor”. Pel que fa al festival, Seritjol es mostra orgullós que compti amb 500 persones implicades directament: “No hi ha cap ciutat a Europa que tingui 13 grups de reconstrucció històrica”.

MAGÍ SERITJOL: “NO FEM TARRACO VIVA PER ENTRETENIR, SINÓ PER FER PENSAR LA GENT”

El balanç de 25 anys és més que satisfactori: “Som pioners en moltes maneres de fer arribar la cultura a la gent. El festival ha traslladat el coneixement científic d’una manera que agrada al public; no fem Tarraco Viva per entretenir la gent, el fem per fer-la pensar“. I l’edició d’aquest proper mes de maig (del 8 al 21) servirà per “reflexionar” i “mirar al futur” per seguir provocant l’interès de la ciutadania.

Magí Seritjol i Mònica Borrell són dos dels protagonistes centrals del dossier del FET 58. La revista la podeu trobar als punts de venda de Llibreria Adserà i Llibreria La Capona.

I si et vos fer subscriptor/a del FET, ara tenim en marxa una campanya amb un regal en forma de llibre. Et convidem a formar part de la nostra comunitat de 700 subscriptors.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here