Advertisement Advertisement
18.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, novembre 28, 2023

Deixar-ho tot per cuidar ‘El Pare’?

Rosa Renom i Josep Maria Pou protagonitzen ‘El Pare’. Foto: cedida.

“Qui soc jo? Digueu-me, qui soc jo, que ni tan sols ho recordo”. Aquestes paraules pertanyen a l’Andreu, el protagonista d’ ‘El Pare’. Un home de caràcter fort, molt intel·ligent i d’alt nivell cultural que, als 76 anys, comença a experimentar petits buits en la memòria. De mica en mica, tot allò que ell sempre havia reconegut es va esvaint, fins que el seu món acaba esborrant-se per complet.

L’OBRA, AMB JOSEP MARIA POU I ROSA RENOM, ARRIBA DIUMENGE 2 D’ABRIL

Aquest és l’argument principal de l’obra que arriba al Teatre Tarragona aquest diumenge 2 d’abril a les 18:30h. Un text original de Florian Zeller que, en aquest cas, dirigeix Josep Maria Mestres i que protagonitza Josep Maria Pou, encarnant el paper de l’Andreu.

L’obra relata, amb humor, tendresa i dramatisme, l’evolució d’una malaltia degenerativa, per part de qui la pateix directament, però també des del punt de vista del seu entorn, dels qui ho viuen indirectament. Tot plegat a través de la filla de l’Andreu, l’Anna, interpretada per Rosa Renom, qui segons Josep Maria Pou té “un paper preciós i molt important per al públic”.

EL TEXT PLANTEJA UN DILEMA: QUI CUIDA DELS QUI CUIDEN?

L’Anna té el pare malalt, perdut en ell mateix, alhora que rep una oferta de feina valuosa, a l’estranger, que podria solucionar el seu futur. I és en aquest punt on Pou ens planteja el nus principal de l’obra: “fins a quin punt la família ho ha de deixar tot per cuidar el malalt?”.

‘El Pare’ relata la història d’un home que pateix una malaltia degenerativa. Foto: cedida.

L’actor detalla en una conversa amb el FET a TARRAGONA que, durant els quatre mesos que l’obra ha estat al Teatre Romea, a Barcelona, el públic ha esperat els actors a la sortida. Per què? Per comentar amb ells que han viscut situacions similars i per agrair-los aquesta visió objectiva d’un dilema humà. “Recordo una dona que, amb l’obra, es va poder perdonar a ella mateixa, per haver decidit portar el seu pare a una residència”.

POU: “EL PÚBLIC ENS HA ESPERAT A LA SORTIDA DE LA FUNCIÓ AMB LLÀGRIMES ALS ULLS”

La nostra societat està farcida de casos on els fills, les parelles o els amics senten la responsabilitat de cuidar un malalt proper. Situacions que acaben desembocant en allò que Pou defineix com el problema dels cuidadors. “Qui cuida dels qui cuiden?”. És per això que l’obra vol mostrar, a través de l’art del teatre, que aquests dilemes són naturals, humans, i que tenen solucions legítimes diverses.

la COVID-19 DONA més VALOR A L’OBRA per la vulnerabilitat de la gent gran

Cal destacar que el fet que el muntatge faci gira en època postpandèmica també té els seus efectes. Pou posa sobre la taula que la gent gran ha esdevingut un actor encara més vulnerable, amb la COVID-19, i això ha fet que una nova revisió, en ple segle XXI, d’aquest text, commogui el públic. Fins i tot ell, qui ja coneixia l’obra de Zeller, accepta haver plorat en recuperar-la.

Rosa Renom fa el paper de la filla del pare malalt. Foto: cedida.

Pel que fa a l’escenografia, el públic no sap on transcorre l’obra. És un espai inconcret, de parets grises, que canvia el to de llum segons l’estat emocional dels personatges. A l’escenari només hi ha un grup escultòric fet de cadires, que pretén servir d’expressió gràfica d’allò que viu l’Andreu. Les cadires desapareixen de la mateixa manera que els seus records s’esvaeixen.

POU diu sentir-se molt estimat pel públic tarragoní

“Tarragona em va acollir durant una època fonamental de la meva vida, l’adolescència, i per aquest motiu tornar a la ciutat sempre és emocionant”. El pas d’ ‘El Pare’ per Tarragona fa especial il·lusió a Josep Maria Pou, qui va ser un dels primers alumnes de l’antiga Universitat Laboral.

A més, sempre s’ha sentit estimat pel “generós públic tarragoní”, que ha premiat la seva trajectòria artística en diverses ocasions. És per això que el seu vincle amb la ciutat, i la qualitat del muntatge que oferiran aquest diumenge, haurien de ser motius de pes perquè tothom es deixi commoure per una història tan dramàtica com humana.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here