25.4 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

El nou destí de la històrica Hemeroteca Tarragona

Les responsables del CRAI de la URV consulten diversos exemplars del fons de l’antiga hemeroteca de Caixa Tarragona Foto: Marc Colilla Hurtado.

La càpsula del temps descansa entre el silenci bibliotecari del Campus Catalunya, en unes discretes prestatgeries plenes de memòria, paper i tinta. “Una hemeroteca és sempre un tresor i, per a nosaltres, és tot un privilegi integrar el gran fons de la històrica Hemeroteca de la ciutat”, pensa la Josepa Rius, cap del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat Rovira i Virgili.

El tancament definitiu de l’edifici de l’Hemeroteca al carrer de Mossèn Salvador Ritort i Faus, consolidada com a Caixa Tarragona i batejada en una darrera etapa sota la marca de la Fundació Catalunya – La Pedrera, s’ha resolt amb la donació íntegra de tots els seus documents i arxius a la universitat pública de Tarragona. “No hi podria haver un lloc millor per fer-se càrrec d’aquest fons”, somriu la Carme Gómez, vicerectora de Doctorat i CRAI a la Rovira i Virgili.

donació íntegra del fons documental a la urv

Els experts de la casa coincideixen a reivindicar “l’extraordinari valor” dels documents emmagatzemats, que sumen més de 800 capçaleres diferents de revistes i diaris, una quantitat ingent de llibres i publicacions locals úniques i que conserven documents i arxius des de mitjans del segle XVIII fins a avui dia.

“Treballem per catalogar tota aquesta quantitat immensa de documents, per digitalitzar-la i per fer-la accessible a tota la comunitat universitària”, explica la Gema Duarte, tècnica bibliotecària de la URV i una de les professionals que millor coneix la naturalesa del fons. No amaga una passió sincera per cada troballa i reconeix que, rere els vidres de les ulleres, se li comencen a acumular idees de possibles recerques que poden anar aflorant dels exemplars. “El potencial d’aquestes fonts d’informació és infinit si entra en contacte amb les persones adequades”, reflexiona.

es conserven més de 800 capçaleres de diaris i revistes

Investigadors de diverses especialitats i estudiants de branques com la història o el periodisme són alguns dels usuaris que ja s’han interessat per alguna de les arestes del fons, que si posés tots els seus volums en línia recta necessitaria una prestatgeria de 500 metres de llarg per acollir-los. La gran majoria dels arxius es poden consultar físicament al CRAI del Campus Catalunya, tot i que altres continguts més específics reposaran a les biblioteques campus universitaris de la Rovira i Virgili com els de Vila-seca, Bellissens o les Terres de l’Ebre, allà on s’espera que puguin tenir més demanda.

(…)

La resta del reportatge el podeu llegir íntegrament al número 59 del FET a TARRAGONA. La revista es pot adquirir a Llibreria Adserà, Llibreria La Capona i Llibreria El Soterrani.

Toni Cabanillas
Toni Cabanillas
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here