23.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

Reconstruint el crim de ‘Terra Baixa’

Anna Ycobalzeta és una de les actrius principals de ‘Terra Baixa (Reconstrucció d’un crim)’. Foto: David Ruano.

Si us dic ‘Terra Baixa’, què us ve al cap? Jo penso en l’obra teatral d’Àngel Guimerà que vaig haver-me de llegir per a les proves de selectivitat. Doncs bé, deixeu de banda aquella idea que pugueu tenir, perquè en aquest cas parlarem de ‘Terra Baixa (Reconstrucció d’un crim)’. Una nova visió del clàssic que arriba aquest divendres 24 de març a les 20h al Teatre Tarragona.

EL MUNTATGE BASAT EN EL CLÀSSIC DE GUIMERÀ ARRIBA A TARRAGONA AQUEST DIVENDRES

Anna Ycobalzeta, una de les actrius protagonistes de l’obra, explica al FET que amb aquesta proposta dirigida per Carme Portaceli, tot es posa en context i cada frase pren el seu sentit. “El clàssic agafa una altra dimensió si tenim en compte l’època de Guimerà: la Barcelona de les bombes, de l’anarquisme i de la rebel·lió de la classe obrera contra l’opressió”.

A L’OBRA, UN COMISSARI I UNA PERIODISTA INVESTIGUEN EL CRIM DE ‘TERRA BAIXA’

En aquest cas, l’obra comença pel final amb aquell “he mort el llop” del Manelic, després d’assassinar l’amo Sebastià. A partir d’aquí, es desenvolupa tot un relat detectivesc que va acompanyat de dos personatges nous: el comissari Vinagret i una periodista que s’inspira en la primera corresponsal de guerra, Carmen de Burgos. Tots dos aniran reconstruint els fets, i desgranant l’obra original, a través de diversos interrogatoris amb els personatges de Guimerà.

L’ESPECTACLE SE SITUA A LA BARCELONA DE FINALS DEL SEGLE XIX

“Per molt que sigui una reinterpretació, mantenim el text original de l’obra de finals del segle XIX”, detalla Ycobalzeta. I és que ella mateixa creu que un clàssic es fa clàssic perquè parla de l’ésser humà, una espècie que encara està per resoldre. “És la història que ens precedeix, i veiem que es repeteixen temes que avui encara són a l’ordre del dia, com la violència domèstica”.

L’obra farà gira per diverses ciutats europees. Foto: David Ruano.

Per a les funcions, Ycobalzeta assegura que han despullat l’escena i que només ha quedat allò imprescindible, juntament amb la desena d’actors que la interpreten. Afegeix que és un projecte que anirà de gira per Europa. Una oportunitat que permetrà crear vincles amb altres creadors europeus que també podran portar el seu talent a Catalunya.

ANNA YCOBALZETA: “VOLEM UN PÚBLIC VALENT, QUE ES DEIXI SORPRENDRE”

“Sort que he vingut. He trigat tant, perquè pensava que seria altre cop el ‘Terra Baixa’ de sempre”. Aquesta és una de les frases que més ha sentit a dir l’actriu des que van iniciar les funcions. És per això que aprofita l’entrevista amb el FET per fer una crida a què sigueu valents i us deixeu sorprendre per aquesta versió intrigant del clàssic de Guimerà.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here