21.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Un Sant Magí en dansa

Assaig del Ball Pla a l’espai de Salvador Fà i Llimiana, a la plaça de la Mitja Lluna. Foto: cedida.

La dansa tradicional és una de les cartes més especials de les festes majors i a Tarragona, per Sant Magí, els dos esbarts preparen les seves activitats i mostres. Des de l’Esbart Dansaire, tornen un any més amb el Ball Pla de Sant Magí. A més, enguany oferiran la ballada de festa major ‘Anhels’ amb motiu de la cloenda del 40è aniversari de l’entitat. Per la seva banda, l’Esbart Santa Tecla tornarà a exhibir les tradicionals Contalles de Sant Magí.

El Ball Pla

L’Esbart Dansaire de Tarragona planifica les seves activitats. Una d’elles el Ball Pla de Sant Magí. “El vam idear imitant les confraries de Sant Magí d’altres pobles que organitzen el seu ball pla”, recorda Josep Lluís Peñalver, president de l’entitat. Aquest dijous 10 a les 19.30 hores té lloc un assaig obert per ensenyar a la gent interessada i el dissabte 12 al vespre, després de la novena, es fa la ballada a l’ermita del Portal del Carro on tothom qui vulgui es podrà afegir. “És un ball de passos senzills”, assenyala.

l’esbart dansaire de tarragona anima la gent a aprendre els passos del ball

Peñalver anima tothom i especialment a les entitats de la ciutat “a que ens acompanyin per donar per obertes les festes amb aquest ball”. Dilluns 14 hi haurà una altra oportunitat per participar en el ball pla. A les 8 del vespre, la plaça de la Font acollirà per segon any la ballada. “És una idea que va sorgir l’any passat: volíem buscar un lloc més ampli, ja que l’espai de la sortida de l’ermita se’ns queda petit”, diu. Enguany tornaran a repetir l’acte.

El Ball Pla de Sant Magí al Portal del Carro. Foto: cedida

‘Anhels’

A banda del Ball Pla, un dels plats forts de l’entitat per a aquestes festes serà la cloenda del seu 40è aniversari amb la ballada de festa major ‘Anhels’. Es tracta d’una mostra que vol ensenyar les expressions dels seus fundadors i lligar-les amb les dels balladors actuals, donant un toc modern a aquelles danses ja conegudes. “No oblidem qui som i d’on venim, però també tenim present que hi ha hagut canvis al llarg d’aquests anys”, expressa Peñalver.

l’espectacle que tanca el 40è aniversari de l’entitat

Afegeix que “no ens escapem de les danses tradicionals, sinó que els hi donem un toc d’actualitat i modernitat a través de la música o el vestuari i oferir coses noves a l’espectador”. Ballaran dos grups, el cos jove i el cos de dansa, i en total una cinquantena de dansaires pujaran a l’escenari. Les coreografies, a càrrec de la directora de l’Esbart, Claustre Fà, són acompanyades d’unes peces musicals de Jordi Fà i enregistrades per la Cobla Mitja Lluna. “Ha sortit tot d’aquí amb identitat pròpia: és un espectacle km 0”, diu el president de l’esbart.

Balladors de l’espectacle ‘Anhels’ que ja es va interpretar fa uns mesos al Teatre Tarragona. Foto: cedida

L’espectacle comptarà amb una primera part de 4 danses característiques i amb una segona de 7 danses noves amb interpretacions diverses d’estils com la sardana, el pasdoble o la jota. Després d’uns mesos d’haver-lo estrenat al Teatre Tarragona, dimecres 16 a les 22h l’Esbart Dansaire tornarà a interpretar aquesta ballada a la plaça de la Font per cloure el 40è aniversari.

Les Contalles

Les Contalles arriben enguany als 20 anys de la seva estrena. Un aniversari que destaquen en el qual tornaran a portar la recreació etnocoreogràfica del sant. L’entitat exhibirà a través de la narració, la música i la coreografia un total de set quadres escènics, dos dels quals representen l’inici i el final de la mostra.

És un relat que mostra la vida i el martiri del patró de la ciutat. Els set quadres són ‘Arribada a la Brufaganya’, ‘La dona endimoniada’, ‘La presó i l’alliberament del Portal del Carro’, ‘El miracle de la cova’, ‘Martiri i mort de Sant Magí’, ‘Devoció a Tarragona’ i ‘Contrapàs final’.

25 membres DE L’ESBART SANTA TECLA ACTUARAN el 15 d’agost a LES CONTALLES

Des del mes passat, l’Esbart Santa Tecla prepara i assaja l’exhibició. “Tot i la recreació és la mateixa cada any, sempre convé fer uns quants assajos”, explica Jordi Pous, director de les Contalles, que es representarà dimarts 15 a les 22,30h a la plaça de la Pagesia. L’experiència acumulada fa que assumeixin aquesta cita anual amb facilitat.

Les Contalles de Sant Magí a la plaça de la Pagesia. Foto: Jaume Guasch Llorach

Enguany, però, cal destacar la incorporació de dues balladores que s’estrenaran a les Contalles. En total, seran 25 balladors i balladores que pujaran a l’escenari acompanyats d’un cor grec que farà les narracions. El ballador Eloi Sánchez tornarà a encarnar la figura de Sant Magí. “Tenim moltes ganes perquè només es fa una vegada a l’any”, expressa Pous. A banda dels dansaires, una cinquantena de persones s’encarreguen de la producció i la logística de l’espectacle.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here