20 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 23, 2024

Apropar Tarraco Viva als més joves, un repte que es consolida

 

‘Matins en família’ s’incorpora al programa educatiu i social de Tarraco Viva. Foto: Albert Rué.

La 25a edició del festival Tarraco Viva s’està celebrant amb un important impuls en el seu programa educatiu i social. Enguany, es consoliden i s’incorporen diferents activitats. L’esdeveniment és una ocasió perfecta per apropar la divulgació històrica a nens i joves, i l’organització ha treballat des de sempre la vessant educativa i pedagògica com a línia estratègica del festival.

el festival impulsa el programa educatiu i social

La novetat principal de l’àmbit social és la iniciativa ‘Matins en família’, que s’emmarca en el Pla Educatiu d’Entorn de Tarragona amb la coorganització de la Xarxa de Centres Cívics. Es tracta d’una activitat adreçada a famílies amb infants perquè puguin gaudir de tallers i recreacions durant tot un matí. L’acte tindrà lloc aquest diumenge 21 de maig als jardins del Camp de Mart i es preveu la participació d’una cinquantena de persones entre fills i pares. El club de lectura al voltant de les obres clàssiques, el taller de jocs a la Biblioteca Pepita Ferrer o els enigmes nocturns de Tarragona Jove són altres activitats socials que es duen a terme enguany.

Recreació històrica ‘Veïns de Roma’ a càrrec d’estudiants de l’institut Vidal i Barraquer. Foto: Rafael López-Monné

Pel que fa a l’àmbit educatiu, un acte que es consolida és el projecte pilot de recreació històrica dels alumnes del CFGS d’Animació social i turística de l’institut Vidal i Barraquer. El dimarts 10 de maig es va celebrar la tercera edició del projecte sota el nom de ‘Veïns de Roma’. “La recreació històrica pot ser una eina d’aprenentatge important perquè els estudiants adquireixin competències i habilitats”, destaca Jordi Giramé, gestor cultural i coordinador de l’àmbit educatiu i social de Tarraco Viva.

uns dos mil alumnes de tot catalunya participen de diferents activitats

Es preveu l’assistència de més de prop de dos mil alumnes durant tot el festival. En  destaca la previsió de 850 alumnes de 30 instituts de tot Catalunya en la segona edició de l’activitat ‘Un dia a Tàrraco’ que se celebra aquest divendres 19 de maig. Al llarg de la jornada els estudiants poden gaudir de diferents representacions històriques com l’espectacle de gladiadors. A més, els centres educatius tenen l’ocasió de visitar els diferents monuments de la Tarragona romana.

jordi giramé: “la recreació històrica és una gran eina d’aprenentatge”

Tot plegat, Giramé assenyala que és un conjunt d’activitats per enfortir el binomi de cultura i educació. “L’àmbit cultural dona eines i recursos a l’àmbit educatiu i aquests dos mons es poden enriquir”, explica. La jornada lúdica ‘Ludi Constantinenses’ o el projecte ‘La llosa amb nous ulls’ són altres propostes educatives que s’han dut a terme en el festival d’enguany.

Acte ‘Un dia a Tàrraco’ a l’Auditori del Camp de Mart l’any 2022.

Magí Seritjol, director de Tarraco Viva, sosté que “hem de fer que la gent participi directament en les activitats”. De fet, molts alumnes participen en les recreacions o dinamitzen tallers o jocs. De la mateixa manera, cal destacar la implicació de molts agents educatius, com l’ICE Clàssiques de la URV, Biblioteca Pública de Tarragona, la Biblioteca Pepita Ferrer, l’IMET, o l’Associació de Professors de Llengües Clàssiques, entre altres. “Això ha sigut possible gràcies a la col·laboració de moltes entitats, sense la seva participació seria molt difícil”, assegura Giramé, que remarca també la importància de treballar en xarxa i aprofitar les diferents sinergies.

aquest divendres se celebra la jornada ‘un dia a tarraco’

El nou impuls d’activitats educatives i projectes socials mostra l’esforç i el potencial d’un festival que no busca entretenir i passar el temps, sinó reflexionar i aprendre a través de la divulgació i el coneixement. Aquesta és la filosofia de Tarraco Viva, una trobada que reivindica les lletres i les humanitats, i vol fer una mirada al passat per entendre el present i el futur.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here