24.3 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 20, 2024

‘Tosca’: el repte de la continuïtat de l’òpera a Tarragona

Àngel Òdena, baríton tarragoní que impulsa la representació de ‘Tosca’ a la TAP. Foto: Laura Rovira.

A Tarragona som experts en viatges en el temps i és que a través del Circ, l’Amfiteatre o el Pretori podem endinsar-nos en l’Antiga Roma. Ara bé, el pròxim 28 de juliol estrenem un espai per recórrer la història d’una manera diferent. La Tarraco Arena Plaça ens traslladarà a la Roma de 1800, quan Napoleó guanyava els austríacs en el camp de batalla, a través de l’òpera ‘Tosca’ i de la mà del baríton tarragoní Àngel Òdena.

àngel òdena: “hem d’assolir el mateix nivell cultural que les ciutats principals del país”

Després de la representació de l’òpera ‘Rigoletto’ al Camp de Mart el juliol del 2021, Òdena demostra la seva incombustió per apropar l’òpera a la ciutadania i torna amb més força que mai amb aquest nou projecte. “Encara tinc aquesta obsessió que Tarragona assoleixi el mateix nivell cultural que les ciutats més importants de Catalunya i d’arreu de l’Estat”, expressa Òdena en una entrevista amb el FET.

L’òpera ‘Tosca’ serà l’única obra de gran format que es representarà a Catalunya aquest estiu i comptarà amb un format innovador on el món digital i la intel·ligència artificial tindran un paper fonamental. El projecte té una producció publicoprivada amb un pressupost de gairebé 200 mil euros. L’Ajuntament de Tarragona hi aporta 10.000 euros i també cedeix el Teatre Metropol per als assajos. S’espera que amb el suport econòmic dels patrocinadors aconseguits i la venda d’entrades es cobreixi la resta del pressupost.

la producció de l’òpera té un pressupost de gairebé 200 mil euros

Segons la consellera de cultura de Tarragona, Sandra Ramos, “és un projecte que reafirma la línia a seguir d’oferir cultura per a tothom i també d’assolir el lideratge cultural que Tarragona es mereix”. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, destaca que “es tracta d’una superproducció que demostra que la ciutat està a l’alçada i no té res a envejar”.

Però, de veritat Tarragona no té res a envejar?

Per a Òdena, l’únic que podem envejar és la capacitat de creure en el nostre talent, en assumir que som únics. “Tarragona durant molts anys no ha tingut una idea clara, un rumb a seguir en tema cultural, encara costa que ens adonem que tenim un potencial molt gran”.

“tenim un gran potencial i el públic ha d’entendre que la cultura té un preu”

I és que a més d’aquesta falta d’autoestima o d’autoreconeixement, pel baríton costa molt conscienciar la societat del valor de la cultura. “L’art omple l’ànima i a més de valorar-ho, també s’ha de posar un preu i així com per pagar per un plat a un restaurant la gent no ho pensa tant, encara són moltes les persones que no entenen que de la cultura viu molta gent”.

És per això que Òdena es mostra molt content i esperançat en aquest projecte i en tot el que pot significar l’èxit de ‘Tosca’ a la Tarraco Arena Plaça. “Desitjo que la gent gaudeixi, però que la recompensa vagi més enllà dels aplaudiments i que se segueixi apostant per projectes com aquest”, expressa el cantant.

“fa dos anys, amb ‘rigoletto’ vam pendre una gran oportunitat”

En la conversa amb el FET, Òdena recorda aquests dos anys des de la representació de ‘Rigoletto’ al Camp de Mart com la pèrdua d’una oportunitat molt valuosa: “Quan vam fer ‘Rigoletto’ hi havia un entusiasme brutal, aquella emoció no es pot deixar perdre. No vull que es posin en dubte coses, no podem deixar perdre oportunitats, el més complicat és començar, un cop hem arrencat amb èxit un projecte així, hem d’anar per més sempre”.

Dos anys després, l’òpera de gran format torna a Tarragona amb una ‘Tosca’ que tindrà uns teloners molt especials i és que el dia previ, el 27 de juliol, també es podrà gaudir d’un concert de Veus Emergents, a càrrec d’Andrea Martí i Àngel Arévalo al Teatret del Serrallo. Un esdeveniment que, segons Òdena, “és un exemple de la voluntat i del camí a seguir de portar l’òpera a diferents espais de la ciutat”.

s’han creat el cor i l’orquestra de l’òpera de tarragona

‘Tosca’ és una composició de Giacomo Puccini, amb llibret de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, es tracta d’una de les obres més populars del músic italià. Un dels reptes i objectius de la representació que es portarà a terme a la Tarraco Arena Plaça és posar l’essència i talent del territori per fer una ‘Tosca’ a la tarragonina.

És per això que s’ha constituït expressament per a la representació el Cor de l’Òpera de Tarragona, que serà dirigit per Montse Ríos, i l’Orquestra de l’Òpera de Tarragona, que sota la guia de Camerata XXI serà dirigida pel gran mestre de reconegut prestigi internacional Oliver Díaz.

‘tosca’ es representa el 28 de juliol a la tarraco arena plaça

“Aquesta és la màgia d’aquests projectes, fer-los nostres”, expressa Òdena, qui afegeix: “continuaré lluitant amb tenacitat perquè Tarragona tingui el lloc que es mereix culturalment”.

‘Tosca’ arribarà el divendres 28 de juliol a les 20,30h a la Tarraco Arena Plaça amb el repte de convertir-se en el primer pas d’una aposta de continuïtat per l’òpera a Tarragona.

Venda d’entrades: aquí.

Laura Rovira
Laura Rovira
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here