19.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

En homenatge a Quim Vendrell: aprendre l’idioma… xerrant

Imatge de la sessió de ‘Xerrem Junts’. Foto: Josep Gallofré.

La Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta acull des del gener el projecte Xerrem Junts. Es tracta d’una iniciativa que ofereix espais de conversa en català entre persones que volen aprendre l’idioma. El projecte, coordinat per l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), també té l’objectiu d’apropar la cultura als ciutadans.

‘Xerrem Junts’ és un programa que acosta el català a tot aquell que el vulgui aprendre

Amb un títol atractiu i amè per a tothom, l’activitat conforma un espai de convivència entre persones catalanoparlants i d’altres nouvingudes. Es porta a terme de forma setmanal al voltant de tres perfils: població que no sap català ni l’entén, d’altres que en tenen un petit coneixement i les persones que no tenen la fluïdesa suficient i que l’han de practicar.

Xerrem Junts està dirigit per persones voluntàries, més coneguts com a guies, que han estat formades prèviament en la matèria. El Quim Vendrell i la Isabel Ortega són guies a Torreforta. Ortega expressa que el projecte fa que “la gent de fora aprengui català i així aconseguim que es vinculin més a la terra. És una forma d’integració”. Així mateix, el Quim i la Isabel destaquen el gran nombre de participants i interessats, amb la voluntat de conèixer més sobre el català. “Algú que coneix la llengua se sentirà més cohesionat amb el territori que l’ha acollit”, diu la Isabel.

La Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta acull el projecte ‘Xerrem Junts’. Foto: Josep Gallofré.

Vendrell realça el paper dels voluntaris participants a Xerrem Junts: “Catalunya viu gràcies al paper i interès d’aquest tipus de persones”. El guia de Torreforta indica que “sense la força de la societat civil molts projectes no tirarien endavant”. Tal ha estat l’èxit d’aquest primer curs a Torreforta, que ja s’han creat quatre grups de conversa i pròximament n’hi haurà un cinquè. Cal remarcar que els guies no són mestres. El que fan és parlar i faciliten eines perquè els xerraires parlin. Aquests se senten còmodes i d’aquesta manera se’ls forma de manera amena i se’ls donen unes habilitats per aprendre el català.

L’èxit del projecte ha portat a crear cinc grups de conversa en català

Cada dia es tracta una temàtica diferent. Aquest passat dimecres tocava parlar de la família. La conversa s’inicia amb la presentació d’un gràfic com a punt de partida. A partir d’aquest moment es generen diàlegs de pregunta i resposta. Qüestions simples, però profitoses. A més, cal remarcar la interacció entre els participants, ja que, per exemple, es rectifiquen entre ells.

El Quim Vendrell i l’Aisha, amb el gràfic sobre la família. Foto: Josep Gallofré.

L’Islam i l’Aisha són dues joves de Torreforta que fins ara no parlaven català. “Vull aprendre perquè tinc interès a conversar amb la gent”, comenta l’Aisha. L’Islam afegeix que “em servirà per a bé en el meu dia a dia”. Ambdues pensen que el fet de tenir coneixement sobre la llengua i la cultura catalanes els ajudarà positivament en diversos àmbits, com el laboral o educatiu, i també per sentir-se més “arrelades” a Tarragona.

Es tracta d’un procés “lent”, tal com detalla Quim Vendrell. Per aquest motiu, també volen que els participants coneguin la ciutat més enllà de Torreforta. És per això que aviat es desplaçaran al centre de Tarragona en petits grups perquè visitin diversos emplaçaments i vegin “que la ciutat també els pot acollir”.

El Quim Vendrell, el primer a l’esquerra, en una trobada organitzada pel FET a TARRAGONA a la biblioteca Pepita Ferrer. Foto: Marc Colilla.
Josep Gallofré
Josep Gallofré
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here