16 C
Província de Tarragona
Divendres, maig 17, 2024

Un quart de segle de jazz arrelat a Tarragona

Actualment, sis músics i un actor formen la Small River Band. Foto: cedida

“Si ens fixem, Tarragona i Nova Orleans, ciutat bressol del jazz, tenen una cosa en comú: totes dues compten amb un riu. El Francolí, en el primer cas, i el Mississipí, en el segon”. Ara fa 25 anys, aquesta reflexió va portar els integrants de la Small River Dixie a escollir aquest nom per la banda tarragonina de jazz. La formació celebra un quart de segle de trajectòria aquest divendres 28 d’abril amb el concert inaugural del Dixieland 2023.

SMALL RIVER INAUGURARÀ EL FESTIVAL DE dixieland AQUEST DIVENDRES 28 D’ABRIL

Precisament, Xavi de la Salud, un dels fundadors de la banda, recorda que els inicis d’aquest festival de música tarragoní van ser, també, un impuls per a ells. “Corria l’any 1994 quan un grup d’amics músics, en plena adolescència, vam començar a quedar per anar als concerts del Dixieland, i ens hi vam enganxar”, rememora.

Van ser els mateixos artistes que, any rere any, participaven en el festival, qui van engrescar els joves a formar un grup. Una banda que es posaria en marxa un dia dels innocents (28 de desembre de 1998), i que viuria diverses etapes. “Primer va venir el dixie clàssic i, després, el salt a l’estil de les brass bands americanes”, desgrana De la Salud en una entrevista amb el FET a TARRAGONA.

EL PRIMER CONCERT DE LA BANDA ES VA CELEBRAR el 28 DE DESEMBRE DEL 1998

Amb la celebració dels 10 anys, va arribar el primer CD del grup, ‘Dixie to funk’, i amb el pas del temps van començar a incloure un actor en els seus espectacles. Una decisió que els va aportar un valor afegit. Ara, 25 anys després del primer concert, viuen una època de retorn als inicis, amb sis músics i un actor. “Sembla que hem tancat el cercle”, diu de la Salud, trompeta. L’acompanyen Emilio Cabello (saxo tenor), Toni Chisvert (tuba), Sergi Andreu (banjo), Josep Campiña (caixa i plats), Fernando Garcia-Ramos (bombo i plats) i Hèctor de la Salud (actor).

Al llarg d’aquests 25 anys, han passat molt músics per la formació. Foto: cedida

Per aquest aniversari, la banda ha preparat l’espectacle ‘El petit riu creixent’. Un concert que servirà d’inauguració del Dixieland d’enguany, aquest divendres a les 20:30h al Teatre Tarragona, i que viatjarà per tots aquests capítols de la seva història. A més, actuaran de la mà d’un personatge que representa la saviesa de tota una etapa, el Sr. Dixie, i amb la participació d’un bon grapat de músics que han format part del grup al llarg de la seva història.

EL SENYOR DIXIE GUIARÀ EL PÚBLIC PEL VIATGE QUE PROPOSA ‘EL PETIT RIU CREIXENT’

I és que són molts els artistes que han passat per la Small River Dixie, com també és nombrosa la xifra de grups de jazz i swing que els han seguit, al Camp de Tarragona. “Sento que vam trencar motlles”, diu un dels fundadors de la banda referint-se al trencament que va suposar que, tant ell com els seus amics, s’obrissin camí en el món del jazz.

XAVI DE LA SALUD: “LES TROBADES DELS DILLUNS DE LA BANDA SÓN SAGRADES”

Malgrat que De la Salud apunta que avui dia la situació no és fàcil per a grups com aquest, “de petit format i alternatiu”, l’esperit de la Small River Dixie és de continuïtat. “Les trobades dels dilluns són sagrades per a nosaltres, encara que molts estiguem en altres bandes”, matisa. Així, després de la celebració dels 25 anys, l’objectiu és seguir treballant en guions cuidats per als espectacles que vindran, tant per la música, com pel vessant teatral.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here