El programa de mobilitat internacional Tarragona Moves On permet fer estades de formació professional en empreses d’estats membres de la Unió Europea. Subvencionada dins el programa educatiu europeu Erasmus +, la iniciativa permet realitzar unes pràctiques laborals a l’estranger a l’alumnat dels cursos impartits pel Servei Municipal d’Ocupació – Tarragona Impulsa acreditats amb un Certificat de Professionalitat.

El programa ‘Tarragona Moves On’ ofereix pràctiques en empreses europees

“Es tracta d’un valor afegit a la formació i experiència rebuda”, explica la tècnica de Tarragona Impulsa encarregada del programa, Sonsoles Martín. Es mantenen reunions regulars amb la persona interessada i, en cas de disposar de competències lingüístiques, se’ls envia habitualment a Països Baixos o Polònia, territoris que utilitzen l’anglès com a llengua vehicular.

va destinat a l’alumnat dels cursos de formació del Servei Municipal d’Ocupació

Si no és el cas, els alumnes es desplacen a Itàlia, on gràcies a les similituds respecte el català i el castellà és molt més fàcil fer-se entendre. Des de Tarragona Impulsa remarquen que “el no dominar idiomes no ha de ser un inconvenient i a interessar-se igualment per aquestes pràctiques”. A més, el projecte ofereix la possibilitat d’estudiar un curs d’idioma en línia per millorar les competències, a més de fer diverses sessions per treballar amb els participants temes d’interès del país de destinació.

El Hamza, amb els pacients de la residència on treballava

Els participants de Tarragona Moves On porten a terme pràctiques durant un mes en una empresa del sector on han fet la formació de Tarragona Impulsa. L’objectiu és posar en pràctica els coneixements adquirits durant el curs en un altre país. El projecte està totalment subvencionat i inclou des de la gestió de recerca d’empreses, el viatge d’anada i tornada, l’estada i un pocket money per cobrir les despeses diàries.

els participants fan pràciques durant un mes i coneixen un altre país

Des de Tarragona Impulsa s’intenta que l’alumne no hagi de posar diners pel seu compte i, fins i tot, Sonsoles Martín explica que “els animem a organitzar-se els diners perquè els caps de setmana facin petits viatges i coneguin la zona”. “Més enllà d’una experiència professional, volem que coneguin altres ciutats i facin turisme i integració cultural”, detalla la tècnica.

hamza khyar ha estat treballant en una residència d’avis italiana

Martín defineix Tarragona Moves One com un programa interessant, en el qual es troben amb perfils de persones adultes. Explica que en moltes ocasions “les estades a l’estranger es relacionen amb els joves i aquí hi pot participar tothom”. De fet, creu que la gent més gran que ha obtingut la beca marxa “encara amb més il·lusió”. És un fet important gaudir de la vivència, sortir de la zona de confort i viure en un altre país. “Els empodera moltíssim i tornen a casa canviats i motivats per l’experiència viscuda”.

de tornada a tarragona, hamza ja té feina a la xarxa santa tecla

El Hamza Khyar ha tornat fa uns mesos d’Itàlia. Havia estudiat una formació professional dual de gericultura a Tarragona i va desplaçar-se al país de la pasta i la pizza per treballar en una residència a Forli, una ciutat mitjana situada a mig camí entre Bolonya i San Marino. Recomana fer la beca de mobilitat internacional “al mil per cent” i la qualifica “com una experiència molt bonica en un altre país i una cultura diferent”.

El projecte també serveix per adquirir una experiència cultural al país de destí

 

Al Hamza li agrada molt viatjar, conèixer altres cultures i idiomes. Gairebé no parlava italià però l’idioma no ha estat pas un impediment per poder desenvolupar la seva feina i gaudir del país. Li ha servit per guanyar experiència i ha conegut altres mètodes “que no utilitzem aquí”.

El tarragoní té clar que els coneixements adquirits li serviran per a les oportunitats laborals que obtingui a Tarragona. De moment, a la Xarxa Santa Tecla. Just quan es trobava a Bolonya el van trucar per incorporar-se en el seu retorn. De la vivència, el Hamza destaca “l’exquisit tracte de la gent, tant els meus companys de feina com els pacients”.

Dues beques pendents

Actualment, s’està fent procés de selecció per dues beques que queden pendents de Tarragona Moves On (una per a Països Baixos i una altra per Polònia) i resten a l’espera de la resolució de les noves beques sol·licitades pel curs 2023-2024.