13.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 20, 2024

El FITT ens porta al ‘poble-presó’ de Palmasola

L’obra porta el nom de la presó més coneguda de Bolívia: Palmasola. Foto: David Campesino.

Cal poc més que una cerca a Google per saber que el centre penitenciari bolivià de Palmasola és conegut, popularment, com un “poble-presó”. I, certament, és comprensible que, a llarg termini, un lloc com aquest pugui acabar-se semblant a una petita societat, amb unes normes i regles pròpies.

Aquesta és la idea que pretén mostrar l’espectacle ‘Palmasola’, de Klara Theaterproduktionen. Una proposta que forma part de la 10a edició del FITT i que, per primer cop, portarà les arts escèniques fins a l’antiga presó de Tarragona, a l’avinguda República Argentina.

EL FESTIVAL OFEREIX UNA PROPOSTA TEATRAL IMMERSIVA A L’antiga presó TARRAGONINA

Tota aquesta història arrenca el 2016 quan l’alemany-suís Christoph Frick, qui serà director i ideòleg del muntatge, és convidat a viatjar per primer cop a Bolívia. L’objectiu? Conèixer la realitat del país i veure si se’n pot fer teatre. En aquesta primera visita coincidirà amb Jhonnatan Torrez, qui també esdevindrà dramaturg del projecte.

EL PROJECTE COMENÇa EL 2016 AMB LA PRIMERA VISITA DEL DIRECTOR DE L’OBRA A PALMASOLA

A Torrez li demana que l’acosti a les zones més precàries de la ciutat de Santa Cruz. Una demanda que acaba traduint-se en una primera vegada al poble-presó de Palmasola. Allà visiten un pres italià que parla alemany i s’entén amb Frick. “No el coneixia de res, però m’ho va explicar tot sobre la presó, sense que els guàrdies ens poguessin entendre”, exposa al FET a TARRAGONA.

El poble-presó de Palmasola funciona com una petita societat amb les seves normes. Foto: David Campesino

Amb una realitat a acostar i un protagonista en el qual inspirar-se, uns anys més tard tornarien a la presó per impartir una sèrie de tallers de teatre. Unes classes que van justificar que, durant una setmana, un equip de persones entrés i sortís del centre penitenciari amb aparells de gravació de vídeo i àudio. “Tot plegat, sense cap mena de pagament, ni suborn”, matisa Jhonnatan Torrez.

Als tallers, els presos dirigien els actors i els mostraven quin era el funcionament intern de la presó, i quines eren les veritables normes. És a dir, oferien una visió acurada de la realitat. Torrez reconeix que, encara avui dia, els xoca que els permetessin entrar al centre lliurement, però alhora celebren haver-ho aconseguit.

QUATRE ACTORS PLASMEN LA REALITAT d’un centre amb normes pròpies

Amb tot, Frick va buscar que aquesta obra estigués explicada des d’una perspectiva europea, que no coneix aquesta realitat de per sí. El protagonista és un foraster, un home blanc que han enxampat a l’aeroport amb cocaïna a l’estómac, i que ha estat empresonat a Palmasola. Allà, haurà de conviure amb cinc milers d’interns, representats a l’obra per tres actors, que busquen una vida digna a la presó.

El protagonista ha de conviure amb els 5.000 interns de la presó. Foto: David Campesino.

No es tracta d’una obra convencional, sinó d’un recorregut immersiu. El públic viu els processos d’una visita a la presó i ha de moure’s per l’espai per esbrinar com funciona aquest lloc. “Un indret on, fins i tot, et veus obligat a comprar o llogar la cel·la on vius”, afirma Frick.

Els actors guien el públic per la presó, a través de l’obra. Foto: David Campesino.

Fins ara, ‘Palmasola’ s’ha representat en espais molt diversos. La diferència, pel que fa a la rebuda, ha estat en la percepció d’allò increïble. “A Bolívia la gent se sorprenia de veure que allò que havien sentit a dir era veritat, mentre que a Europa no podien creure’s que aquestes situacions siguin una realitat en ple segle XXI”, explica Torrez.

NEGRIÉ: “VAIG VEURE l’obra A una presó de BUENOS AIRES I EM VA AL·LUCINAR L’EXPERIÈNCIA”

Precisament, el director del FITT, Joan Negrié, va poder veure aquesta obra a Buenos Aires: “Va ser a la presó de Caseros, i em va al·lucinar l’experiència d’entrar i veure què passa dins d’aquest ambient presidiari”. És per això que Negrié no va dubtar a proposar portar-la a l’antiga presó de Tarragona. Un lloc que, quan el FET va fer-hi una visita guiada amb subscriptors, ara fa un any i mig, ja va quedar-se amb ganes de descobrir.

Un grup de subscriptors del FET al panòptic, al mig de la presó, en la visita guiada del 5 de març de 2022. Foto: Ricard Lahoz.

“La sort va ser trobar-nos amb una persona que treballa a l’administració i que no ens va posar cap impediment per poder accedir a la presó”. Negrié explica al FET que, en contactar amb els Serveis Territorials de Justícia de la Generalitat per a les gestions, tot van ser facilitats. “Van confiar en el projecte des del minut zero”, afegeix. I és que, segons sembla, l’objectiu és que, a poc a poc, l’expresó pugui obrir-se a activitats per a la ciutadania.

més DE 300 PERSONES EXPLORARAN L’ANTIGA PRESÓ GRÀCIES AL FITT

Concretament, s’oferiran dos passis de ‘Palmasola’: un el 31 d’agost i l’altre l’1 de setembre, amb un aforament de 160 persones cadascun. Així, més de 300 persones entraran a l’expresó de Tarragona, gràcies al FITT, i la descobriran a través d’una activitat cultural. Sens dubte, aquesta desena edició del festival de teatre ens oferirà moments memorables.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here