26.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juliol 8, 2024

Un final de curs de pel·lícula

 

Gravació d’una escena del curtmetratge ‘Èxtasi’ a Tarragona. Foto: cedida

El juny és sinònim de final de curs i al grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili acomiaden el 2022-2023 amb els Premis Syllabus. Els alumnes de tercer curs de la carrera organitzen aquest esdeveniment per projectar els curtmetratges de ficció que han dut a terme al llarg dels darrers mesos. Parlem amb els estudiants Helena Callau, David Martínez, Maria Clavero, Txell Barbarà i Laura Marín sobre com han viscut l’experiència de rodatge, producció i edició de les peces audiovisuals.

alumnes de comunicació audiovisual expliquen l’experiència d’elaborar un curtmetratge

El procés ha estat llarg, des de l’octubre, i la pràctica s’ha realitzat a través de les assignatures de Gèneres i Formats Audiovisuals, i Guió i Narrativa Audiovisual. El primer element que s’havia de definir era la idea. Helena Callau és integrant d’un dels grups que ha preparat un curtmetratge de terror titulat ‘Sacramentum’. “Hem intentat trobar una idea en la qual estiguéssim tots còmodes”, explica. En un intens cap de setmana van poder fer les gravacions malgrat els imprevistos. Txell Barbarà, directora d’un altre dels curts, ‘Ètxasi’, del gènere melodrama, també recalca la complexitat de fer el guió i de gravar. Reflexiona que en aquests treballs “cal planificar molt bé els descansos perquè són moltes hores de rodatge”.

Gravació d’una escena del curtmetratge ‘El Nido’. Foto: cedida

Ambdues valoren positivament el resultat de les respectives obres. “Estem molt contentes després de tota la feina i és emocionant veure una peça audiovisual on cadascú ha aportat un granet de sorra”, afegeix Callau. Els estudiants David Martínez i Maria Clavero han estat produint una peça de ciència-ficció amb el nom de ‘El Nido’. “La idea va sorgir el primer dia en què vam saber que ens tocaria fer ciència-ficció”, relata Clavero. S’emporten grans aprenentatges després de setmanes intenses. Martínez assegura que “hem après molt i hem gaudit d’estar tots junts, cadascú centrat en un aspecte i alhora fer-ho tot en equip”.

els audiovisuals participen als premis syllabus de la urv

Càmeres, trípodes, focus, reflectors, micròfons i tot l’atrezzo, són els materials que han estat convivint durant molts dies. Laura Marín, que ha fet de directora en el curtmetratge ‘La Sala’, recordarà aquesta pràctica com “el primer curtmetratge professional” que ha elaborat amb el seu equip. “Ha estat tota una feinada fent el guió, buscant localitzacions i actors, gravant, repartint-nos els rols i la feina, i estem molt contents”, expressa.

Detall del rodatge del curt ‘Sacramentum’. Foto: Helena Callau

El món audiovisual és ampli i alguns ja saben a quin camp es volen dedicar. “M’agradaria dirigir obres de ficció”, comenta Callau. Martínez, aficionat al cinema, també va per la mateixa línia i Marín encara no ho té clar, però té diferents cartes damunt la taula com la preproducció, el rodatge o l’edició. Abans de començar la carrera, els entrevistats no tenien clar si estudiar o no aquest grau. Ara, posen en valor tots els aprenentatges adquirits com a futurs comunicadors audiovisuals.

Foto de grup amb l’equip i els actors de ‘La Sala’. Foto: Laura Marín

Sobre el sector, Barbarà creu que “falten directores”. Considera que “malgrat que hi hagi moltes dones estudiant la carrera, a l’hora de la veritat, la majoria són homes i caldria haver-hi igualtat d’oportunitats i visibilitat a les dones”. Per la seva banda, Clavero i Marín coincideixen que és un sector molt competitiu i difícil per entrar a treballar-hi. Malgrat això, “la universitat ens està ajudant amb força i ganes el que ens ve en el futur”, diu Clavero. A banda del curtmetratge, també han produït documentals i programes de televisió durant aquest curs.

Acte dels premis Syllabus celebrat a l’Aula Magna del campus Catalunya. Foto: Gio Gonzales

‘Hotel Maribel’ i ‘Jo mai mai’ són els altres títols que completen la llista de les sis obres d’enguany. Amb aquest final ple d’emoció, èxit i satisfacció, culminen un curs marcat per la creació audiovisual, la professionalitat i la qualitat en les seves pràctiques. Així es va poder veure dilluns en una Aula Magna del campus Catalunya plena i engalanada per celebrar un esdeveniment impulsat pel Departament d’Estudis de Comunicació de la URV ara fa deu anys.

Aquí teniu la informació dels premis concedits.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here